Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

BLOOMBERG: ΕΡΧΕΤΑΙ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ 5,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

----0000bloomberg(Κυρ. 8/5/16 - 11:19)
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ  
ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ 3,5% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 2018    
Μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα3,5% του ΑΕΠ το 2018 προβλέπει το προσχέδιο μνημονίου που προτίθεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας η Ελλάδα θα έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τηνκαταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ο οποίος θα επιτευχθεί μέσω ενόςσυνδυασμού δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο ΦΠΑ, στοφόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό, με την υποστήριξη ενός φιλόδοξου προγράμματος για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την επαρκή προστασία των ευάλωτων ομάδων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο Μνημονίου (ΜoU) οι πιστωτές καλούν την κυβέρνηση να υπογράψει ότι:
-Εντός του Ιουνίου θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές για τηδιαφοροποίηση του φόρου που θα καταβάλουν οι οφειλέτες με βάση την οικονομική τους κατάσταση και την ικανότητα να πληρώσουν, αλλά και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφές προστίμων και παράλογων προσαυξήσεων.
-Εντός του Ιουνίου θα γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων στη λίστα τωνυφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών στα τέλη Ιανουαρίου 2016 και τη μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό.
-Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα τροποποιήσει τη νομοθεσία με τη θέσπιση σαφών κριτηρίων για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των οφειλομένων ποσών που είναι υπέρογκα.
-Θα δημιουργηθεί η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών (LDU) στην οποία θα ενταχθούν όλοι όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ. 
Οπως υπογραμμίζει στην έκθεση, «δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι με χρέος πάνω από 1 εκατ. ευρώαντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών φορολογικών χρεών προς το κράτος και ότι περίπου οι μισοί εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (LDL), οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος».
-Ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ
Μπορεί το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο να έχει τεθεί προς ψήφιση άρον άρον από τη βουλή αλλά νέα εφαρμόστικα νομοσχέδια έρχονται, καθώς και συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2016, η ψήφιση του οποίου μάλιστα αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή δόσεων. Την ανάγκη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό επικαλείται το Bloomberg σε δημοσίευμά του με βάση έγγραφο της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, το οποίο όπως αναφέρει έχει στην κατοχή του.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για περικοπή μισθολογικού κόστους δημοσίου ύψους 0,2% του ΑΕΠ ή 350 εκατ. ευρώ, καθώς και για νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, καφέ.
Επίσης, με βάση το έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, η Κομισιόν αναφέρει ως προαπαιτούμενο την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα NPLs, ώστε να αφαιρεθούν τα φορολογικά και άλλα εμπόδια για την αποτελεσματική λειτουργία των εν λόγω αγορών.
Η Ελλάδα "θα απελευθερώσει άμεσα την πώληση όλων των εξυπηρετούμενων και μη δανείων με τη μόνη προσωρινή εξαίρεση, την πώληση των (μη εξυπηρετούμενων) δανείων για κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ, για τις οποίες η απελευθέρωση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018”, αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν σύμφωνα με το Bloomberg.
"Συμφωνία έχει επιτευχθεί για άλλα σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση των NPLs και αυτά θα είναι βασικά στοιχεία για τις επόμενες αξιολογήσεις του προγράμματος”, προστίθεται.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα και οι πιστωτές συμφωνούν στην προσαρμογή τουειδικού φόρου κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, του πετρελαίου ντήζελ για μεταφορές και θέρμανση, υγραέριο, κηροζίνη και φυσικό αέριο.
Ακόμη, γίνεται λόγος για την αύξηση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα και την κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τον ειδικό φόρο στα αλκοολούχα ποτά για τα Δωδεκάνησα.
Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό, καθιερώνεται νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης για τον καφέ και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εισάγεται νέος φόρος πληρότητας στα ξενοδοχεία (με περισσότερα από δύο αστέρια και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), εισάγεται μια μόνιμη αύξηση του ακαθάριστου των φορολογικών εσόδων από τυχερά παιχνίδια στο 35% για να αντικαταστήσει μια εισφορά 5 σεντς για τα τυχερά παιχνίδια.
Επιπλέον, εισάγεται μια εισφορά 5% για τους συνδρομητές ευρυζωνικής και 10% για τους συνδρομητέςκαλωδιακής τηλεόρασης, αυξάνεται η φορολογία για τα επενδυτικά οχήματα, δηλαδή τα UCITS funds, τις real estate επενδυτικές εταιρείες, και τις εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
"Αυτό το πακέτο των μέτρων θα θεσπιστούν μέσω νομοθετικών πράξεων και μέσω ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2016 ως προαπαιτούμενη δράση (prior action)”, για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, αναφέρει το draft document.
Επίσης, αναφέρεται ότι "η δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2018 αποτελείται από 1% του ΑΕΠ μέσω μιας μεγάλης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, 1% του ΑΕΠ από τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και άνω του 0,2% του ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ,0,2% από το μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα, και το υπόλοιπο 0,6% από άλλα μέτρα, κυρίως στους τομείς των οχημάτων, των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης.
Πάντως,  το "Κεφάλαιο" από τις 29 Απριλίου είχε αποκαλύψει ότι το ΥΠΟΙΚ είχε στείλει στην Κομισιόνέναν προάγγελο του νέου μνημονίου υπό τη μορφή μιας έκθεσης 89 σελίδων, με τον τίτλο "Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2016", από τον Γ. Χουλιαράκη (ως πρόεδρο του ΣΟΕ).
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 4 ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΔΝΤ
Μετά το σάρωμα των ασφαλιστικών κεκτημένων δεκαετιών με μέτρα, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η περικοπή όλων των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας και η επιβάρυνση με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές του συνόλου των επαγγελματικών τάξεων, το Μνημόνιο 4 ανοίγει εκ νέου το εργασιακό, με κατάργηση ώς το τέλος του 2016 όλων των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις και με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ακόμη και πέραν των ευρωπαϊκών πρακτικών.
Το Βήμα της Κυριακής  παρουσιάζει το τελευταίο σχέδιο μνημονίου του ΔΝΤ το οποίο συνέταξαν τα στελέχη του, Πωλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου και αποτελεί το σημείο όπου έφτασαν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο «Χίλτον».
Η πορεία του χρέους περιγράφεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμη», ενώ το πλεόνασμα του 2018 τοποθετείται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ, παρά την καταιγίδα των νέων μέτρων.
-Το Μνημόνιο 4 ζητεί ως προαπαιτούμενα και διαρθρωτικά ορόσημα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου:
-Μεταφορά όλων των ασφαλισμένων σε ένα και μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο
-Εφαρμογή της νέας πλήρως ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων του κράτους
-Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο θα χρηματοδοτείται από μέτρα 900 εκατ. ευρώ.
-Νωρίτερα, μέχρι το τέλος Ιουνίου:
'-Άνοιγμα επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί δημοσίων έργων, λιμενεργάτες) και απελευθέρωση υπηρεσιών (τουρισμός, τρόφιμα και ποτά).
-Οδικός χάρτης για την άρση των capital controls.
 Κυριακή 8 Μαίου 2016

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24214:bloomberg-metra&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου