Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και των 6 'μεγάλων δυνάμεων'


Διπλωμάτης προσκείμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης διέψευσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία πάνω στα βασικά ζητήματα, κάτι που είχε μεταδώσει νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Κάτι τέτοιο είναι αναληθές», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των 6 παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και τα μέτρα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας συγκάλεσε ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε συνεδρίαση της ομάδας του Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν.
"Απόψε ο πρόεδρος συγκάλεσε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη της ομάδας του εθνικής ασφαλείας με θέμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Τζον Κέρι και Ενέργειας 'Ερνεστ Μονίζ, καθώς και από άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάνη", πρόσθεσε η Μίχαν διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τους διαπραγματευτές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.
Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Άμυνας Αστον Κάρτερ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις μετείχαν επίσης στη συνεδρίαση.
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα να περιβάλλεται από συμβούλους, κατά τα φαινόμενα στην "αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων" του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο υπόγειο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, να συνομιλεί μέσω των οθονών με τους Κέρι και Μονίζ που βρίσκονται στη Λωζάνη.
Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/xwris-symfwnia-oi-diapragmateuseis-metaksu-iran-kai-twn-6-megalwn-dynamewn.3389066.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου