Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΙΣΡΑΗΛ: ΑΝΕΛΕΗΤΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ, ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΜΑΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

(Τετ. 9/7/14 - 18:15)
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΥΡΠΟΛΕΙ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ!
Κλιμακώνεται το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες εξαπέλυσαν πάνω από 150 αεροεπιδρομές και βομβαρδισμούς κατά τη χθεσινή νύχτα (8/7) και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες άμαχους, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά.


Η «Προστατευτική Αιχμή», όπως ονομάζεται η επιχείρηση από τους ιέρακες του Τελ Αβίβ,  ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου και ήδη η διοίκηση του Στρατού του Ισραήλ έχει επιστρατεύσει 40.000 εφέδρους. Η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή – σε βαθμό αντίστοιχο του 2009 σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο – είναι συνέχεια των τεσσάρων δολοφονιών εφήβων το προηγούμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν νεκροί τρεις Ισραηλινοί έφηβοι και την επόμενη μέρα έναςΠαλαιστίνιος. Για την δολοφονία του τελευταίου συνελήφθησαν 6 άτομα στο Ισραήλ οι τρεις εκ των οποίων ομολόγησαν ότι ο φόνος ήταν αντίποινα.

"Πραγματοποιήθηκαν 160 επιδρομές τη νύχτα, αυξάνοντας σε 430 τον αριθμό των αεροπορικών επιδρομών από την έναρξη της στρατιωτικής μας επιχείρησης Προστατευτική Αιχμή", δήλωσε ο εκπρόσωπος, στρατηγός Μότι Αλμοζ στο ραδιόφωνο του στρατού αναφέροντας ότι στόχος των επιδρομών ήταν 120 εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, 10 θέσεις διοίκησης της Χαμάς και "πολλές υπόγειες σήραγγες".
Το έγκλημα, βέβαια, είναι προμελετημένο, καθώς οι βομβαρδισμοί γίνονται σε ένα ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ άλλων στόχων που επλήγησαν, κατά δήλωση ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων, ήταν δύο σπίτια "στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς" και "γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας της Χαμάς".
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ 40.000 ΕΦΕΔΡΟΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Τελ Αβίβ επιστρατεύει 40.000 εφέδρους καθώς εξετάζει μια χερσαία επίθεση κατά της Γάζας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Υψλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη (8/7) στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός του Ισραήλ είναι έτοιμος για όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας χερσαίας επίθεσης, για να σταματήσει την ρίψη ρουκετών στο έδαφός του από την Λωρίδα της Γάζας.
Ο ΟΗΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΣ ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ
"Ίσες αποστάσεις" έσπευσε να πάρει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, αναφερόμενος στις «πρόσφατες πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα».
Με δήλωση του εκπροσώπου του την Τρίτη (8/7), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξισώνει θύτες με θύματα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις σε περιοχές αμάχων πρέπει να σταματήσουν» και ότι «ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε πολλαπλούς θανάτους και τραυματισμούς Παλαιστινίων, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Γάζας».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται: «Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλους τους φορείς να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες αμάχων και συνολική αποσταθεροποίηση. Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αποκατασταθεί η ηρεμία. Ηαφόρητη κατάσταση στη Γάζα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της πολιτικής, τηςασφάλειας, της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής διάστασής της ως μέρος μιας συνολικής λύσης».
Εν τω μεταξύ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες για «πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις» στην περιοχή και επανάληψη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-2009, κατά την οποία μετά τους βομβαρδισμούς ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις.
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16941:gaza&catid=89:di-asia&Itemid=287


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου