Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Καπιταλιστική τρομοκρατία : Την απέλυσαν, θέλουν να της πάρουν και το σπίτι!


Σας καθυστερεί ο καπιταλιστής το μισθό και τολμάτε να τον πάτε στην Επιθεώρηση Εργασίας; Απολύεστε! Τολμάτε να καταγγείλετε την απόλυση ως «καταχρηστική και εκδικητική»; Ε, τότε, δεν διορθώνεστε με τίποτα! Γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθείτε όσο πιο αυστηρά γίνεται. Να χάσετε ακόμα και το σπίτι σας! Θα μπορούσε να θεωρηθεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Στην Ελλάδα του Μνημονίου και της αχαλίνωτης αποθράσυνσης των καπιταλιστών, ακόμα και τέτοια σενάρια μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Οπως στην περίπτωση της Ευγενίας Λυλάκου, εργάτριας στο βιβλιοδετείο του Β. Κυπραίου στο Περιστέρι.
 

Το Νοέμβρη του 2010, ο Κυπραίος έστειλε εξώδικη προειδοποίηση απόλυσης στην Ευγενία προφασιζόμενος οικονομικές δυσχέρειες και κατηγορώντας την για «ανάρμοστη συμπεριφορά». Στο εξώδικο προανήγγειλε την απόλυσή της μόλις τελείωνε το καθεστώς προστασίας λόγω μητρότητας (29/12/10). Ηταν τέτοια η πρεμούρα του που δεν περίμενε καν να χρονίσει το δεύτερο παιδί της για να της ανακοινώσει ότι θα απολυθεί. Για κακή του τύχη, όμως, το καθεστώς προστασίας παρατάθηκε (με το νόμο 3896 του Δεκέμβρη του 2010), οπότε ο καπιταλιστής έπρεπε να την απολύσει τρεις μήνες αργότερα. Και το έκανε. Ετσι, έπαιρνε τη ρεβάνς από μία εργάτρια που στο παρελθόν είχε επανειλημμένα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας την καταστρατήγηση των της δικαιωμάτων της, με αποτέλεσμα η Επιθεώρηση να κάνει συστάσεις στον καπιταλιστή για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 

Αν τα πράγματα σταματούσαν εκεί, θα μιλούσαμε για μία ακόμα εκδικητική απόλυση. Ομως ο καπιταλιστής το τράβηξε παραπέρα. Αφορμή ήταν το κάλεσμα της Ταξικής Πορείας (της οποίας η Ευγενία είναι μέλος) στις 22 Νοέμβρη του 2010 για αλληλεγγύη προς την ίδια, κατά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (http://antigeitonies.blogspot.gr/2010/11/blog-post_1621.html). Το κάλεσμα κατήγγειλε την απόλυση ως καταχρηστική και εκδικητική, που δεν θα έπρεπε να μείνει αναπάντητη. Δέκα μήνες μετά (στις 15/9/11), ο Κυπραίος έκανε αγωγή στην Ευγενία ζητώντας της το εξωφρενικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ (50 γι’ αυτόν και 50 για την εταιρία που έχει με τη γυναίκα του), ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη που υπέστη από το… συκοφαντικό δημοσίευμα της Ταξικής Πορείας! Αξίωσε δε, η εργάτρια να αποσύρει το δημοσίευμα (που δεν ήταν δικό της, αλλά του εργατικού σχήματος του οποίου είναι μέλος) και να σταματήσει τη δημοσίευση στο μέλλον «δυσφημιστικών και αναληθών γεγονότων», με την απειλή χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ για κάθε νέα δημοσίευση! Επειδή το δημοσίευμα δεν έφερε την υπογραφή της εργάτριας, αλλά του εργατικού σχήματος, ο καπιταλιστής εφηύρε την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» στο επίμαχο δημοσίευμα, με το αιτιολογικό ότι αναφέρει γεγονότα που μόνο η Ευγενία μπορούσε να γνωρίζει, όπως η ημερομηνία της απόλυσης! 

Η υπόθεση θα εκδικαστεί το Σεπτέμβρη του 2014, ο καπιταλιστής, όμως, που όπως επισημαίνει στην αγωγή του φερόταν «πατρικά» στην εργαζόμενη, άσκησε το… πατρικό του καθήκον, ζητώντας από το δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα με τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της εργάτριας μέχρι του ποσού των 120 χιλιάδων ευρώ (έβαλε και τους τόκους μέσα)! Το έκανε αυτό γιατί, όπως αναφέρει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η περιουσιακή κατάσταση της εργάτριας είναι επισφαλής, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο να μην του δώσει τα λεφτά αν κερδίσει την υπόθεση! 

Ο… πατρικός καπιταλιστής ισχυρίζεται ότι το κάλεσμα του εργατικού σχήματος τον συκοφαντεί, παρουσιάζοντάς τον ως «εργοδότη που “μεθοδεύει” τις κινήσεις του εναντίον των εργαζόμενων του με σκοπό το κέρδος»! Κατηγορία την οποία φροντίζει να επιβεβαιώσει στο ακέραιο, φτάνοντας στο έσχατο σημείο εκδικητικότητας να ζητήσει από μία άνεργη εργάτρια με δύο μικρά παιδιά το ίδιο της το σπίτι! 

Το ευτράπελο της υπόθεσης (αν μπορεί να μιλήσει κανείς για ευτράπελα σ’ αυτή την ιστορία) είναι το πώς ο καπιταλιστής παρουσιάζει τη… μεγάλη ζημιά που υπέστη η επιχείρησή του από το κάλεσμα της Ταξικής Πορείας: «Απόρροια του συκοφαντικού δημοσιεύματος ήταν η οικονομική μου καταστροφή, αφού αμέσως μετά το δημοσίευμα κλονίστηκε η πίστη και το μέλλον της εταιρίας μου, γνωστή στο χώρο των εκδόσεων σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς ακυρώθηκαν παραγγελίες, εξαιτίας του επίδικου κειμένου το οποίο αναπαράχθηκε και σε άλλα ιστολόγια και ιστοσελίδες του διαδικτύου»! Φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται, ότι «το συκοφαντικό δημοσίευμα είχε ως δυσάρεστο επακόλουθο την απώλεια και επικείμενων συμφωνιών με εκδοτικούς οίκους», με τους οποίους συνεργάζεται επί πολλά χρόνια! Επικοινώνησαν, λέει, μαζί του Ιερές Μονές, με τις οποίες συνεργαζόταν επί πολλά χρόνια (λόγω της εξειδίκευσης των εκδόσεών του στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και τις εκκλησιαστικές εκδόσεις) και του εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και την έκπληξή τους για τη συμπεριφορά του, βάσει του δημοσιεύματος! Φαίνεται πως οι καλόγεροι εντρυφούν με ζήλο στα ιστολόγια της Ταξικής Πορείας, του ΚΚΕ (μ-λ) και του Indymedia, στα οποία αναρτήθηκε το επίμαχο κάλεσμα, και συνάγουν κρίσεις βάσει των όσων αναφέρονται σ’ αυτά τα ιστολόγια και όχι βάσει της πολύχρονης συνεργασίας τους με τον καπιταλιστή! Εχει και η γελοιότητα τα όριά της, αλλά ο καπιταλιστής τα ξεπέρασε χωρίς ίχνος ντροπής! 

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο που εκδικάστηκε η υπόθεση την περασμένη Τετάρτη, ο λογιστής της επιχείρησης ανέφερε ότι ακόμα και το Ιδρυμα Ωνάση ακύρωσε παραγγελίες λόγω του δημοσιεύματος! Ο ίδιος δε δίστασε να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τον καπιταλιστή σαν πιο… φτωχό από την εργάτρια, επειδή αυτή έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητο, ενώ ο καπιταλιστής και η γυναίκα του όχι! 

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και δεν γνωρίζουμε αν θα αποφασιστεί η συντηρητική κατάσχεση του σπιτιού της Ευγενίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό αντεργατικής βίας επικυρωμένο με δικαστική απόφαση. Ακόμα όμως κι αν δεν γίνει αυτό, και μόνο η αγωγή κατά της εργάτριας αποτελεί πρόκληση. Μια πρόκληση που δείχνει ανάγλυφα πόσο έχουν αποθρασυνθεί οι καπιταλιστές, απαιτώντας την ενίσχυση της φασιστικοποίησης παράλληλα με την «κινεζοποίηση» της εργατικής τάξης. Μπροστά στην απόλυτη εξαθλίωση υπάρχουν δύο επιλογές. Υποταγή ή μαχητική αντίσταση. Οι καπιταλιστές θα πρέπει να καταλάβουν ότι η εργατική τάξη δε θα πορευτεί σαν πρόβατο στη σφαγή. Αυτό απαιτεί ταξική οργάνωση και δράση, βάσει του γνωστού συνθήματος: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»! 

Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ 
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18702&pos=4&cat_id=48

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου