Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πολεμική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

O ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος φθάνει σήμερα στην Ουάσινγκτον ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας  Τσακ Χέιγκελ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες «η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική. Από ελληνικής πλευράς προτεραιότητα αποτελεί η επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της Ελλάδος, καθώς και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στο ρευστό και ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, θα εξετασθούν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις και οι προοπτικές βελτίωσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, για την εξασφάλιση της περιφερειακής ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη συνάντησή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του θα δοθεί η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί, για μια ακόμα φορά, το άριστο επίπεδο της στρατηγικής σχέσης Ελλαδος-ΗΠΑ, τόσο στον αμυντικό τομέα, όσο και στο πλαίσιο των Ευρωατλαντικών δομών».
Τι σημαίνουν όλα αυτά;


Καταρχήν, η Ελληνική άρχουσα τάξη θέλει να επισημάνει τον κεντρικό ρόλο που παίζει στα Βαλκάνια. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτή την περιοχή που από επίσημα κυβερνητικά χείλη στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε «ζωτικός χώρος» της αστικής τάξης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν τα σημαντικότερα εκστρατευτικά τμήματα τους εκτός ελληνικής επικράτειας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Δεύτερον, η ελληνική άρχουσα τάξη έχει κάνει επιλογή «να παίξει» ενεργειακά με τις ΗΠΑ-Ε.Ε., γυρνώντας την πλάτη στη Ρωσία, με χαρακτηριστικό επεισόδιο τα όσα αφορούν τον αγωγό ΤΑΡ. Από την άλλη μεριά, τόσο το ζήτημα της ΑΟΖ όσο και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό-διπλωματικό χαρτί απέναντι στις ΗΠΑ και το σύνολο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την συνολική αναβάθμιση του ελληνικού αστικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο και προσδοκάται να έχει σημαντική επίδραση στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Τρίτον, η περιοχή της Μεσογείου, από τη Βόρειο Αφρική έως την Τουρκία και την Συρία-Λίβανο έως την Αίγυπτο, μυρίζει μπαρούτι. Η καπιταλιστική κρίση πυροδοτεί κοινωνικές εξεγέρσεις και γενικότερη αστάθεια που οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα και τους γεωστρατηγικούς τους σχεδιασμούς, με ταυτόχρονη ένταση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Καθώς επανακάμπτουν τα σενάρια επίθεσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και του Ιράν, με τον Λίβανο να αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στον Άξονα του Κακού-σύμφωνα με την ορολογία των γερακιών των αμερικανικών δεξαμενών σκέψης και του Πενταγώνου,  το ελληνικό κατεστημένο δηλώνει παρόν. Η Ελλάδα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στάθηκε πάντα αποφασιστικός κρίκος στην εκδήλωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από τη Γιουγκοσλαβία έως το Ιράκ, και από το Αφγανιστάν έως την Λιβύη. Μάλιστα, η εμπειρία της επίθεσης κατά του Καντάφι έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα –ρόλος αεροδρομίων Πελοποννήσου κλπ- και ήδη έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ η επέκταση των βάσεων στην Σούδα και ακόμη μεγαλύτερες διευκολύνσεις.

Τέταρτον, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο που μετά το Πραξικόπημα του Στρατού σέρνεται στον εμφύλιο, αλλά και η αστάθεια στην Τουρκία του Ερντογάν, όχι μόνο πλήγωσαν τα Νεοοθωμανικά οράματα αλλά έπληξαν σε σημαντικό βαθμό και το πρότυπο διακυβέρνησης του Πολιτικού Ισλάμ, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι η Τουρκία δεν παίζει τεράστιο ρόλο στην περιοχή.  

Πέμπτον, όλες αυτές οι εξελίξεις σημειώνονται σε μια περιοχή όπου για τις μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διακυβεύονται τεράστια οικονομικά-στρατιωτικά-πολιτικά συμφέροντα και ήδη έχουν αποκαλυφθεί οι σημαντικότατες αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-Ε.Ε.

Σε αυτό λοιπόν το πεδίο θέλει να ελιχθεί η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας την συμμαχία της με τις ΗΠΑ και διεκδικώντας οφέλη στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά και πολιτική στήριξη στις βλέψεις αναβάθμισης του ρόλου της. Χαρακτηριστικά, αναλυτές τονίζουν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τον Chuck Hagel και για την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία ενσωμάτωσής της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PFP). 

Επίσης θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω παραχώρησης μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται σε θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Δ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί και με στελέχη της Αμερικανικής Πολεμικής Βιομηχανίας, των εταιρειών Lockheed Martin και της  Boeing.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πηγές του υπ. Εθνικής Άμυνας,  μιλούν για «δωρεάν» παραχώρηση των αρμάτων μάχης Abrams, ΤΟΜΠ M-113, αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας και ακόμη, την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών F -15. Γνωρίζοντας ότι νέες αγορές νέων οπλικών συστημάτων δεν πρόκειται να γίνουν από την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα,  επιχειρούν να επανέλθουν στο ελληνικό οπλοστάσιο μέσω προτάσεων εκσυγχρονισμών, αναβαθμίσεων και“παραχώρησης”  στρατιωτικού υλικού που έχουν αποθηκεύσει,  όπως τα 400 άρματα μάχης Αbrams.

Επίσης, την παραχώρηση στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ 10-12 μεταχειρισμένων μεταγωγικών ελικοπτέρων Σινούκ (Chinook). Το όλο ''πακέτο'' για τα Σινούκ - ως τμήμα ευρύτερης συμφωνίας για δωρεάν παραχώρηση αμυντικού υλικού που έχει κινηθεί από το 2010 - φέρεται να έχει ήδη κλείσει από  μήνες και αναμενόταν μια επίσημη επίσκεψη για να δημοσιοποιηθεί. Το αίτημα για τα ελικόπτερα Σινούκ διατυπώθηκε από ελληνικής πλευράς και στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι καθυστερεί η άφιξη των υπολοίπων ευρωπαϊκών  ΝΗ-90.

Ποιο είναι το αντίτιμο, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές;

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τον ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F- 16 για τα οποία αναμένεται σκληρή μάχη της  Lockheed Martin και της  Boeing. Η αναβάθμιση των P- 3 Orion, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι επίσης ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ. Και η κίνηση της Αθήνας να εξετάσει την γαλλική πρόταση για παραχώρηση παλαιών αεροσκαφών έχει προκαλέσει όπως είναι λογικό δυσαρέσκεια στους αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν ξανά το ενδεχόμενο παραχώρησης οπλικών συστημάτων για τον στρατό, την αεροπορία αλλά και το ναυτικό, που τους είναιάχρηστα.
φφ
Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι προτάσεις παραχώρησης «δωρεάν» αμερικανικού μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού δρα ανταγωνιστικά με τα συμφέροντα των ευρωπαικών πολεμικών βιομηχανιών, κυρίως γερμανικών και γαλλικών, σε μια περίοδο που η Ε.Ε. κινείται αποφασιστικά για την ενοποίηση του τομέα Άμυνας-Ασφάλειας, ενώ σίγουρα δεν είναι άσχετες με τα παραπάνω οι σοβαρές ανακατατάξεις στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, όπου οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΕΑΒ νοιώθουν την καυτή ανάσα της ανεργίας.

Εμείς απαιτούμε ούτε ένα ευρώ να μην δοθεί για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στις νέες ιμπεριλαιστικές επεμβάσεις.

Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, από τα Βαλκάνια μέχρι την Κύπρο, από την Αφρική έως το Λίβανο και το Αφγανιστάν

Να κλείσουν τώρα οι βάσεις. Επιτακτική ανάγκη εξόδου της χώρας μας από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε.

Η πάλη ενάντια στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική, την κρατική καταστολή και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς είναι ενιαία.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Τηλ. Επικ.6932955437 diktiospartakos.blogspot.co


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου