Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ !

oykrania-485011(Παρ. 21/2/14 - 10:00 - 19:20)
ΟΙ ΩΜΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
ΜΙΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο έκρυθμη, οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας μαίνονται με δεκάδες νεκρούς και οι κίνδυνοι για το μέλλον αυτής της χώρας αλλά και για την πορεία της Ευρώπηςδιαγράφονται όλο και πιο μεγάλοι.

ΗΠΑ και ΕΕ παρεμβαίνουν ωμά και απροκάλυπτα στα εσωτερικά της Ουκρανίας, ενώ αξιοποιούν στο έπακρο και ενισχύουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε αυτή τη χώρα με προφανή στόχο να προωθήσουν τους βρώμικους πολιτικούς γεωστρατηγικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς τους.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και την ΕΕ ευνοούν ανοιχτά μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ απειλούν ωμά με την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία μοιάζει να επαναφέρει τις χειρότερες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, ενώ κινδυνεύει να οδηγήσει την Ουκρανία σε διχοτόμησηανάμεσα στο δυτικό και το ρωσόφιλο ανατολικό τμήμα της χώρας, αναβιώνοντας ένα νέο πιο επώδυνο, ίσως, τείχος στην Ευρώπη.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι αν συνεχισθεί η νέα ψυχροπολεμική στάση της Δύσης, η οποία ρίχνειλάδι στη φωτιά της Ουκρανικής αντιπαράθεσης, αξιοποιώντας τις πιο ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις που έχουν τη βάση τους κυρίως στη Δυτ. Ουκρανία, δεν αποκλείεται ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και η ουκρανική αντιπαράθεση να μετατραπεί σε επικίνδυνη πολεμική σύρραξη, με τη συμμετοχή Δύσης και Ρωσίας.
Άλλοι παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι είναι εξωπραγματική, ανιστόρητη και επικίνδυνη μια ψυχροπολεμική Δυτική προσπάθεια, που θα ήθελε να μετατρέψει την Ουκρανία σε αντιρωσικό προγεφύρωμα και σε χώρο ανάσχεσης της πρόσβασης της Ρωσίας με την Ευρώπη. Η Ουκρανία μπορεί να έχει μέλλον ως πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, η οποία θα διατηρεί ισότιμους φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία και θα αποτελεί γέφυρα συνεργασίας της τελευταίας με τον ευρωπαϊκό χώρο και όχι το αντίθετο.
Αυτές τις ώρες γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι οι λογικές της ιμπεριαλιστικής βουλιμίας και τηςιμπεριαλιστικής επέκτασης, κυρίως της ΕΕ και των ΗΠΑ, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μπορούν να φέρουν την Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου.
Σήμερα γίνονται ακόμα πιο αναγκαίοι οι δρόμοι εθνικής ανεξαρτησίας, προόδου, ισότιμης συνεργασίας, δημοκρατίας και σοσιαλιστικής προοπτικής στην Ευρώπη ως αναντικατάστατες επιλογές ειρήνης και συνανάπτυξης χωρών και λαών, μακριά από τις επιβουλές, των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και του ρώσικου ιμπεριαλισμού.
ΜΙΧΑΛΗΣ Δ. ΤΖΕΡΜΟΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ
Μετά τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και τηςαντιπολίτευσης υπό τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η ουκρανική προεδρία ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της πως «οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης», αλλά οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
To μεσημέρι της Παρασκευής, η ουκρανική προεδρία έδωσε τις λεπτομέρειες του σχεδίου,σύμφωνα με το οποίο θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα προωθηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η  επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 (με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες. Ο χρόνος των εκλογών δεν διευκρινίζεται -οι προηγούμενες διαρροές στα ΜΜΕ μιλούσαν για κάλπες μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.
«Καλώ επίσης σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β.Γιανουκόβιτς, καταλήγοντας πως «επιτελεί το καθήκον του για να σωθούν ζωές πολιτών και στο όνομα της ειρήνευσης στη χώρα».  Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «λεπτή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς». Όπως αναφέρει το Associated Press, η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις και ακόμη δεν έχει αντιδράσει επισήμως
Στις διαβουλεύσεις, οι οποίες διήρκησαν όλη τη νύχτα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, συμμετείχαν οι αρχηγοί των κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας όπως και αξιωματούχοι από τη ρωσική πλευρά.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, εμφανίστηκεεπιφυλακτικός για τα περί συμφωνίας: «Η αντιπολίτευση θέλει να συνδιαβουλευτεί με ορισμένα από τα μέλη της, πράγμα απολύτως κατανοητό» είπε το πρωί στο Europe1.
«Καθώς δεν έχουν ακόμη κλείσει τα πράγματα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» για τα περί συμφωνίας, τόνισε ο Φαμπιούς.
Το πρωί της Παρασκευής, ο πολωνός υπουργός Ραντόσλαβ Σικόρσκι είπε μόνο ότι οι «πολύ δύσκολες διαβουλεύσεις» διακόπηκαν στις 07:20 για να συνεχιστούν νωρίς το μεσημέρι.
Στην ίδια γραμμή λίγο αργότερα, και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε στο ότι «οι πολύ δύσκολες συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα και διακόπηκαν για να συνεχιστούν αργότερα». H νύχτα είχε με τους διαδηλωτές να παραμένουν μεν επί ποδός στους δρόμους, αλλά χωρίς επεισόδια και τις ελπίδες όλων να εναποτίθενται στις διαβουλεύσεις στο προεδρικό μέγορο.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ανήσυχη την κατάσταση, με τις ξένες κυβερνήσεις να βρίσκονται σε συνεχείς επαφείς. Eνδεικτική της κατάστασης είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας από την S&P στο CCC. 
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Το συμβούλιο των διαδηλωτών υποστηρίζει το προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσίασε οπρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, σύμφωνα με τον ηγέτη της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας, θέτει τον όρο να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση. 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΙΟΥ: ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ & ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ "ΔΕΞΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ"
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και οι ηγέτες των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» υπέγραψαν πριν από λίγο τη συμφωνία πολιτικής διεξόδου από την κρίση η οποία εκπονήθηκε με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης οι οποίοι υπέγραψαν τη συμφωνία είναι οι: Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτης της φιλοευρωπαϊκής κεντροδεξιάς Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για την Αλλαγή (UDAR), ο Αρσένιι Γιάτσενιουκ της μεγαλύτερης δύναμης της αντιπολίτευσης, της κεντροδεξιάς Πανουκρανική Ένωσης «Πατρίδα» (της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο) και ο Όλεχ Τιάχνιμποκ της ακροδεξιάς Πανουκρανικής Ένωσης «Ελευθερία» (Σβόμποντα).
Με ανάρτησή του στο facebook, πάντως, ο ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας»απορρίπτει τη συμφωνία Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παρέχει εγγυήσεις ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα παραιτηθεί και ότι το κοινοβούλιο θα διαλυθεί. ΟΝτμίτρο Γιάρος σημείωνει ότι «η Εθνική Επανάσταση συνεχίζεται»!!!
ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Οι όροι της συμφωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, είναι εκείνοι ακριβώς οι οποίοι είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα:
1) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.
2) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.
3) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.
4) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.
5) Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν την χρήση βίας.
ΓΙΑΤΣΕΝΙΟΥΚ: ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Αρσένιι Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ Σεπτρεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2014, ενώ τόνισε ότι οι διαδηλωτές θα παραμείνουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας μέχρι την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων.
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 2004 ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Με 386 εκ των 387 παρόντων βουλευτών, το ουκρανικό κοινοβούλιο επανέφερε σε ισχύ το σύνταγμα του 2004, με το οποίο περιστέλλονται σε σημαντικό βαθμό οι αρμοδιότητες του προέδρουτης χώρας. Για την υιοθέτηση της συνταγματικής αλλαγής, χρειάζονταν 300 ψήφοι.
Eν τω μεταξύ , τοπικά συμβούλια από τη δυτική, αλλά και την ανατολική Ουκρανία συναντώνται στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, για να συζητήσουν το ζήτημα της αύξησης της περιφερειακής αυτονομίας.
ΠΛΗΡΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Πλήρη αμνηστία για τους διαδηλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τριών τελευταίων μηνών ψήφισε το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η Ρωσία διατηρεί επιφυλάξεις και έχει ερωτήματα σχετικά με την συμφωνία μεταξύ προέδρου και αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, με τη μεσολάβηση της Ε.Ε., επιβεβαιώνει το πρακτορείο Interfax. «Ερωτήματα υπάρχουν, πρόκειται για συνήθη διαδικασία», τόνισε ο ρώσος ειδικός μεσολαβητής για την Ουκρανία Βλάντιμιρ Λούκιν.
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΙΑ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε τροποποίηση διατάξεων του ποινικού κώδικα, μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση της φυλακισμένης ηγέτιδας του κεντροδεξιού κόμματος «Πατρίδα» Γιούλια Τιμοσένκο.
Για την απελευθέρωση της Γ. Τιμοσένκο, ωστόσο, χρειάζεται και η υπογραφή του πρόεδρου της Ουκρανίας και μεγάλου της αντίπαλου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος συνταγματικά πρέπει ναεγκρίνει τα όσα ψηφίζει το κοινοβούλιο.
Εν τω μεταξύ, εθνικό πένθος για το Σάββατο και την Κυριακή για όσους έχασαν τη ζωή τους «στις μαζικές ταραχές» κήρυξε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ
Ανησυχητικές αναφορές από το Κίεβο, την ώρα που όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις γύρω από την «συμφωνία» -πρόταση συμφωνίας, όπως φαίνεται- Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης: Πυρά έπεσαν γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας ενώ ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν μέσα στο Κοινοβούλιο πριν «εξωθηθούν σε αποχώρηση». Η αστυνομία αναφέρει ότι τα πυρά προέρχονταν από διαδηλωτές και στόχευαν τις δυνάμεις ασφαλείας.
Επιγραμματικά, τις τελευταίες ώρες:
- Πυροβολισμοί στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας
- Στα χέρια πιάστηκαν βουλευτές - αστυνομία μέσα στη Βουλή
Αργά το πρωί της Παρασκευής, πυροβολισμοί έπεσαν στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας. Το Associated Press αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν από «αγνώστους». Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του μιλά για πυροβολισμούς από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των αστυνομικών γύρω από την πλατεία.
Ένταση επικράτησε και στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, τόσο στην αίθουσα όσο και γύρω από το κτίριο. Οι βουλευτές, που συζητούσαν μέτρα για αποκλιμάκωση της κατάστασης πιάστηκαν στα χέρια ενώ μέσα στο κτίριο εμφανίστηκαν πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Κοινοβούλιο.
Ο Αρσένι Γιατσενιούκ της αντιπολίτευσης είπε ότι ένοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στο Κοινοβούλιο, ενώ λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι αστυνομικοί «ωθήθηκαν» έξω από το κτίριο. Η συνεδρίαση κράτησε λίγα λεπτά πριν διακοπεί για αργότερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας για τα πυρά κοντά στην Πλατεία, οι «συμμετέχοντες στις μαζικές ταραχές άνοιξαν πυρ στους αστυνομικούς προσπαθώντας να περάσουν προς την κατεύθυνση του Κοινοβουλίου».
Δεν διευκρινίζεται εάν οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά ή εάν υποχώρησαν.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΕ ΑΣΚΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
Η περιδίνηση στη βία έχει αλλάξει τα δεδομένα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέχρι πρότινος ήταν διστακτική στην επιβολή κυρώσεων.
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν την Πέμπτη να προχωρήσουν άμεσα σε απαγόρευση έκδοσης βίζας για Ουκρανούς αξιωματούχους προς την ΕΕ, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους στις ευρωπαϊκές χώρες και επιβολή εμπάργκο σε υλικά και εξοπλισμό που μπορεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές για βίαιη καταστολή.
Οι «28» είχαν εξετάσει και την επιβολή εμπάργκο σε εξοπλιστικά προγράμματα προς την Ουκρανία, η οποία τελικά δεν υιοθετήθηκε.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται ενώπιον του δύσκολου έργου να πιέσουν το Κίεβο να επιστρέψει σε πολιτική διαδικασία με αποφασιστικά μέτρα -πρώτο πακέτο των οποίων είναι οι κυρώσεις- κρατώντας όμως παράλληλα την πόρτα ανοιχτή στο Κίεβο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όπως φαίνεται, μέχρι τουλάχιστον τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων ουκρανών αξιωματούχων επηρεάζονται από τις κυρώσεις, θα λείπει το όνομα του Γιανουκόβιτς από την λίστα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ - ΑΣΜΟΥΣΕΝ (Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία εξέφρασε από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη για τερματισμό της βίας.
Σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά από τη συνάντησή τους στοΜέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ράσμουσεν καταδίκασε την αιματοχυσία στη χώρα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός» και τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπογράμμισε την ενεργό συμμετοχή της στη συμμαχία και επισήμανε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την ελληνική προεδρία εν όψει της διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία. «Βρισκόμαστε στο λίκνο της δημοκρατίας και η δημοκρατία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία κινδυνεύει στην ευρύτερη γειτονιά» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ευρώπης.
«Θέλουμε Ευρώπη ισχυρή για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας», τόνισε.
Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς επισήμανε πως οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν πόσο σημαντική είναι μία Συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, «που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια». 
Την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση υπογράμμισαν και οι υπουργοί Άμυνας των κομμάτων μελών τουΕυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου Άμυνας της Ελληνικής Προεδρίας. Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ εκπροσώπησε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο ΕυρωκοινοβούλιοΜαριέττα Γιαννάκου.
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου