Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012


Δεκάδες συνταξιούχοι έχουν καταλάβει ιδιοκτησία σε προάστιο ανατολικά του Βερολίνου που κάποτε ήταν το σπίτι του πρώην αρχηγού της μυστικής αστυνομίας Στάζι.

Μια ντουζίνα συνταξιούχων κατέλαβαν το οίκημα σε προάστιο ανατολικά του Βερολίνου τον περασμένο μήνα, μετά από την ανακοίνωση του τοπικού συμβουλίου ότι το κτίριο που είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο της κοινότητας για 15 χρόνια θα έπρεπε να δώσει χώρο στη νέα οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή αυτή.

Η ηλικία των ενοίκων ξεκινά από 67 ετών και φτάνει μέχρι τα 96. Αυτοί είναι κατά πάσα πιθανότητα και οι πιο ηλικιωμένοι καταληψίες του κόσμου!
Το πέτρινο σπίτι, που βρίσκεται σε ένα καταπράσινο δρόμο, ήταν κάποτε το σπίτι του Erich Mielke, επικεφαλής της μισητής μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος, τη Στάζι (Stasi). Ο ιδιοκτήτης άλλαξε τις κλειδαριές από το κελάρι, αλλά οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι εφ' όσον είναι στο σπίτι δεν μπορούν να απομακρυνθούν παρά μόνο με τη βία.

«Κάνουμε μια πολύ ειρηνική διαμαρτυρία εδώ» δηλώνει η Doris Syrbe, 72 ετών, πρόεδρος και εκπρόσωπος της ομάδας. «Αλλά εμείς θα πολεμήσουμε και δε θα φύγουμε από εδώ έως ότου το Συμβούλιο αλλάξει γνώμη, αλλιώς θα μας βγάλουν έξω μέσα στα φέρετρά μας.», δηλώνει η 84χρονη Helga Will.

Σπάνια συναντάμε καταληψίες που είναι τόσο ηλικιωμένοι όσο οι συγκεκριμένοι. Εκ περιτροπής αποφασίζουν ποιος θα κοιμάται στο σπίτι, ποιος θα είναι υπεύθυνος για το πλύσιμο και το μαγείρεμα ή το καφέ, ενώ οι πρώτοι καταληψίες ξυπνούν στις 6 το πρωί.


Το κλαμπ των συνταξιούχων, για το οποίο τα 300 μέλη του πληρώνουν συμμετοχή ενός ευρώ το μήνα, αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς ηλικιωμένους συνταξιούχους της Ανατολικής Γερμανίας που βρέθηκαν άνεργοι αμέσως μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Οι επισκέπτες των συνταξιούχων - καταληψιών, συμπεριλαμβανομένων των εγγονιών και δισέγγονών τους, ηθοποιών, πολιτικών όπως τον Gregor Gysi, καθώς και του ηγετικού στελέχους του σοσιαλιστικού κόμματος Die Linke, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του και δήλωσε ότι θα κάνει θέμα για τους καταληψίες στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Jens-Holger Kirchner, αντιδήμαρχος του Πράσινου Κόμματος του Pankow, ο οποίος κάλεσε τους συνταξιούχους να τερματίσουν τον αγώνα τους, παραδέχεται ότι η τοπική αρχή δεν περίμενε να αντιμετωπίσει τέτοια αντίδραση. «Ηλικιωμένους να καταλαμβάνουν ένα σπίτι, είναι κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ πριν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Γυρνώντας μέσα στην κουζίνα του σπιτιού, κάποιοι από τους υποστηρικτές των καταληψιών έχουν φέρει μία τούρτα - κέικ που έγραφε το σύνθημα των καταληψιών «Wir Bleiben Alle», που σημαίνει «Μένουμε όλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου