Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Στον προφητικό κόσμο του Ρέι Μπράντμπερι



Mικρό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον φαίνεται να είναι το αφιέρωμα στον συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι και το διασημότερο ίσως έργο του, «Φαρενάιτ 451», που οργανώνεται στις 11 Δεκεμβρίου στο Free Thinking Zone, στο πλαίσιο του MIRfestival 2012.


Την αφορμή έδωσε η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του Μπράντμπερι σε νέα μετάφραση από τις εκδόσεις Αγρα, ενώ το αφιέρωμα περιλαμβάνει τόσο την παρουσίαση του βιβλίου όσο και μια προβολή της ομότιτλης  ταινίας του Φρανσουά Τριφό, παραγωγής 1966, με πρωταγωνιστές του Οσκαρ Βέρνερ, Τζούλι Κρίστι και Σίριλ Κιούζακ.

Ο αμερικανός συγγραφέας Ρέι Μπράντμπερι, που απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών τον περασμένο Ιούνιο στο Λος Άντζελες, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας του 20ού αιώνα. Το όνομά του κρατά ισάξια θέση δίπλα στους Ρόμπερτ Άνσον Χάινλαϊν, σερ Άρθουρ Σι Κλαρκ, Ισαάκ Ασίμοφ και Στάνισλαβ Λεμ και έργα του όπως ο «Εικονογραφημένος άνθρωπος» και «Τα χρονικά του ρη» θεωρούνται κλασικά.

Κανένα μυθιστόρημα ή διήγημά του ωστόσο, δεν είχε το εκτόπισμα του «Φαρενάιτ 451» το οποίο ακόμα και σήμερα (περισσότερο από ποτέ) βρίσκεται όλο και πιο πολύ στην καρδιά των συζητήσεων για τη διατήρηση του ουμανιστικού προσώπου της ευρωπαϊκής κοινωνίας και της διατήρησης της ανθρωπιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ταυτοχρόνως παραμένει ένα από τα πιο ωραία βιβλία της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί: το «Φαρενάιτ 451» (ο τίτλος δηλώνει την θερμοκρασία στην οποία το χαρτί των βιβλίων πιάνει φωτιά και καίγεται) τοποθετείται σε μια δυστοπική Αμερική του μέλλοντος (μετά το 2020) όπου τα βιβλία θεωρούνται ο μεγαλύτερος εχθρός του κατεστημένου. Η εξουσία θέλει να «προστατεύσει» τους ανθρώπους από την δυστυχία που προκαλούν τα «ευαγγέλια της αμφισβήτησης» και γι' αυτό έχει αποδυθεί σε μια φανατική εκστρατεία με σκοπό να τα ρίξει όλα - ως το τελευταίο - εις το πυρ το εξώτερον!

«Το σύστημα ήταν απλό» γράφει ο Μπράντμπερι, «όλοι το καταλάβαιναν: τα βιβλία έπρεπε να καούν, μαζί με τα σπίτια όπου ήταν κρυμμένα.» Τι μπορεί να συμβεί όμως όταν ένας πυρονόμος (ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας) ξεστρατίζει από την πεπατημένη χάρη σε μια γυναίκα που σπέρνει μέσα του τον σπόρο της αμφιβολίας για το αν κάνει ή όχι το σωστό;

Το κινηματογραφικό «Φαρενάιτ 451» είναι μια από τις πιο παράξενες ταινίες στην φιλμογραφία του Φρανσουά Τριφώ και η μοναδική αγγλόφωνή του (ο αμήχανος αγγλικός λόγος της ταινίας  _ο Τριφό δεν μιλούσε καλά αγγλικά- βελτιώθηκε αργότερα στη γαλλική ντουμπλαρισμένη κόπια της ταινίας).

Είναι ένα παράξενο βλέμμα σε ένα παράξενο βιβλίο αλλά και στον κόσμο της εποχής που γυρίστηκε η ταινία, αφού στην πυρά μεταξύ άλλων ρίχνεται το ίδιο το βιβλίο του Μπράντμπερι καθώς επίσης τεύχη των Cahiers du cinema (στα οποία έγραφε ο Τριφό) όπως και το σενάριο του «Με κομμένη την ανάσα» που έγραψε ο Τριφώ μαζί με τον  σκηνοθέτη της ταινίας και φίλο του, τον Ζαν Λικ Γκοντάρ. Τέλος, οι τίτλοι της ταινίας δεν εμφανίζονται γραμμένοι στο φιλμ αλλά ομιλούνται, στο πνεύμα του περιεχομένου του βιβλίου.

Ο εκδότης της ΑΓΡΑΣ Σταύρος Πετσόπουλος, ο μεταφραστής  Βασίλης Δουβίτσας, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δημήτρης Εμμανουηλίδης και η χορογράφος εικαστικός Μέτε Εβαρντσεν θα συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για το βιβλίο και την ταινία.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με τον τρόπο του MIRfestival: συνοδευόμενη από δύο σετ ηλεκτρονικής μουσικής εμπνευσμένα από την ταινία, τα οποία θα συνθέσουν ειδικά για το MIRfestival και θα ερμηνεύσουν μετά την προβολή ο Γιώργος Πούλιος και ο Ευθύμης Θεοδόσης.

Free Thinking Zone
Στις 11 Δεκεμβρίου, στις 20.00
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=487618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου