Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΙΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ*
To «non paper» της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο είχε «απορρίψει» σε υψηλούς τόνους ο Ευ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι, «δεν είμαστε προτεκτοράτο» και ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπειά μας»,υιοθετήθηκε «μέχρι κεραίας» στο προχθεσινό Eurogroup. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι, όχι μόνο έχουμε γίνει ένα θλιβερό προτεκτοράτο αλλά και ότι, όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, στερούνται της στοιχειώδους αξιοπρέπειας να μην κρύβουν και να μη διαστρεβλώνουν τα όσα πολλά και αρνητικά αποφασίσθηκαν στο Eurogroup.
Οι πανηγυρισμοί, αλλά ακόμα και οι εκτιμήσεις του στυλ «πήραμε μία ανάσα», κρύβουν την πραγματικότητα. Οι αποφάσεις του Eurogroup άνοιξαν τις πόρτες για νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, παρατείνουν και νομιμοποιούν την ομηρία της Ελλάδας και ταυτόχρονα,σπρώχνουν σε νέο «κούρεμα» τα ήδη «κουρεμένα» ομόλογα των Ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και των Ελληνικών Τραπεζών. Τα όσα εξαγγέλθηκαν, δήθεν ως μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας, δεν είναι παρά ψίχουλα, χρήσιμα μόνο για να σώσουν τα προσχήματα.
Πρώτο. Το «non paper» των Γερμανών υιοθετήθηκε πλήρως και με τον πιο ωμό τρόπο.
Ο λογαριασμός στον οποίο κατατίθενται οι δόσεις των δανείων είναι υπό διεθνή έλεγχο και σε αυτόν κατατίθεται επίσης κάθε έσοδο του κράτους, όπως και τα προϋπολογισθέντα πλεονάσματα. Ακόμα και αν αυτά δεν υπάρχουν!!!
Η απόφαση αναφέρει:
«Η Ελλάδα θα μεταφέρει στο λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ. δηλαδή το πλεόνασμα που θα πετύχει πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα), για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση».
Είναι εξωφρενικό ότι έχουμε δεχθεί κάτι τέτοιο.
Έχουμε δηλαδή δεχθεί ότι, αν για το 2014 έχει προϋπολογισθεί (με βάση το Μνημόνιο) πλεόνασμα 9 δις και αυτό δεν επιτευχθεί, τότε τα 9 δις θα αφαιρεθούν από την Υγεία, την Πρόνοια, τους μισθούς και τις συντάξεις, και θα κατατεθούν αυτόματα στον ειδικό λογαριασμό, δηλαδή στους δανειστές. Κι αυτό ενώ με βάση το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζεται ότι, για υπερχρεωμένες χώρες, προτεραιότητα έχει η ζωή, η υγεία, δηλαδή οι στοιχειώδεις ανάγκες για την επιβίωση των πολιτών. Αυτό που δεχτήκαμε είναι το αντίστροφό πρώτα οι δανειστές και μετά οι ζωές των πολιτών.
Ταυτόχρονα, η απόφαση του Eurogroup υποχρεώνει την Ελλάδα «να ενισχύσει τη διαφάνεια και να προσφέρει πλήρη ex ante και ex post πληροφόρηση στους EFSF-ESM για τις συναλλαγές στον ειδικό λογαριασμό».
Δηλαδή την υποχρεώνει να ενημερώνει πριν και μετά από κάθε κίνηση του λογαριασμού τον διεθνή παράγοντα (EFSF), όπως ακριβώς ζητούσε το non paper, προκειμένου, ασφαλώς, να έχει την έγκρισή του.
Δεύτερο: Ενώ η απόφαση του Eurogroup, δεσμεύει πλήρως και άμεσα την Ελλάδα (για τον ειδικό λογαριασμό και για την δήθεν επαναγορά χρέους), οι «εταίροι» μας δεν αναλαμβάνουν καμία συγκεκριμένη δέσμευση.
Αναφέρεται στο κείμενο των αποφάσεων: «Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα συνεχίσουν το momentum των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, και από μια θετική έκβαση της επιχείρησης επαναγοράς ομολόγων, τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν (would be prepared to consider) τις ακόλουθες πρωτοβουλίες…:» Είναι σαφές ότι η έκφραση «θα είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες…» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δέσμευση.
Τρίτο: Με το πρόσχημα της επαναγοράς χρέους επιχειρείται ένα νέο «κούρεμα» των ήδη κουρεμένων ομολόγων τόσο των ασφαλιστικών ταμείων όσο και των ελληνικών τραπεζών.
Η Ανακοίνωση του Eurogroup, αναφέρει: «To Εurogroup πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του χρέους στο κοντινό μέλλον, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αγορά χρέους μέσω δημόσιων προσφορών. Αν αυτός είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί, οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή αναμένεται να μην είναι υψηλότερη από ότι στο κλείσιμο της τιμής των ομολόγων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012»
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι:
α) Την ημερομηνία της 23ης Νοεμβρίου τα ελληνικά ομόλογα πουλήθηκαν στο 1/3 της ονομαστικής τους αξίας.
β) Ότι τα πιο κερδοσκοπικά Hedge funds κάνουν ουρά να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, αφού είναι τόσο φθηνά και ξέρουν ότι ήδη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξόφλησε στο ακέραιο ακόμα και όσους δεν είχαν δεχθεί το κούρεμα των ομολόγων τους. Είναι λοιπόν αδύνατο να βρεθούν πωλητές στη διεθνή αγορά με αυτή την τιμή. Είναι συνεπώς προφανές ότι χωρίς την «καθολική» συμμετοχή των ελληνικών ασφαλιστών ταμείων των εργαζομένων, και τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών το πρόγραμμα δεν βγαίνει.
Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον μιας νέας ληστείας σε βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και μιας νέας απομείωσης του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και ιδίως τωνδημοσίων τραπεζών που κατακρατούν μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων (Το σενάριο συνωμοσίας (;) που θέλει ελληνικές τράπεζες να περνούν σε χέρια ξένων έρχεται ακόμα πιο κοντά).
Στο ερώτημα γιατί τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες θα δεχτούν «εθελοντικά» να μπουν σ’ αυτή διαδικασία κουρέματος η απάντηση είναι απλή: Δεν θα δεχτούν. Θα εκβιαστούν! Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα τα ρωτήσει κανείς, όπως έγινε και στο πρώτο «κούρεμα» και οι Τράπεζες, είναι σε μειονεκτική θέση, θα εκβιαστούν γιατί δεν έχουν ακόμη πάρει τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης. Η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα ότι «είναι πατριωτικό καθήκον (!!) η συμμετοχή στην επαναγορά χρέους, είναι μια κυνική ομολογία των προθέσεων αλλά και των εκβιασμών που θα ακολουθήσουν.
Τέταρτο: Η απόφαση ( υπό προϋποθέσεις) του Eurogroup, για αναβολή αποπληρωμής κεφαλαίου και τόκων από το 2ο Μνημόνιο, για μείωση του επιτοκίου κατά 1% και για απόδοση τμήματος των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, στην Ελλάδα, είναι ψίχουλα μπροστά στο ελληνικό δημόσιο χρέος που θα ξεπεράσει το 2013 το 190% του ΑΕΠ.
Ως προς την μείωση των επιτοκίων κατά 1% ( όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σε τοκογλυφικό ύψος τα επιτόκια που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα) θα μειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος μόνο κατά 2% (!!) όταν αυτό ήδη κινείται στο ύψος 190%- 200%.
Η απόφαση για αναβολή πληρωμής κεφαλαίων και τόκων, μειώνει μεν, βραχυπρόθεσμα τις πληρωμές της Ελλάδας, αλλά αυξάνει πολύ το χρέος που θα πρέπει να εξυπηρετηθεί μακροπρόθεσμα. Η αισιόδοξη άποψη ότι την επόμενη δεκαετία θα δούμε φώς στο τούνελ, απομακρύνεται.
Όσον αφορά στην απόδοση τμήματος των κερδών της ΕΚΤ στην Ελλάδα, που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που η ΕΚΤ αγόρασε στη δευτερογενή αγορά, (πρόκειται για μια ακραία, σκανδαλώδη, κερδοσκοπική συμπεριφορά σε βάρος της Ελλάδας, που δεν τόλμησαν να την επαναλάβουν στην Ισπανία), αναμένεται να προκύψει σε βάθος χρόνου όφελος 9 δις, δηλαδή ελάχιστο ποσό, αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος του δημοσίου χρέους.
Συμπερασματικά:
- Σε καμία περίπτωση από το προχθεσινό Eurogroup δεν προκύπτει λύση για την βιωσιμότητα του χρέους
- Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται ελπίδα για έξοδο από την κρίση, για χειραφέτηση της Ελλάδας, για το σταμάτημα της λεηλασίας.
Στο προχθεσινό Eurogroup, έγινε ένας προσωρινός συμβιβασμός μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ που επιτρέπει να συνεχιστεί το πλιάτσικό σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.
*Ο Κώστας Παπαδιγενόπουλος είναι στέλεχος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10197:papadigenopoulos&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου