Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

(Πεμ. 30/04/15 - 18:10)
Tης ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ*
1η Μάη 2015 . Μια ιστορική Πρωτομαγιά λόγω της σημαντικής πολιτικής συγκυρίας που διανύουμε. ‘Έχουν περάσει 129 χρόνιααπό την   Πρωτομαγιά του Σικάγο του 1886 και από τότε μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι πολλές φορές έχουν δώσει το αίμα τους για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και πολλές φορές οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς έχουν αποτελέσει σταθμό για κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

Φέτος η Πρωτομαγιά του 2015 είναι η πρώτη που τιμούμε τους Αγώνες των Εργαζομένων με Κυβέρνηση της Αριστεράς. Μία κυβέρνηση που την έφεραν όμως στην εξουσία οι ίδιοι οι αγώνες των εργαζομένων .
Οι κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα μετά την ψήφιση των μνημονίων συνέβαλλαν στηριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας , άλλαξαν τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και ανέδειξαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από μικρή πολιτική δύναμη σε κόμμα που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία.
Κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων η χώρα άλλαξε τελείως μορφή, με αποτέλεσμα να έχει συντελεστεί η πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ισχυρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 5 αυτά χρόνια το 95% του πληθυσμού είχε μείωση του εισοδήματος από μικρή έως πολύ μεγάλη , 4,5% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ενώ το πλουσιότερο 0,5% έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα και τα κέρδη του.
Επίσης 1.200.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν εξαιτίας των απολύσεων ή του κλεισίματος των επιχειρήσεων, 33 δις χάθηκαν από τα Ασφαλιστικά ταμεία και το κοινωνικό κράτος ( το οποίο ούτως ή άλλως δεν ήταν επαρκές ), έχει διαλυθεί εντελώς. Η ζωή της πλειοψηφίας του ελληνικού Λαού άλλαξε προς το χειρότερο ενώ το άγχος και η ανασφάλεια κυριάρχησαν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ , έφεραν το πρώτο χαμόγελο στον κόσμο μετά από χρόνια , χαμόγελο , αποφασιστικότητα και ελπίδα για το αύριο.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία διότι δεσμεύτηκε για ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές , για κατάργηση των μνημονίων , διαγραφή του χρέους , αναδιανομή του πλούτου , εθνικοποίηση των τραπεζών , παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας , αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Δεσμεύτηκε για επανακατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων και διεύρυνση τους, για επαναφορά του κατώτερου μισθού , της μετενέργειας των συλλογικών διαπραγματεύσεων , για επαναπρόσληψη των εργαζομένων στο Δημόσιο .
Τι έχει γίνει αυτούς τους 3 μήνες; Η Κυβέρνηση έχει όντως διαπραγματευθεί σκληρά με τους εταίρους , αλλά από ότι φαίνεται διστάζει να συνειδητοποιήσει τα όρια της διαπραγμάτευσης , την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών και σε ένα μεγάλο βαθμό προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα.
Πιεζόμενοι από τις διαπραγματεύσεις καθυστέρησε πολύ το Κυβερνητικό έργο με αποτέλεσμα ελάχιστα νομοσχέδια να έχουν ολοκληρωθεί και ορισμένα πολύ βασικά όπως οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο να είναι ακόμα σε διαβούλευση ή το εργασιακό να μην έχει κατατεθεί καν .
Γνωρίζουμε ήδη ότι οι δανειστές στις διαπραγματεύσεις αξιώνουν να παγώσει το Νομοσχέδιο για τοεργασιακό, να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ, να περικοπούν οι συντάξεις, να προχωρήσουν οιπλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας,να αυξηθεί ο ΦΠΑ, να συνεχισθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, όπως είχε αποφασισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ήδη, στις 3 Μαΐου ημέρα Κυριακή αμέσως μετά την Πρωτομαγιά έχει προκηρυχθεί απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο ενάντια στην συνεχιζόμενη και από αυτή την κυβέρνηση πολιτική των ανοικτών καταστημάτων, διεκδικώντας την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, όχι για να διατηρήσει συνολικά ή μερικώς τα μνημόνια ή να εφαρμόσει "ολίγη" λιτότητα, αλλά για να συγκρουσθεί με τους δανειστές και να χαράξει μια νέα πορεία για τον λαό και το τόπο και δεν θα δεχθούν ούτε θα συγχωρήσουν οποιαδήποτε υποχώρηση.
Η φετινή λοιπόν Πρωτομαγιά που πρέπει να είναι πιο μαζική από ποτέ, έχει ουσιαστικά ένα μόνο σύνθημα :
-Ούτε βήμα πίσω !
-Κατοχύρωση τώρα εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων
-όχι υποταγή στους διεθνείς τοκογλύφους και στους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαικής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ., που επιδιώκουν τον πλήρη εξευτελισμό της χώρας. Οι ανάγκες του λαού είναι πάνω από τα συμφέροντά τους.
Η ρήξη είναι νομοτέλεια και η χάραξη μιας νέας πορείας για τον λαό και τον τόπο ιστορική αναγκαιότητα.
* Η Δέσποινα Σπανού είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ (30/4/15)
Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20407:spanou-prvtomagia&catid=91:er-kinitopoiiseis&Itemid=274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου