Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Τσίπρας: "Δωράκι στα ιδιωτικά κανάλια το κλείσιμο της ΕΡΤ"


"Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα δωράκι της κυβέρνησης σας στο σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ" κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή.
Αντιδημοκρατική και ιδεοληπτική νοοτροπία, που απεικονίζεται στην συνολική της «πολιτική του μαύρου», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αιχμή την κατάργηση της ΕΡΤ, απέδωσε δε την απόφαση αυτή αφενός σε λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αφετέρου σε «ενόχληση» των κυβερνώντων από την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή ενέργεια, που καμιά δημοκρατική κυβέρνηση δεν διανοείται να αναλάβει, το κλείσιμο σε μια νύχτα της εκπομπής του σήματος, κατάργησης και φίμωσης της φωνής της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου», με «μια αντισυνταγματική κίνηση, με μια εκτροπή άνευ προηγουμένου».
«Κάνατε κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι συνταγματάρχες το '67. Επιλέξατε να ταυτίσετε την πολιτική σας με το μαύρο που επιβάλλατε στις οθόνες της τηλεόρασης» ανέφερε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, αιτιολογώντας πως η κυβέρνηση πήρε εντολή να πετάξει 2.500 εργαζόμενους στο δρόμο. Πρόσθεσε ότι επελέγη η ΕΡΤ επειδή «είστε ιδεοληπτικοί», όπως είπε. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του φαίνεται ότι διακατέχονται από αισθήματα ρεβανισμού και απέχθειας απέναντι στον δημόσιο χώρο και σε κάθε τι που μπορεί να παραπέμπει σε ελευθερία λόγου, σε πλουραλισμό, σε διαφορετική άποψη και δημοκρατική λειτουργία».
Επίσης ανέφερε ότι αυτή η επιλογή της ΕΡΤ έγινε γιατί «σας ενοχλούσε, ακόμη κι αυτή η ΕΡΤ, που προσπαθήσατε να ευνουχίσετε, που, με εκφοβισμό και απειλές και τηλεφωνήματα στην παραγωγή, με διώξεις δημοσιογράφων ακόμη κι αυτή που επί ένα χρόνο προσπαθούσατε να στήσετε σαν κακέκτυπο της παλιάς ΥΕΝΕΔ».
«Σας ενοχλούσε όμως η πολιτισμική ηγεμονία των ανοιχτών ιδεών και οριζόντων που εξέπεμπε η ΕΡΤ», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής , ο κ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «αποκαλυπτική»: Ό,τι είπε ο κ. Βορίδης ήταν σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει ο κ. Πάγκαλος, ότι «η ΕΡΤ κομμούνιζε».
Ένα μέρος των βουλευτών της ΝΔ, που ηγεμονεύει σήμερα σε αυτή την παράταξη, δεν τους χώραγε, γιατί δεν εξέπεμπε το μαύρο χρώμα. Αυτό το πλουραλιστικό μοντέλο δεν είναι γέννημα της Αριστεράς, είναι γέννημα της Μεταπολίτευσης και ένα μεγάλο μέρος αναγνωρίζουμε ότι ανήκει στη ΝΔ στον Κ. Καραμανλή. Αλλά φαίνεται ότι έχετε πάρει οριστικά διαζύγιο και τις δημοκρατικές παραδόσεις της δική σας παράταξης. Κι είναι κρίμα να κατρακυλάτε σε ιδεολογικές θέσεις και αποψεις που δεν τιμούν την ίδια την ιστορία σας. Να κυριαρχούν σε μια παράταξη που συνέβαλλε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είπε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, συνέδεσε την παρουσία του με την ιστορία της χώρας, αλλά έγινε συνιστώσα της πιο δεξιάς ΝΔ και δεν βρήκε ούτε λέξη να πει.
Δήλωσε δε την εκπληξή του και για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία - όπως είπε χαρακτηριστικά - πήρε μια απόφαση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση για την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ και σήμερα δεν μπορεί: «Μήπως μετανιώσατε που φύγατε;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας είπε πως κρύβονται στόχοι εξυπηρέτησης πίσω από την απόφασή για την ΕΡΤ, λέγοντας: «κλείσατε την ΕΡΤ που δεν δημιουργεί δημοσιονομικά προβλήματα, αντιθέτως είναι πλεονασματική και συνεισφέρει στον προϋπολογισμό, για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωση, που δανειοδοτούνται από χρεοκοπημένες τράπεζες, που τις κρατά όρθιες ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα».
Κοιτώντας προς τον παριστάμενο υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης του είπε: «Είναι ένα δωράκι στο σύστημα των πειρατικών, κύριε Καψή. «Δεν περίμενα από σας να αναλάβετε αυτή τη θέση. Ήσασταν ένας δημοσιογράφος με μια πλούσια διαδρομή σε ιδιωτικά έντυπα σε διευθυντικές θέσεις, συμφερόντων των ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ιδιωτική τηλεόραση. Και δέχεστε να αναλάβετε αυτό το ρόλο. Είναι σαν να βάζουμε την γάτα να φυλάει τα ποντίκια. Είναι ηθικής τάξεως ζήτημα».
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει συνυπολογίσει τη συνολική ζημιά για το ελληνικό δημόσιο και ακόμη «πως μπορεί κάποιος να δεχθεί ότι είναι λογική περί υγιούς ανταγωνισμού ότι ο πάροχος δικτύου να ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ότι κ. Κεδίκογλου ότι είπε ψέμματα στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση που υπηρετεί μέσα σε ένα χρόνο έκανε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα φορτώνει τις αμαρτίες της στους έντιμους εργαζόμενους.
«Ο κόσμος όμως αναγνώρισε σε αυτούς το δικό του μέλλον της αβεβαιότητας και της φτώχιας, αλλά κυρίως το φρικιαστικό μοντέλο μιας ανάπηρης Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την σημερινή λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης, κάνοντας λόγο για «παράνομο κακέκτυπο» και μιλώντας για «ορισμό της πειρατίας» και όλα αυτά χωρίς να αναρτηθεί τίποτα στη Διαύγεια.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το «όραμα» του κόμματός του για την ΕΡΤ, μιας πλουραλιστικής δημόσιας τηλεόρασης, ανεξάρτητης και αντικειμενικής και χωρίς μηχανισμούς, χωρίς εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
«Το ρολόι θα γυρίσει στις 11 Ιουνίου. Θα επαναλειτουργήσει η πραγματική ραδιοτηλεόραση. Όχι από μονταζιέρες και εγκάθετους», είπε.
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου