Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Εβγαλε λαυράκι ο Φούχτελ

Σεισαχθεια
Λαυράκι φαίνεται πως έβγαλε η  συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της Γερμανίδας καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.
Κι αυτό διότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς κατόπιν σχεδίου, έθεσε υπ’ όψιν τού Γερμανού αξιωματούχου εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με βάση την οποία σε περίπτωση συνεργασίας (το λένε επενδυτική δραστηριότητα) αλλοδαπών ΟΤΑ με τους ελληνικούς, για παράδειγμα στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή σ’ αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιτρέπεται η επιδότηση των αλλοδαπών ΟΤΑ και όχι των ελληνικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φούχτελ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς, όπως είπε, δεν γνώριζε το θέμα. Κατόπιν τούτου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν η εν λόγω ρύθμιση να οφείλεται στη σπουδή των συγκυβερνώντων να δείξουν καλό πρόσωπο στους τροϊκανούς, και πολύ περισσότερο στους Γερμανούς, και όχι σε κάποια απαίτηση των εταίρων και δανειστών μας.
Ακόμη ένα θέμα, βέβαια, είναι εάν οι δημοτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, λόγω των περικοπών και της μείωσης προσωπικού, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις, και μάλιστα χωρίς πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η Κουμουνδούρου εξέδωσε non paper, στο οποίο χαρακτηρίζει «έκθετο» τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Νότη Μηταράκη για τη σχετική εγκύκλιο.
Σύμφωνα με το non paper, τα ζητήματα που εγείρονται είναι αν πληρώνουμε από το ΕΣΠΑ την τεχνική βοήθεια του κ. Ράιχενμπαχ και από τον επενδυτικό νόμο τις επενδύσεις των δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων του κ. Φούχτελ.
Επίσης, ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά το πώς θα υπάρξουν αυτά τα κοινοπρακτικά σχήματα, όταν οι δημοτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είτε έχουν διαλυθεί είτε φυτοζωούν, και κυρίως όσον αφορά τον λόγο που σ’ ένα κοινοπρακτικό ελληνογερμανικό επενδυτικό σχήμα ο γερμανικός ΟΤΑ θα επιχορηγείται ή και θα επιδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και ο ελληνικός όχι.
Το «μυστικό» βέβαια στην εγκύκλιο Μηταράκη είναι πως το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα συμμετάσχει στο όποιο κοινοπρακτικό σχήμα, θεωρείται δημόσιο και εξαιρείται της όποιας χρηματοδότησης, ενώ στην περίπτωση του Γερμανικού Δημοσίου –π.χ. στην περίπτωση του γερμανικού ΟΤΑ- θεωρούνται ιδιώτες και συνεπώς επιχορηγούνται.
6 μέρες
http://gregordergrieche.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2878.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου