Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Παρέμβαση Μουζακίτη για τις απευθείας αναθέσεις.(EΔΣΝΑ);


Πάνω από 85 περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης με την επίκληση του κατεπείγοντος στο χώρο της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πάγωσαν με απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) τίθενται στο μικροσκόπιο του αναπληρωτή Οικονομικού Εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη για να ερευνηθεί το ενδεχόμενο της απόπειρας απάτης.


Η έρευνα διατάχθηκε έπειτα από δημοσίευμα που έκανε λόγο για «πάρτι» απευθείας αναθέσεων με την επίκληση κατεπείγουσας ανάγκης προκειμένου να κάμπτονται οι διαγωνισμοί. Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) που έχει συσταθεί για να ελέγχει τους διαγωνισμούς έχει ήδη παγώσει μέσα σε λίγους μήνες, 85 απευθείας αναθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αποφάσεις αφορούν τον χώρο της Υγείας και ακολουθεί ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ Βασίλειος Φλωρίδης απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στο έγγραφο αυτό ο κ. Φλωρίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην πληθώρα των περιπτώσεων, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να κωλυσιεργούν δραματικά οι ενιαίοι διαγωνισμοί, με υπαιτιότητα συχνά των ιδίων των κεντρικών φορέων».

Με έγγραφο του ο εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης ζητά από την αρχή αντίγραφα των απορριπτικών αποφάσεων αλλά και όλων όσων έχουν συνολικά εκδοθεί λόγω μη συνδρομής του στοιχείου του κατεπείγοντος ή του απρόβλεπτου γεγονότος. Ο εισαγγελέας ερευνά αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου αλλά και ποιες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν σχέση μεταξύ τους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περί τις 4.000 αναθέτουσες αρχές προμηθειών, γεγονός που από μόνο του «διευκολύνει» τις διάτρητες διαδικασίες.
http://www.zougla.gr/greece/article/paremvasi-mouzakiti-gia-tis-apef8ias-ana8esis-ston-xoro-tis-igias



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου