Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Δωρεάν φάρμακα σε απόρους


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΣΑ, ΕΟΦ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχεται σε ανασφάλιστους, μακροχρόνια ανέργους και άπορους πολίτες.

Φωτογραφία από παλαιότερη διανομή φαρμάκων σε απόρους

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ), τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες οι πρόεδροι των τριών φορέων κ. Γιώργος Πατούλης, Κωνσταντίνος Φρουζής και Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δοκιμάζεται οικονομικά.


Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όσοι λάβουν βεβαίωση οικονομικής αδυναμίας από τον δήμαρχο, την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή την ενορία. Η πιστοποίηση θα συνοδεύεται από την ιατρική συνταγή της χρόνιας αγωγής κάθε ασθενούς.
Βάσει της συνταγής του θεράποντoς ιατρού που έχει εξετάσει τον ασθενή, θα ετοιμάζονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποτελούν την αγωγή (κατά μέσο όρο υπολογίζονται τρία σκευάσματα ανά άτομο σε μηνιαία αγωγή) και θα αποστέλλονται στις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά ιατρεία των δήμων από τον ΙΣΑ.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 καλύπτοντας σε πρώτη φάση 1.500 ανασφάλιστους και ανέργους.
Διευκόλυνση
Ο ΕΟΦ θα διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας. Προχώρησε, δε, σε τροποποίηση του τρόπου χορήγησης παγίων δωρεών, προκειμένου για τους σκοπούς της δράσης να γίνονται με την απλούστερη δυνατή διαδικασία έγκρισης.
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η οικονομική κρίση εξελίσσεται σε ανθρωπιστική, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική και στη νοσηλευτική περίθαλψη. Από τον Φεβρουάριο, που ξεκίνησε η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου του Ιατρικού Συλλόγου, έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 6.300 ανασφάλιστοι πολίτες, έχουν γίνει 15.000 ιατρικές επισκέψεις για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις.
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ορισμένους δήμους και παραμεθόριες περιοχές. Στόχος όμως είναι η επέκτασή του σε όλη τη χώρα. Για την κάλυψη των αναγκών, εκτιμάται ότι απαιτούνται 4.000 έως 4.500 σκευάσματα σε μηνιαία βάση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63750094

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου