Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Επάνοδος με προκλήσεις & απειλές

Σαν τα... φαντάσματα έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται οι χρυσαυγίτες σε Κερατσίνι - Πέραμα - Νίκαια και Πειραιά.

Επάνοδος με προκλήσεις & απειλές
Μολονότι οι πολίτες τούς γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη και τους έχουν απομονώσει, οι χρυσαυγίτες κλιμακώνουν τις ενέργειές τους και συνεχίζουν να προκαλούν. Το «Εθνος» βρέθηκε στις παραπάνω περιοχές και κατέγραψε τις αντιδράσεις και τις μαρτυρίες των πολιτών για τις τελευταίες δράσεις των μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής.

Οπως προκύπτει, οι οργανωμένες εμφανίσεις τους ξεκίνησαν λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, «στοχοποιώντας» κοινωνικούς χώρους και οργανώσεις που έχουν αναπτύξει αντιφασιστική δράση. Παράλληλα επιχειρούν να επανέλθει η επιχειρησιακή τους ικανότητα. Αποκορύφωμα του «ακτιβισμού» τους ήταν η επίθεση που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο στέκι Ρεσάλτο στο Κερατσίνι. Μάλιστα, οι χρυσαυγίτες δεν δίστασαν να βεβηλώσουν και το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από τον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ πέρασαν έξω από το σπίτι του 34χρονου μουσικού, προκαλώντας την άμεση και έντονη αντίδραση των γονιών του. Κάμερα κατέγραψε καρέ καρέ την εφόρμηση με πέτρες και τούβλα των περίπου 100 χρυσαυγιτών στο Ρεσάλτο. Από τον πετροπόλεμο προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα της περιοχής.
Κάτοικος του Κερατσινίου, ο οποίος μένει 50 μέτρα από το σημείο που δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας, παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή τις κινήσεις των χρυσαυγιτών και δηλώνει στο «Εθνος»: «Βγήκαν στην Τσαλδάρη από ένα στενό που είχαν μαζευτεί για να μη γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις τους. Με στρατιωτικό βήμα κατέβηκαν τη λεωφόρο φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας προπαγανδιστικό υλικό. Οταν έφτασαν στο σημείο της δολοφονίας, έσπασαν το καντήλι που καίει για τον Παύλο και ξήλωσαν όλα τα πανό. Ο κόσμος είχε τρομοκρατηθεί από τις στρατιωτικού τύπου κινήσεις τους».
Επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο» πραγματοποίησε ομάδα περίπου 100 χρυσαυγιτών. Νωρίτερα είχαν βεβηλώσει το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας. Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν στο «Εθνος» ότι είναι πρόκλησ
Επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο» πραγματοποίησε ομάδα περίπου 100 χρυσαυγιτών. Νωρίτερα είχαν βεβηλώσει το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας. Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν στο «Εθνος» ότι είναι πρόκληση οι δράσεις της Χ.Α.
Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης καταγγέλλουν στο «Εθνος» ότι η Αστυνομία κράτησε περίεργη στάση, ενώ υποστηρίζουν ότι ο διοικητής του τμήματος της περιοχής είχε ενημερωθεί εγκαίρως. Οπως επισημαίνουν, στο σημείο είχε βρεθεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος λίγο πριν από την επίθεση των χρυσαυγιτών είχε ενημερώσει κι αυτός τις αστυνομικές αρχές. Την ίδια στιγμή, αναφέρουν ότι συμμετείχαν και ακροδεξιοί της οργάνωσης «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστικές».
Την επόμενη μέρα των επεισοδίων, η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το βράδυ της Κυριακής 26 Ιανουαρίου «οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής» βεβήλωσαν τα γραφεία του ΚΚΕ γράφοντας συνθήματα στην πρόσοψη του κτιρίου. «Επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά το αληθινό τους πρόσωπο, τον δολοφονικό τους χαρακτήρα. Η εμφάνισή τους στο Κερατσίνι το Σάββατο 25 Γενάρη είναι άλλη μία απόδειξη για το τι είδους οργάνωση είναι η Χρυσή Αυγή», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια συνέβησαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων του νεοναζιστικού μορφώματος στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Πειραιά.
Η σύζυγος του προφυλακισμένου πυρηνάρχη Νίκαιας, Νίτσα Σκαρπέλη, συμμετείχε στην εξόρμηση της Χρυσής Αυγής
Η σύζυγος του προφυλακισμένου πυρηνάρχη Νίκαιας, Νίτσα Σκαρπέλη, συμμετείχε στην εξόρμηση της Χρυσής Αυγής
Στη Νίκαια τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης, η οποία έχει στιγματιστεί για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, παραμένουν ερμητικά κλειστά. Ωστόσο, ο χώρος δεν έχει ξενοικιαστεί και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από τα μέλη του κλειστού πυρήνα της οργάνωσης που συνεχίζουν να συναντιούνται εν κρυπτώ. Η Τ. Ο. Πειραιά έχει αναλάβει πλέον την καθοδήγηση των μελών της Νίκαιας και πάνω της έχει πέσει όλο το βάρος της διοργάνωσης των συσσιτίων και της διανομής προπαγανδιστικού υλικού.
Το σχέδιο για την «ολική επαναφορά»
Επάνοδος με προκλήσεις & απειλές
«Ολική επαναφορά» επιχειρεί η Χρυσή Αυγή εν όψει των δημοτικών εκλογών και παρά την προφυλάκιση έξι βουλευτών και αρκετών στελεχών της. Στις πολύπαθες γειτονιές του Κερατσινίου, του Περάματος, της Σαλαμίνας και της Νίκαιας, η δράση των χρυσαυγιτών έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Μετά τις συλλήψεις και την «εξάρθρωση» των πυρήνων της περιοχής, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στις ποινικές διώξεις, τα μέλη και οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης είχαν εξαφανιστεί από τους δρόμους. Τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιήσει μπαράζ δράσεων, τρομοκρατώντας τους πολίτες. Ο Γιάννης, μαθητής Β' Λυκείου, δηλώνει στο «Εθνος» για τη βεβήλωση του σημείου δολοφονίας του Π. Φύσσα: «Είναι προκλητικό αυτό που έκαναν και με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Μετά τη δολοφονία είχαν ηρεμήσει κάπως τα πράγματα και οι κάτοικοι ήταν εξοργισμένοι και έκαναν κάποιες κινήσεις. Με τα τελευταία γεγονότα δεν έχει ασχοληθεί ο κόσμος όσο θα έπρεπε». Για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στα σχολεία ο 16χρονος μας λέει ότι υπάρχουν συμμαθητές του, ακόμη και τώρα, που υποστηρίζουν την ακροδεξιά οργάνωση. «Δεν φωνάζουν συνθήματα και είναι πιο μαζεμένοι, αλλά δηλώνουν χρυσαυγίτες», ισχυρίζεται ο Γιάννης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο κύριος Γιώργος, που μένει πολλά χρόνια στο Κερατσίνι, ισχυρίζεται ότι επαναπαύτηκαν οι κάτοικοι και θεώρησαν ότι τελείωσαν όλα με τις ποινικές διώξεις και τις προφυλακίσεις, «επιτρέποντας» να επανεμφανιστούν οι «μαυροφορεμένοι».
Πράγματι, στις 19 Ιανουαρίου η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε «επίσημη» στους δρόμους του Πειραιά. 150 άτομα από τη Νίκαια, τον Πειραιά, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, πραγματοποίησαν εθνικιστική παρέλαση στους δρόμους της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, σε μια προσπάθεια να «ανακαταλάβουν» τις περιοχές. Παρέλασαν με προκλητικό τρόπο, τρομοκρατώντας ακόμη μία φορά τους κατοίκους. Ο βουλευτής Πειραιά Ν. Κούζηλος, ο πρώην σωματοφύλακας του Μιχαλολιάκου Σ. Δεβελέκος, ο πυρηνάρχης Πειραιά Μ. Μπαρέκας, αλλά και η Νίτσα Σκαρπέλη, σύζυγος του Πατέλη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.
Το ψηφοδέλτιο
Ο Πολύδωρος Αννούσης, ο οποίος εργάζεται στην ευρύτερη περιοχή, είδε τους χρυσαυγίτες το περασμένο Σάββατο να κατεβαίνουν την οδό Π. Τσαλδάρη και να κατεβάζουν όλα τα πανό που είχαν αναρτηθεί και έφεραν αντιφασιστικά μηνύματα. «Δημιουργούνται εντάσεις στην περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι όπως πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα», μας λέει.
Η επανεμφάνιση της ΧΑ εντάσσεται στην προσπάθεια να «επικρατήσει» μέσω του φόβου στις περιοχές, εν όψει και των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση. Στις 24 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Ν. Κούζηλος, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα πρωταγωνίστησε στις δράσεις της οργάνωσης στην περιοχή. «Σείστηκε ο Πειραιάς από την παρουσίαση του αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου», έγραφε η ιστοσελίδα της οργάνωσης θέλοντας να στείλει το μήνυμα επιστροφής.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ
  • Στις 21 Δεκεμβρίου 2013, η Τ.Ο. Πειραιά διοργάνωσε διανομή τροφίμων.
  • Στις 19 Ιανουαρίου, οι Τ.Ο. Πειραιά, Νίκαιας, Περάματος, Σαλαμίνας εφορμούν στον Πειραιά φωνάζοντας συνθήματα.
  • Στις 25 Ιανουαρίου περίπου 100 χρυσαυγίτες παρελαύνουν στην οδό Π. Τσαλδάρη και βεβηλώνουν το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας. Στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες στο στέκι «Ρεσάλτο».
  • Στις 26 Ιανουαρίου βεβηλώνουν τα γραφεία του ΚΚΕ στο Πέραμα.
  • Στις 29 Ιανουαρίου χρυσαυγίτες τρομοκρατούν τους πολίτες του Κερατσινίου.
Λ. Μπιντέλας - Μ. Ψαρά

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63957039

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου