Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Επεισοδιακή η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Βόλου μετά από παρέμβαση πολιτών (Video)




Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χθες από μερίδα πολιτών κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Οι πολίτες ζήτησαν την άμεση απόσυρση της μήνυσης που κατέθεσε ο δήμος για την υπόθεση του σινεμά "Η ΝΙΚΗ" και φώναξαν συνθηματα καταγγέλοντας την στάση της Δημοτικής αρχής. Επίσης καταγγέλθηκε η παρουσία των ΜΑΤ στην συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τα γεγονότα στο σινεμά.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο που διαβάστηκε κατά την διάρκεια της παρέμβασης:
"Ήρθαμε σήμερα, 29-4 και παρεμβαίνουμε στο ΔΣ της πόλης μας ώστε να ακουστεί η φωνή μας και να καταγγείλουμε την στάση της Δημοτικής Αρχής για τα γεγονότα του σινεμά “η Νίκη”.
Μετά από 27 χρόνια εγκατάλειψης από το Δήμο μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να παρακάμψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ανοίγοντας το κτήριο και προχωρόντας σε εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης, oργανώθηκε τριήμερο εκδηλώσεων με πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο όπου δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους της γειτονιάς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, χωρίς αντίτιμο ή πρόσθετη έμμεση επιβάρυνση για όλους τους δημότες μέσω δημοτικών τελών για την ανάπλαση του. Στο τέλος των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση μέσα στο σινεμά και αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτό ως αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο.
Ενώ το Νίκη ήταν καλά κλεισμένο ώστε να αποφευχθεί τυχόν προβοκάτσια, συνεργείο του Δήμου προχώρησε στο σφράγισμά του κτηρίου καταστέλλοντας έτσι το εγχείρημα. Την ίδια μέρα, μετά από μήνυση του Δήμου, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ανθρώπων που κάθονταν στο παρακείμενο πάρκο, χρεώνοντάς τους υποτιθέμενες φθορές στη πόρτα του σινεμά.Αυτές οι κυριολεκτικά απαγωγές της αστυνομίας από το πάρκο θύμιζαν χολυγουντιανή υπερπαραγωγή και πυροδότησαν έντονες αποδοκιμασίες εκ μεέρους των περιοίκων.
Μετά την απαγγελία κατηγοριών στο δικαστήριο ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 30/5 όπου οι διωκόμενοι καλούνται να απολογηθούν για φθορές που ουσιαστικά δεν έχουν γίνει, ενώ οι υποτιθέμενοι υπεύθυνοι για το ιστορικό αυτό κτήριο δεν λογοδότησαν ποτέ και σε κανέναν για την επι 27 χρόνων εγκατάλειψη και μακροχρόνια φθορά του.
Αλληλέγγυος κόσμος μαζεύτηκε αυθόρμητα στο δημαρχείο, όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε το Δ.Σ., ώστε να διαμαρτυρηθεί για την πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου καταστολής των ελεύθερων κοινωνικών χώρων. Μια πλήρως εξοπλισμένη διμοιρία των ΜΑΤ βρίσκοταν στην είσοδο του Δημαρχείου, απαγορεύοντας στους πολίτες να μπουν στο κτήριο!Παρ' όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή δεν δέχτηκε να ακούσει τους πολίτες και προτίμησε να αφήσει τους ένοπλους ασφαλίτες να αλωνίζουν ανάμεσά τους ενώ συνεδρίαζαν.
Αφού κατάφεραν να περάσουν όλα τα επαχθή μέτρα με την συναίνεση των τοπικών αρχόντων, να αφανίσουν τα εργατικά κεκτημένα δεκαετιών χωρίς κάποια ουσιαστική αντίδραση άπο τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ και ΕΚΒ, για να συνεχίσουν πλέον να περνάνε τα μέτρα τους ανενόχλητοι, καταστέλλουν χώρους ελεύθερης έκφρασης και δράσης.
Ενώ το σινέ “Νίκη” τυπικά ανήκει στο Δήμο, όντας εγκαταλελλειμένο ουσιαστικά αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του. Το άνοιγμα και η λειτουργία του κτηρίου ως ανοικτό κοινωνικό κέντρο δίνει πραγματικό νόημα στον όρο δημοτικό κτήριο.


ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΕ “ΝΙΚΗ”."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου