Νέο γύρο πιέσεων προς Αθήνα και Βρυξέλλες για ελάφρυνση του χρέους με παράλληλη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων εγκαινιάζει το ΔΝΤ, με επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ, εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Νέο γύρο πιέσεων για ελάφρυνση του χρέους εγκαινιάζει το ΔΝΤ, με επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ, εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου
Οι Financial Times δημοσίευσαν το κείμενο που έγραψε η επικεφαλής του Ταμείου, στο οποίο ξεκαθαρίζεται ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό -σε συνδυασμό με περικοπές δημοσίων δαπανών- να επανέλθει σε τροχιά βιωσιμότητας.
«Για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε μια νέα συμφωνία, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους να βασίζονται σε ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, που θα υποστηρίζονται (με τη σειρά τους) από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους» επισημαίνει η Κριστίν Λαγκάρντ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η επικεφαλής του Ταμείου κάλεσε τους Ευρωπαίους να ταχθούν υπέρ του καθορισμού συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων (με αντίστοιχη κοστολόγηση) οι οποίες θα εφαρμοστούν άμεσα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Η πρόταση αυτή τέθηκε επίσημα για πρώτη φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Άμστερνταμ -εξέλιξη που προκάλεσε ψυχρολουσία στην ελληνική πλευρά.
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών όσον αφορά στον τρόπο ελάφρυνσης των ελληνικών δανείων. Το Ταμείο επιμένει ότι το «κούρεμα» είναι απαραίτητο έτσι ώστε να «πιάσουν τόπο» τα σκληρά μέτρα λιτότητας, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αντιπροτείνουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.
Αδιέξοδο στις συζητήσεις για το μνημόνιο-κάβα
Η επιστολή της Λαγκάρντ εστάλη το βράδυ της Πέμπτης προς τους υπουργούς Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για αδιέξοδο στις συζητήσεις όσον αφορά στη δέσμη προληπτικών μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν σε περίπτωση αστοχίας των δημοσιονομικών στόχων οι οποίοι προβλέπονται στη συμφωνία του προηγούμενου καλοκαιριού.
Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, το πακέτο προληπτικών μέτρων, η αναδιάρθρωση του χρέους, και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχροναΜάλιστα, η επικεφαλής του Ταμείου δεν διστάζει να αναφέρει ότι σε περίπτωση μη ρύθμισης του ελληνικού χρέους, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας τίθεται εν αμφιβόλω.
Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, το πακέτο προληπτικών μέτρων, η αναδιάρθρωση του χρέους, και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ είναι ανελαστικό, ζητώντας περιττά νέα φορολογικά μέτρα, με αποτέλεσμα να προκαλεί καθυστερήσεις της στις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση δόσεων προς την Ελλάδα».
Για την επικεφαλής του Ταμείου ο μηχανισμός-κόφτης (με αυτόματη ενεργοποίηση περικοπών) που προτείνει η Αθήνα δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι τον καθορισμό των τομέων στους οποίους θα πέσει το «ψαλίδι».
«Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες» προσθέτει η Λαγκάρντ στην επιστολή της.
http://www.zougla.gr/politiki/article/vomva-lagarnt-prin-to-eurogroup
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου