Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Η αντεπαναστατική ιστορία των Φράικορπς (Freikorps, Ελεύθερα Σώματα) - Το ΚΚΕ γιατί αντιμετωπίζει τα ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΆ Χ. Α. ως πολιτική δύναμη;-



Τα Φράικορπς (Freikorps, Ελεύθερα Σώματα) ήταν -παραστρατιωτικές οργανώσεις που συγκροτήθηκαν στη Γερμανία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο όρος χρησιμοποιούνταν από τον 18ο αιώνα για ομάδες εθελοντών στρατιωτών, ακόμη και αλλοδαπών. Η σημασία τους όμως άλλαξε μετά το 1918 καθώς αναμίχτηκαν ενεργά στην ασταθή μετά τον πόλεμο πολιτική σκηνή της Γερμανίας.
Από τις τάξεις των Freikorps προήλθαν ορισμένα στελέχη της SA, όπως ο Ερνστ Ρεμ, των SS, όπως ο Ρούντολφ Ες (διοικητής του Άουσβιτς και του ναζιστικού κόμματος NSDAP).

Τα Φράικορπς δραστηριοποιήθηκαν στην επιτυχημένη βίαιη καταστολή της επανάστασης του 1918 και την κατάλυση της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Βαυαρίας, μιας προσωρινής κυβέρνησης που είχε εγκατασταθεί ως αποτέλεσμα της επανάστασης αυτής. Συμμετείχαν επίσης στην απαγωγή, το βασανισμό και τη δολοφονία του Καρλ Λίμπκνεχτ και της Ρόζας Λούξεμπουργκ.
Το Φράικορπ Έρχαρτ (Ehrhardt) ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε τη σβάστικα ως σημαία.
Συγκροτήθηκαν κυρίως από βετεράνους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και Γερμανούς πολίτες. Διαλύθηκαν επίσημα το 1920, κάποια μέλη τους όμως επιχείρησαν να καταλύσουν την Δημοκρατία της Βαϊμάρης το Μάρτιο του 1920, όταν η κυβέρνηση διέταξε τα Freikorps να διαλυθούν, σε συμφωνία με τη συνθήκη των Βερσαλλιών. Κινήθηκαν κατά της δημοκρατίας επιχειρώντας πραξικόπημα, που απέτυχε μετά από αντίδραση της κυβέρνησης και γενική απεργία.
(wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου