Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ 20% ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΛΑΣΤΙΧΟ!


trapezoypallhloi
ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !
Μειώσεις μισθών έως 20% και ανατροπές στο ωράριο εργασίας πρότειναν οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών στην ΟΤΟΕ,  κατά τη χθεσινή πρεμιέρα του διαλόγου για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Το ψαλίδι, το οποίο αξιώνουν οι τραπεζίτες, θα προέλθει από περικοπές τόσο στο βασικό μισθό όσο και σε μία σειρά επιδομάτων (π.χ. ισολογισμού, γάμου, βρεφονηπιακού σταθμού).
Συγκεκριμένα, η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζων, την οποία απέρριψε η ΟΤΟΕ,  προβλέπει :
- μειώσεις αποδοχών  από 15% έως 20%. Για παράδειγμα προτάθηκε να καταργηθεί το επίδομα ισολογισμού  (που είναι μισός μισθός το χρόνο) και να απαλειφθούν από την κλαδική τα επιδόματα γάμου (ποσοστό 10%) και βρεφονηπιακιού σταθμού, τα οποία ενδεχομένως μπορεί να επιστραφούν στις επιχειρησιακές συμβάσεις συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. 
- αύξηση των ωρών εργασίας. Το ωράριο σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε να πάει από τις 37 στις 39 ώρες την εβδομάδα με διατήρηση της πενθήμερης απασχόλησης. Στο τραπέζι έπεσε και το ωράριο-λάστιχο (π.χ. 10 το πρωί με 6 το απόγευμα) σε υποκαταστήματα που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές.
- Κατάργηση της χειμερινής άδειας (δίνεται έως και μία επιπλέον εβδομάδα σε όσους δεν παίρνουν όλη την άδεια το καλοκαίρι). Κατάργηση του τριτοβάθμιου πειθαρχικού.
Οι τραπεζίτες, με αυτές τις απαιτήσεις τους, θέλουν να διαμορφώσουν τους όρους εκείνους οι οποίοι θα διασφαλίζουν χαμηλότερους μισθούς, ακόμα και μετά το ξεπέρασμα της κρίσης. Γι’ αυτόν το λόγο επιμένουν ιδιαίτερα η μείωση του επιδόματος πολυετίας, το οποίο με βάση τις αντεργατικές ανατροπές παραμένει παγωμένο σε όλες τις συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.



Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, η Iskra παραθέτει αυτούσια την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ  ΣΥΜΒΑΣΗ
Με προκλητικές προτάσεις προσήλθαν σήμερα οι εκπρόσωποι των Τραπεζών στην πρώτη επίσημη συνάντηση με την ΟΤΟΕ για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ζήτησαν μειώσεις των Κλαδικών αποδοχών των Τραπεζοϋπαλλήλων της τάξεως του 15% με 20% και απαίτησαν κατάργηση θεσμικών δικαιωμάτων με ευελιξίες συμπεριλαμβανομένου του ωραρίου, ενώ ζήτησαν την κατάργηση και άλλων θεσμικών θεμάτων χαρακτηρίζοντάς τα ανενεργά και άνευ σημασίας στις σημερινές συνθήκες.
Ήταν εξ’ αρχής φανερό ότι οι προτάσεις των εκπροσώπων των Τραπεζών στόχευαν σε μια συνολική αμφισβήτηση του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, γι’ αυτό η απάντηση της ΟΤΟΕ ήταν άμεση και κατηγορηματική.
Η ΟΤΟΕ απέρριψε το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών, ζήτησε αμέσως απόσυρση των προκλητικών απαιτήσεων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί προτάσεις που ισοπεδώνουν το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων και ακυρώνουν στην πράξη την Κλαδική Σ.Σ.Ε.
Επεσήμανε στους εκπροσώπους των Τραπεζών ότι, η υπογραφή μιας Κλαδικής Σ.Σ.Ε. πρέπει να είναι όχι μόνο απαίτηση της ΟΤΟΕ, αλλά και δικό τους αίτημα εν’ όψει των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, εάν επιθυμούν οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν σε ένα κλίμα ομαλότητας και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατέστησε σαφές ότι, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες «αν βρεθούν με την πλάτη στο τοίχο» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ, θα αντιδράσουν άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά γιατί σε κάθε περίπτωση θα έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν από τους τραπεζίτες, οι οποίοι σε περίπτωση σύγκρουσης θα βρεθούν σε πραγματικό αδιέξοδο.
Από την συνάντηση προέκυψε πλήρης διαφωνία συμφωνήθηκε, όμως, να γίνει νέα συνάντηση στις 11 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για προσέγγιση και άρση του αδιεξόδου.
Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις προκλητικές απαιτήσεις των τραπεζιτών τονίζοντας, ιδιαίτερα ότι η υπογραφή Κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι αναγκαία για τον κλάδο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να γίνει πεδίο καταρράκωσης και εξευτελισμού των θεσμών, των αξιών, του ρόλου και του περιεχομένου της.
Ελπίζουμε την επόμενη φορά να επικρατήσει η λογική και ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός, εάν πραγματικά η πλευρά των Τραπεζών επιθυμεί να εξευρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8414263929019785839#editor/target=post;postID=6106351664688096322

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου