Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

«Η εμή Μάνη» του Λεωνίδα Μιχαλάκου


Με πρωταγωνίστρια την πατρίδα του τη Μάνη, ο Λεωνίδας Μιχαλάκος εκθέτει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης 40 ιδιότυπα έργα ζωγραφικής από την Πέμπτη 10 έως την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013. Τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης «Η εμή Μάνη» θα γίνουν το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013, στις 19:30, με τη συμμετοχή της φλαουτίστας Κατερίνας Τσενς.


Στα έργα του, διαφόρων διαστάσεων από 25Χ30 έως 65Χ95 εκ., ο ζωγράφος καταγράφει Μανιάτικα μοιρολόγια και αποσπάσματα ποιημάτων που έχουν σχέση με τη Μάνη των Διονυσίου Σολωμού, Νικηφόρου Βρεττάκου, Νίκου Γκάτσου. Χρησιμοποιεί περγαμηνόχαρτο και μελάνια γραφής όπως και ιδιοκατασκευασμένα μελάνια και την ιδιαίτερη Μικρογράμματο επισεσυρμένη Βυζαντινή γραφή.

Το κάθε έργο στολίζεται με τοπία και λεπτομέρειες από την ελληνική φύση και παράδοση με την τεχνική της αυγοτέμπερας της αγιογραφίας, και ολοκληρώνεται με μεταλλικές επενδύσεις από καθαρά φύλλα χρυσού και ασημιού. Επιπλέον, εκτίθενται και μικρά «ελεύθερα» τοπία.

Ο Λεωνίδας Μιχαλάκος σημειώνει για την Μικρογράμματο επισεσυρμένη βυζαντινή γραφή: «Η γοητεία της συγκεκριμένης γραφής είναι η ελευθερία της, ελευθερία βγαλμένη μέσα από αυστηρό ρυθμό κανόνες και κοπιαστική εργασία. Πιστεύω πώς οι ιδιότητες αυτές που χαρακτηρίζουν τη μικρογράμματο επισεσυρμένη, την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για την απόδοση-μεταγραφή μιας άλλης μορφής τέχνης της προφορικής λαϊκής μας παράδοσης, το αξεπέραστο σε ρυθμό, ποιητικότητα, ψυχισμό, ελευθερία έκφρασης, μανιάτικο μοιρολόι».

Και ο ζωγράφος Χρίστος Παπαδάκης παρατηρεί: «Μνήμες υφαίνουν τη ζωή μας... που ξεδιπλώνονται όταν σκιρτάει η ψυχή, για να μας στείλουν χρόνια πίσω. Έτσι, όταν γνωρίστηκα με τα έργα του Λεωνίδα . επέστρεψα εκεί στην χαμηλόσκεπη εκκλησιά με τα βαρύδετα βιβλία, τα κατάστικτα από κεριά και αγγίγματα. Τα πρωτογράμματά τους τυπωμένα περίτεχνα, συγγένευαν με την σεπτή αρχοντιά των χειρογράφων.

Κι ύστερα, βγαίνεις έξω στις κατηφόρες με τις μανιάτικες φραγκοσυκιές και τα πυργόσπιτα απ' όπου ξεκίνησε κι εκείνος. Περπατάς δίπλα στα ροζιασμένα λιόδεντρα και χορταίνεις κριθαρόψωμο κι αέρα. Νιώθεις τις πέτρες που σκληραίνουν σαν καρδιές, για να μπορούν ν’ αντέξουν. Και πόσο σου λείπουν οι άνθρωποί σου... κι ένας ολιγογράμματος παπάς να κάνει δέηση στο μνήμα τους.

Γράμμα το γράμμα ζει την τέχνη του ο Λεωνίδας. Πινελιά την πινελιά. Εικόνες, μυρωδιές κι ακούσματα ξεκολλούν απ' τα έργα του και σαν οξυγόνο τα εισπνέεις».

Ο Λεωνίδας Μιχαλάκος γεννήθηκε στη Μάνη (Κότρωνας) το 1959. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου με δάσκαλο τον γλύπτη Γιάννη Μανιατάκο (1980-83), και παρακολούθησε Σεμινάρια Ελληνικής Παλαιογραφίας - ΜΙΕΤ – Παλαιογραφικό Αρχείο (2001-03) και Εργαστήριο Ψηφιδωτού - ΥΠ.ΠΟ – Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών (2005-06).

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (από το 1996). Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει κάνει δύο ατομικές. Έχει ασχοληθεί επισταμένα με την αποκατάσταση και συντήρηση μαρμάρινων γλυπτών και μνημείων: ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ – Ζωγραφική αποκατάσταση των αιθουσών του κεντρικού κτιρίου (1992), ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – Συντήρηση, αποκατάσταση και επανέκθεση των μαρμάρινων γλυπτών της συλλογής του μουσείου (1996-2000). ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Αποκατάσταση και συντήρηση μαρμάρινων υπαίθριων γλυπτών και μνημείων (1998). Κτίριο ALPHA BANK Ηρακλείου Κρήτης – Αισθητική αποκατάσταση των λίθινων γλυπτών στοιχείων του κτιρίου (2003). ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΜΠΕΝΑΚΗ – Αισθητική αποκατάσταση, συντήρηση και επαναλειτουργία του μαρμαροθετήματος στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου (2004). ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ι.Μ. ΤΟΥΡΛΙΑΝΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ – Αισθητική αποκατάσταση και συντήρηση των γλυπτών εκθεμάτων της συλλογής του μουσείου (2005-2010). ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ – Στήσιμο και παρουσίαση 15 μαρμάρινων γλυπτών (2009).

Από το 1987 έως το 1989 εργαζόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου. Από το 1990 έως σήμερα εργάζεται στο Εργαστήριο Επιφανειακής Συντήρησης του αρχαίου μαρμάρου των Μνημείων Ακροπόλεως.

Πέμπτη 10 έως Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013
Έκθεση Ζωγραφικής του Λεωνίδα Μιχαλάκου
Εγκαίνια: Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013, στις 19:30
Συμμετέχει: Κατερίνα Τσενς, φλάουτο

Εκθεσιακός χώρος πρώτου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 18:00 - 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

Με την Υποστήριξη της Ένωσης Καθηγητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Τηλ.:210 3418 550, φαξ: 210 3418 570, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@mcf.gr, ιστοσελίδα: www.mcf.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου