Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Νέα στοιχεία στην υπόθεση Τσαλικίδη- Ο εισαγγελέας διέταξε εκταφή



Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη αναμένεται να ρίξει η εκταφή του πτώματος του 39χρονου στελέχους της VODAFONΕ, που αποφάσισε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης. 

Η εκταφή αναμένεται να γίνει ενδεχομένως εντός της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να χυθεί φως στις συνθήκες θανάτου του Κ. Τσαλικίδη ο οποίος το πρωί της 9ης Μαρτίου 2005 είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του, στον Κολωνό.

 

Η οικογένειά του Κ. Τσαλικίδη από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, συνδέοντας ευθέως το θάνατο του με την υπόθεση των υποκλοπών, για την οποία πλέον διενεργείται νέος γύρος ανακρίσεων για το αδίκημα της κατασκοπείας. Νεότερα στοιχεία ωστόσο, που επικαλούνται οι δικηγόροι της οικογένειας κκ. Σταύρος Χούρσογλου και Ζωή Κωνσταντοπούλου οδήγησαν τον εισαγγελικό λειτουργό να κάνει δεκτή τη σχετική αίτησή τους, διατάσσοντας να γίνει εκταφή του πτώματος και να ακτινοσκοπηθεί, ώστε να αξιολογηθούν τυχόν ευρήματα που δεν είχε εκτιμηθεί στο πρώτο στάδιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης. 

Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν συγγενείς του Κ. Τσαλικίδη, οι οποίοι και στο παρελθόν είχαν υποβάλει ανάλογο αίτημα, θα αποσαφηνίσει πολλά σκοτεινά σημεία και θα καταδείξει πως ι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Στην πολυσέλιδη αίτησή τους, οι δικηγόροι της οικογένειας κάνουν ι ιδιαίτερη αναφορά σε δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις και ζητούν να διενεργηθεί τοξικολογική εξέταση σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού για να διαπιστωθεί αν στο 39χρονο στέλεχος της VODAFONE χορηγήθηκε πριν βρεθεί απαγχονισμένος κάποια μη ανιχνεύσιμη για τα ελληνικά εργαστηριακά δεδομένα τοξική ουσία. 

Επίσης, η οικογένεια έχει ζητήσει να εξεταστούν κατά αντιπαράσταση οι ιατροδικαστές με τους τεχνικούς συμβούλους, που οι ίδιοι έχουν ορίσει για να διαλευκάνουν αμφιλεγόμενα ιατροδικαστικά ζητήματα. Τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη τονίζουν μεταξύ άλλων, στην αίτηση τους ότι «είναι πλέον κατάδηλο, από πλήθος νεότερων στοιχείων που έχουν προκύψει και προκύπτουν μέχρι σήμερα, ότι δεν αυτοκτόνησε, όπως επιχειρήθηκε να εμφανισθεί, αλλά ο θάνατός του υπήρξε κραυγαλέα περίπτωση σκηνοθετημένης αυτοκτονίας, δηλαδή δολοφονίας που επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί ως εμφανιζόμενη αυτοκτονία από τους υπαιτίους για το κακούργημα της κατασκοπείας, ή, σύμφωνα με την προσφάτως ασκηθείσα ποινική δίωξη της απόπειρας κατασκοπείας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Η μέθοδος των σκηνοθετημένων αυτοκτονιών είναι γνωστό ιστορικά, ιατροδικαστικά και εγκληματολογικά, ότι απαντάται ιδίως σε τέτοιες υποθέσεις, όπου εμπλέκονται και ενεργοποιούνται τεράστια οικονομικά, επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου