Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Εκπαιδεύοντας τους διαδόχους του Άσαντ. (Η ελευθερία);

φωτ. Οδοφρ.

Μια ομάδα κορυφαίων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης της Συρίας πήρε μαθήματα διακυβέρνησης μιας χώρας στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το Russia Today, σκοπός του προγράμματος, που χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι να εκπαιδεύσει στελέχη που θα αναλάβουν τα ηνία της Συρίας αμέσως μετά την πτώση του
 

καθεστώτος Άσαντ. 

Η ομάδα αποτελείται από 40 άτομα, μεταξύ αυτών αποστάτες στρατηγούς και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μαθαίνουν οικονομικά, νομικά και πρακτικές ασφάλειας, όπως και άλλες πτυχές της διακυβέρνησης που θα είναι απαραίτητες κατά τη μεταβατική περίοδο. 

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εστιάσουν στα είδη των προκλήσεων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης σε καθεμία από τις πτυχές της διακυβέρνησης» δήλωσε στο ABC ο Steven Heydemann ανώτερος σύμβουλος στο αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη εξηγώντας το πρόγραμμα. 

Μέρος της κατάρτισης περιλάμβανε επίσκεψη στην γερμανική Αρχή υπεύθυνη για τα αρχεία της Στάζι, σύμφωνα με μια έκθεση Haareеtz. Η διαβόητη μυστική αστυνομία της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας διαλύθηκε μετά την ενοποίηση των Γερμανιών και αρκετοί από τους αξιωματούχους της διώχθηκαν ποινικά. Η εμπειρία από την επίσκεψη στα αρχεία της Στάζι μπορεί να είναι χρήσιμη για τους Σύρους «μαθητές» που θα κληθούν να διαχειριστούν την τύχη πολυάριθμων μυστικών πρακτόρων του καθεστώτος Άσαντ. 

Ούτε η αμερικανική, ούτε η γερμανική κυβέρνηση ενεπλάκησαν άμεσα στο μυστικό πρόγραμμα που ονομάζεται «Η επόμενη ημέρα: υποστηρίζοντας τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία». 

Η Γερμανία, ωστόσο, ενημερώνεται για την πρόοδο του προγράμματος και παρέχει λογιστική υποστήριξη, την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί χρηματοδοτούν εν μέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου