Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΑΙΣΧΟΣ! ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ 9/1/13 – 31/3/13 ΤΟ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ
ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Iskra: ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ!
Η προσφορά για το νέο χρόνο της Διοίκησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στους 1.000 και πάνω εργαζόμενους των Ναυπηγείων ήταν ηπαράνομη παράταση για άλλους τρεις μήνεςτου βάρβαρου καθεστώτος πείνας και εξαθλίωσηςτης εκ περιτροπής εργασίας με δουλειά μια μέρα τη βδομάδα!!!
Ως γνωστόν, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία υφίστανται ήδη, παρά τις αγωνιστικές αντιδράσεις τους, αυτό το ακραίο και άθλιο αντεργατικό καθεστώς εννιά μήνες τώρα.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όχι μόνο ανέχεται και καλύπτει αυτό το μνημονιακό αντεργατικό κάτεργο στα Ναυπηγεία αλλά ακόμα χειρότερα, με την πολιτική εγκατάλειψης των Ναυπηγείων και παράδοσής του στον Κοινοτικό Προκρούστη, επιταχύνει τη διάλυσή τους, με προφανή στόχο τοκλείσιμό τους.

Άλλωστε, με κυβερνητική ευθύνη, στο «λουκέτο» βαδίζει το σύνολο της Ναυπηγικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, επιφέροντας συντριπτικό πλήγμα στον εναπομείνανταπαραγωγικό ιστό της χώρας.
Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση απειλεί την κοινωνία με τη δήθεν «πολιτική ανευθυνότητας» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είναι αυτή που ενσπείρει το φόβο, την τρομοκρατία, την εξαθλίωση , την ανεργία και την ανασφάλειαστον κόσμο της εργασίας.
Αυτήν την ώρα, μόνη απάντηση για το μέλλον των Ναυπηγείων και της απασχόλησης των εργαζομένων είναι η προοδευτική ανατροπή και η εθνικοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας με ένα σχέδιο ανασυγκρότησής της!
Η Iskra, στη συνέχεια, δημοσιεύει την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ» 
Κύριοι,
Σε απάντηση της από 2-1-2012 επιστολής σας , με την οποία μας καλείτε σε «διαβούλευση» για παράταση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας διάρκειας μιας ημέρας την εβδομάδα, γιατέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, από 9 -1-2013 μέχρι 31-3-2013, παρατηρούμε τα εξής:
Με την νέα σας πρόσκληση, επαναλαμβάνετε τα ίδια επιχειρήματα, νια να δικαιολογήσετε την εμμονή σας στην συνέχιση της εκ περιτροπής εργασίας. Στα «επιχειρήματα» αυτά έχουμε απαντήσει κατ’ επανάληψη μέχρι τώρα και δεν έχει κανένα νόημα να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα.
Υπάρχει όμως ένα νέα στοιχείο, το οποίο θα έπρεπε να το έχετε λάβει σοβαρά υπόψη σας. Αυτά που εμείς μέχρι τώρα επαναλαμβάναμε, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας αντιβαίνει στο νόμο, επιβεβαιώνεται πλέον και από δικαστικές αποφάσεις. Οι οποίες κρίνουν ότι η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου είναι καταχρηστική. Η υπ’ αριθμ. 12426/2012 απόφαση τουΜονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απερίφραστα αναφέρει ότι «η άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη (δηλ. της εταιρίας σας) να επιβάλει μονομερώς το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης διάρκειας εργασίας μίας ημέρας για το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων και 2 ημέρες για 64 από αυτούς, με τις δυσχερείς συνέπειες για τους εργαζόμενους και την διαβίωσήτους, υπερβαίνει και μάλιστα προφανώς τα όρια που επιβάλλονται από την καλή πίστη και τον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος…»
Τουλάχιστον θα έπρεπε να σεβαστείτε την δικαστική αυτή απόφαση... Δεν το κάνετε. Δεν σέβεστε ούτε τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων (θα αναγκαστείτε βεβαίως, τελικά να τις εφαρμόσετε…)
Κατόπιν των παραπάνω, η απάντησή μας και στην νέα πρόσκλησή σας για «διαβούλευση» είναι ότι δεν θα λάβουμε μέρος. Δεν έχει κανένα νόημα να συμμετέχουμε σε διαδικασίες, όπου οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας…
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ 7 Ιανουαρίου 2013
ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο Γ.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.                  ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓ.
Ακολούθως, παρατίθεται η απαράδεκτη τοποθέτηση της Διοίκησης των Ναυπηγείων όσον αφορά το εξαθλιωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «Η ΤΡΙΑΙΝΑ»
(δυνάμει του άρθρου 32 Ν. 1892/1990, όπως ισχύει μετά τους Ν. 3846/2010 και Ν. 3299/2010)
Σκαραμαγκάς, 2 Ιανουαρίου 2013
ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε διαβουλεύσεις για εκ νέου εισαγωγή συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στην Εταιρεία «Α.Ε. Ελληνικά Ναυπηγεία»
Από 18ης Απριλίου 2012 και για ένα τρίμηνο, αρχικά και αργότερα από 18ης Ιουλίου 2012 και για δεύτερα τρίμηνο, και στη συνέχεια από 18ης Οκτωβρίου 2012 μέχρι 31ης Δεκεμβρίου 2012 για τρίτο τρίμηνο η εταιρεία εισήγαγε και εφάρμοσε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης μίας (1) ημέρας την εβδομάδα, για την πλειονότητα των εργαζομένων της και δύο (2) ημερών, για κάποιο αριθμό εργαζομένων.
Οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία στη δύσκολη αυτή απόφαση είναι γνωστοί σε όλους: (α) ο δραστικός περιορισμός της δραστηριότητάς της, απότοκος της ερμηνείας που αποδίδεται στην από 01/12/2010 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (β) οι σημαντικότατες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την Εταιρεία, δυνάμει των όρων των Συμβάσεων 012Β (ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ) και 021Β (NEPTUNE II), που έχουν κυρωθεί με τo Νόμο 3885/2010, που παραμένουν ανεξόφλητες για χρονικό διάστημα άνω του έτους, που υπερβαίνουν σήμερα το ποσό των 300 εκ. ευρώ και οδήγησαν την Εταιρεία στην άσκηση του συμβατικού δικαιώματος επίσχεσης εργασιών, (γ) η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία η εταιρεία έχει περιέλθει, εξαιτίας των ανωτέρω συνθηκών και (δ) η έλλειψη προοπτικής ανάθεσης αμυντικών προγραμμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο (ΠΝ), λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα αλλά και άμεσης επανέναρξης του υπό (β) έργου.
Οι προσπάθειες της εταιρείας γιο εξεύρεση λύσης στα παραπάνω θέματα, μέσω επαφών και συζητήσεων με τα αρμόδια όργανα τον Ελληνικού Δημοσίου, δεν απέφεραν μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Ως γνωστόν, η σχηματισθείσα μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 κυβέρνηση, διόρισε «εθνικό συντονιστή» για να ασχοληθεί, μεταξύ άλλων με τα παραπάνω θέματα που απασχολούν.
την εταιρεία μας αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επίλυση των ανοικτών θεμάτων, τα οποία θα επιτρέψουν την επανέναρξη δραστηριοτήτων. Η Εταιρεία παραμένει ανοιχτή και με καλή πίστη στο να συμβάλει προς την κατεύθυνση λύσεων, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της.
Επειδή οι επικρατούσες συνθήκες εξακολουθούν όμοιες με αυτές των προηγούμενων περιόδων της εκπεριτροπής απασχόλησης.
Επειδή η συνεργασία με τον «εθνικό συντονιστή» δεν έχει ακόμη καρποφορήσει. κατά τρόπο ουσιαστικό, παράλληλα όμως η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων και επιθυμεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συζητήσεων και επαφών με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα αναμένουμε την πρόσκληση της κυβέρνησης για την επίλυση τωνεκκρεμών θεμάτων, που συνδέουν την εταιρεία μας με το Ελληνικό δημόσιο εις τρόπον, ώστε να εξασφαλιστεί η επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας, η εταιρεία θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση τηςλειτουργίας της με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Υπό τις εξαιρετικές αυτές συνθήκες. είναι δυστυχώς επιβεβλημένη η εκ νέου εισαγωγή συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης μίας (1)ημέρας την εβδομάδα για την πλειονότητα των εργαζομένων και δύο (2) ημερών ή με εξαίρεση από το μέτρο ανάλογο με τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας με προτεινόμενη έναρξη του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας την 9η Ιανουαρίου 2013 και μέχρι την 31η Μαρτίου 2013.
Αυτονόητο, ότι, εάν στο μεταξύ προκύψουν συνθήκες επαναδραστηριοποίησης της εταιρείας θα παύσει η ισχύς του μέτρου, η δε επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας με την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτωνκαι την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3885/2010 και πληρωμή των οφειλομένων από το κράτος θα καταστήσει δυνατή και την πληρωμή από την εταιρεία των σήμερα οφειλομένων στους εργαζόμενους.
Αυτονόητο επίσης ειδικές και/ή εξαιρετικές ανάγκες, εν σχέσει προς τις οποίες αντικειμενικά δεν δύναται να εφαρμοστεί το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας, θα αντιμετωπισθούν ως τέτοιες.
Με βάση τα παραπάνω, και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 4 περ. 6’ του Ν. 3846/2010, σας καλούμε σε διαβουλεύσεις την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 11:00, στην αίθουσα συσκέψεων (business room) του ξενοδοχείου Intercontinental, Λεωφόρος Συγγρού αρ. 89-93, προκειμένου να σας ενημερώσουμε λεπτομερέστερα για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τα σχέδιά μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και, εφόσον καταστεί δυνατόν, να καταλήξουμε από κοινού στους επιμέρους όρους του συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.
Με εκτίμηση,
Boulos Hankach
Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10586:naypigia-skaramagka&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου