Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Παίρνουμε δόσεις, βγάζουμε ομόλογα και φέρνουν τρίτο δάνειο! Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/434284/pairnoyme-doseis--vgazoyme-omologa-kai-fernoyn-trito-daneio#ixzz2zIcIGeMt

Παίρνουμε δόσεις, βγάζουμε ομόλογα και φέρνουν τρίτο δάνειο!
Γιατί στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να εκδώσουν μέχρι και ομόλογο «νοικοκυριών»
Οι αλλεπάλληλες εκτιμήσεις και αναλύσεις εγχώριων και διεθνών οίκων το τελευταίο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να βλέπουν ότι για μια ακόμα χρονιά η ελληνική οικονομία δεν θα απολαύσει τους καρπούς της ανάπτυξης, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει οι δανειστές, η ΤτΕ και η ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, όμως, κανείς δεν προβλέπει κάτι αισιόδοξο για την πορεία του ελληνικού χρέους, που παρά το PSI και την ανταλλαγή των ομολόγων, δεν έχει καταφέρει να μειωθεί. Η… αποτυχία αποδίδεται στην αυξημένη ύφεση, όπως αναφέρουν συχνά – πυκνά στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Πέραν δηλαδή από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που εκκρεμούν από τους δανειστές (δόθηκε το πράσινο φως από το άτυπο Eurogroup της Πρωταπριλιάς στην Αθήνα), αλλά και το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα αντλώντας 3 δις, η χώρα θα χρειαστεί και νέο, τρίτο δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες της!
Οι δανειστές αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά  για το θέμα, αφενός γιατί η προεκλογική περίοδος δεν το επιτρέπει και αφετέρου διότι εκτιμούν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν αυτό το θέμα.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μια ακόμα έκδοση ομολόγου το δεύτερο εξάμηνο του 2014, προκειμένου να επιχειρήσει να κλείσει την χρηματοδοτική «τρύπα». Έσχατη λύση, όπως έχει αναφέρει ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών προ ημερών, είναι η δημοπρασία ενός εντόκου γραμματίου 12μηνης διάρκειας, που θα απευθύνεται στα … ελληνικά νοικοκυριά!
070214211725 5495
Το Eurogroup του Μαΐου
Η συζήτηση για το τρίτο πακέτο θεωρείται βέβαιο πως θα ανοίξει κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup, στις 5 Μαΐου, όταν και θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων (μια πρώτη κρούση) το θέμα του ελληνικού χρέους. Εκεί, θα αναλυθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-17 που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την 4η Μαίου, το οποίο και θα περιγράφει το πώς θα καλυφθούν οι όποιες δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές τρύπες των επόμενων ετών.
Ήδη, θεωρείται σίγουρο ότι η λύση θα έχει να κάνει με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων από τα 30 στα 50 χρόνια, με την παράλληλα μείωση του επιτοκίου.
Στην πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, αναφέρεται ότι η συζήτηση που θα ανοίξει για το ελληνικό χρέος, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του χρηματοδοτικού κενού για τα επόμενα έτη, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα για τόκους και χρεολύσια. Φυσικά, δεν πρόκειται να χαριστούν, απλά θα μεταφερθούν για τις επόμενες δεκαετίες..
Θυμίζουμε επίσης, ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μας για το 2015 πλησιάζει τα 13 δις ευρώ, ενώ αναζητείται λύση και για το 2016.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/434284/pairnoyme-doseis--vgazoyme-omologa-kai-fernoyn-trito-daneio#ixzz2zIchCz10




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου