Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικες απολύσεις


Στην απόλυση οκτώ υπαλλήλων προχώρησε χθες παραμονή Πρωτοχρονιάς η Διοίκηση της Επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, όπως καταγγέλει το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης κάνοντας παράλληλα λόγο για “μια πρωτοφανή επίδειξη εργοδοτικής τρομοκρατίας”.

Όλοι και οι 8 συνολικά εργαζόμενες και εργαζόμενοι του καταστήματος της επιχείρησης στην Παραλία Κατερίνης απολύθηκαν λίγες ώρες πριν από την καινούργια χρονιά επειδή συμμετείχαν στην Πανελλαδική 24ωρη Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία τους (Ο.Ι.Υ.Ε.) χθες 30 Δεκέμβρη, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

To Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, σε ανακοίνωσή του και μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση εκδικητικών, παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων σαν απάντηση της εργοδοσίας στη μεγαλειώδη χθεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των συναδέλφων και αποσκοπεί στην τρομοκράτησή τους, μετά από την καθολική συμμετοχή στην απεργία που υπήρξε στο συγκεκριμένο κατάστημα. Θορυβήθηκε η επιχείρηση από την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και περισσότερο ανησύχησε για τις αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε για τις επόμενες ημέρες η Γενική Συνέλευση του Σωματείου εργαζομένων στην Επιχείρηση για μη πληρωμή δεδουλευμένων μισθών.

Η Διοίκηση της Επιχείρησης ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, που δεν έχει πληρώσει ακόμη το μισθό του μήνα Νοέμβρη 2012 στο προσωπικό, ενοχοποιεί το δικαίωμα της απεργίας και της διεκδίκησης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων….Οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες και καταχρηστικές και αποτελούν επίθεση στους εργαζόμενους για να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και αυτά που τους οφείλουν. Είναι χτύπημα στο εργατικό κίνημα που δεν πρόκειται να το αφήσουμε αναπάντητο…. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους συνάδελφους της Επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ και “απαιτούμε”:

– Την άμεση επαναπρόσληψή τους
– Την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της Επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ” 




To Πόρτο Καρράς aπέλυσε 58 εργαζόμενους εκ των οποίων τέσσερις συνδικαλιστές (πρόεδρος, γραμματέας, ταμίας και ένα μέλος της Διοίκησης του Σωματείου του καζίνο), παραμονές πρωτοχρονιάς.

To θέμα έφτασε σε μορφή επερώτησης στη βουλή χωρίς να έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση.
Η κοινοποίηση των απολύσεων άρχισε στις 28 Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε μέχρι τις 31 του μήνα και οι συνδικαλιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός τους.
“Οι απολύσεις είναι παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές”, τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και τις συσχετίζει με τις αγωγές που έχουν καταθέσει εργαζόμενοι για μη καταβολή δεδουλευμένων του περασμένου καλοκαιριού. Επισήμανε ότι έγιναν λίγες μέρες πριν οι εργαζόμενοι αποκτήσουν το δικαιώματα να καταθέσουν αίτηση επαναπρόσληψης για τη νέα σεζόν και προανήγγειλε νέες προσφυγές των εργαζομένων στη δικαιοσύνη για την ανάκληση των απολύσεων. Υπογράμμισε ότι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα απολύθηκαν συνολικά 120 εργαζόμενοι στο συγκρότημα του “Πόρτο Καρράς”. 


H εργοδοσια του Hondos Center Ομονοιας,στα πλαισια των περικοπων που κανει τους τελευταιους μηνες στο καταστημα, λιγο πριν την ελευση της νεας χρονιας, ανακοινωσε σε 8 εργαζομενους πως απολυονται με συνοπτικες διαδικασιες…ετσι για να τους μπει καλα η χρονια…
Συμφωνα με πληροφοριες απολυσεις εγιναν και σε αλλα 2 καταστηματα του Hondos που ειναι στο κεντρο της Αθηνας.


Δεν είναι περίεργο φαινόμενο οσο κι αν δείχνει απάνθρωπο, ιδιαίτερα εκτεταμένο θα λέγαμε αφού μέχρι και το “Αλεξανδρινό” στα Εξάρχεια απέλυσε τους περίπου 10 εργαζόμενους που ήταν εκεί. Η απληστία των αφεντικών έφτασε στα “κόκκινα” αφού προσπαθούν να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη απολύοντας εργαζόμενους και επαναπροσλαμβάνοντας 2 μέρες μετά, συχνά και τους ίδιους αλλά πληρώνοντας λιγώτερα !! Όλα αυτά γίνονται αφού σειρά νόμων που ψηφίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις το προβλέπουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου