Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Καταγγέλλουν την καταδίκη ενός ποιητή σε ισόβια


Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε σήμερα την «εξαιρετική ανησυχία» της για την κάθειρξη στο Κατάρ του ποιητή Μοχάμεντ αλ Ατζάμι, του επονομαζόμενου Ιμπν αλ Ντιμπ.


Ο Μοχάμεντ αλ Ατζάμι καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 29 Νοεμβρίου από δικαστήριο του Κατάρ για παρακίνηση εναντίον του καθεστώτος και δυσφήμηση του πρίγκιπα διάδοχου αυτής της μοναρχίας του Κόλπου.

«Ανησυχούμε για το μη δίκαιο χαρακτήρα της δίκης. Η δίκη χαρακτηρίσθηκε από μεγάλο αριθμό παρατυπιών στη διαδικασία, ενώ πολλές συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας στη Γενεύη, η Σεσίλ Πουγί.

Η Υπάτη Αρμοστεία κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ αλ Ατζάμι «φαίνεται πως πέρασε πολλούς μήνες στην απομόνωση και παραμένει έγκλειστος σ' αυτή παρά την απόφαση δικαστηρίου που διατάσσει την κράτησή του υπό ομαλές συνθήκες».

Η Υπάτη Αρμοστεία θα παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Μια δίκη σε δεύτερο βαθμό πρόκειται να διεξαχθεί στις 27 Ιανουαρίου, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε κάνει γνωστό πως η δικαιοσύνη του Κατάρ κατηγορεί τον αλ Ατζάμι ότι έγραψε το 2010 ένα ποίημα επικριτικό για τον εμίρη, όμως σύμφωνα με ακτιβιστές στον Κόλπο, ο αληθινός λόγος για τη σύλληψή του το Νοέμβριο του 2011 ήταν το "Ποίημα του Κήπου" που έγραψε ο αλ Ατζάμι το 2011 ενώ είχε αρχίσει η Αραβική Άνοιξη.

Το ποίημα αυτό είναι ένας φόρος τιμής στην τυνησιακή επανάσταση και εκφράζει την ελπίδα η αλλαγή να επεκταθεί και σ' άλλες αραβικές χώρες, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε όλοι η Τυνησία απέναντι σε μια καταπιεστική ελίτ».

http://www.zougla.gr/kosmos/article/katageloun-tin-katadiki-enos-piti-se-isovia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου