Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Θίασος...



 


Από το Sport24 

Του Κώστα Καίσαρη 

Δευτέρα βράδυ, γυρνάς σπίτι. Ανοίγεις την τηλεόραση και πέφτεις στο πλέον σοβαρό κανάλι, στην πλέον σοβαρή πολιτική εκπομπή, με έναν από τους πλέον σοβαρούς δημοσιογράφους.
 

Θέμα, ποιο άλλο από τις επικείμενες εκλογές. Προσκεκλημένοι, σχεδόν μία ποδοσφαιρική ομάδα. Έχουμε και λέμε: 

● O «άσωτος υιός» (και αποκληρωθείς από τον πατέρα του Δημήτρη) Γιάννη Παπαμιχαήλ, υποψήφιος με το ΛΑΟΣ. 

● Ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης, με λίγα μαλλιά αλλά καλοβαμμένα με βαφή Νο 3, υποψήφιος με το κόμμα του Καμμένου. 


● Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Αντώναρος. Πρώην αναπληρωματικός κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ρουσόπουλου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος. Αν εκλεγεί και αυτή τη (δεύτερη) φορά, θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης. 

● Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Πρωτόπαπας. Από τους πρωτοπόρους του είδους. Τους Πασόκους συνδικαλιστές, που πήραν χαμπάρι τη δουλειά. Πόσο εύκολη είναι η Πολιτική, δηλαδή είδαν τη πόρτα της Βουλής ανοιχτή και μπήκαν. 

● Ο περιβόητος Γιακουμάτος με το λουλακί μαλλί και το εξοχικό στη Μύκονο. 

● Ο Πεταλωτής σεμνός και ταπεινός, τύφλα να έχουν οι Αρσακειάδες. 

● Συν τους εκπρόσωπους της Αριστεράς. 

Το νέο και το παλιό αίμα μαζί. Οι βετεράνοι του είδους Γιακουμάτος - Πρωτόπαπας με τους άλκιμους της πολιτικής σκέψης, Γιάννη Παπαμιχαήλ και Παύλο Χαϊκάλη. 

Απαξάπαντες να ζητούν την ψήφο και τον σταυρό προτίμησης του ελληνικού λαού. «Είχα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα κι είχα τραβήξει τον σταυρό του μαρτυρίου», είπε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ «και τώρα ζητώ τον σταυρό του κόσμου». Λες και ενδιαφέρει κανέναν ότι ήτανε βουτηγμένος στον κουραμπιέ. Τέλος πάντων. 

Η στοργική αγκαλιά του Γιώργου Καρατζαφέρη τους χωράει όλους. Από τη χαμηλοβλεπούσα και με στυλ Μαρίας Μαγδαληνής Βάνα Μπάρμπα, μέχρι τον βεριτάμπλ Πειραιώτη Βαϊτση Αποστολάτο με βαφή μαλλιών Νο 6 παρακαλώ. Κι αν στους νέους και φιλόδοξους πολιτευτάς υπάρχει διάθεση για κατανόηση και ανοχή, πώς μπορείς να αντέξεις να βλέπεις τους Γιακουμάτους. 

Εδώ την ντουλάπα σου ανοίγεις, βλέπεις ένα πουκάμισο που έχεις πέντε χρόνια και θέλεις να το πετάξεις. Πώς να αντέξεις τον Γιακουμάτο δεκαετία και βάλε. Γκόμενα έχεις δέκα χρόνια και τη βαριέσαι. Θα έχεις πάνω από το κεφάλι σου μια εικοσαετία τον Πρωτόπαπα; 

Πόσα χρόνια μπορείς να έχεις ένα ζευγάρι παπούτσια. Όσο καλοδιατηρημένα κι αν είναι, από ένα σημείο και μετά βαριέσαι να τα βλέπεις άλλο. Μπορείς να αντέξεις να βλέπεις τους Γιακουμάτους και τους Πρωτόπαπες να τσακώνονται; Να βγαίνουν στην τηλεόραση να πουν τι; 

Αυτή είναι η κατάσταση, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου. Το πρωί ο Τάσος Μητρόπουλος, με βαφή μαλλιών Νο 2, να πηγαίνει στο Ζάππειο 3 και το απόγευμα στο Περιστέρι, στον πάγκο του Ολυμπιακού, στο ματς με τον Ατρόμητο. Το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά, απέναντι στον Γιώργο Ανατολάκη του ΛΑΟΣ. Ο Βενιζέλος μίλησε τελευταίος και έβαλε τον βαριτζή Πύρρο Δήμα επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Κι όταν μάλιστα έχει καταργηθεί το ασυμβίβαστο, θα έχει τη δυνατότητα, αν εκλεγεί, να διατηρήσει και τις δύο ιδιότητες. Τις καθημερινές να τσακώνεται στη Βουλή και τα Σαββατοκύριακα στα γήπεδα. Τέλος πάντων. Αυτές είναι οι επιλογές των κομμάτων στις πλέον κρίσιμες εκλογές της νεότερης ιστορίας. 

Μια καλή ιδέα πάντως θα ήταν να τους μάζευε όλους αυτούς ο Χαϊκάλης και να έφτιαχνε ένα θίασο. Χωρίς να έχει μάλιστα την ανάγκη συγγραφέα. Θα λέγανε τα ίδια που λένε ενόψει εκλογών. Γιατί πράγματι περί θιάσου πρόκειται. Και κακής σύνθεσης μάλιστα. Κάτι σαν τα μπουλούκια, που περιφέρονται στα κανάλια προς άγραν ψήφων. 

Δεν θέλησε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατρός του και της μητρός του, όπως τόσοι άλλοι. Όπως ο Άλκης Κούρκουλος και ο Κωνσταντίνος Καζάκος. Θέλει να δοκιμάσει τις ικανότητες του στην υποκριτική τέχνη όχι στο σανίδι, αλλά στα έδρανα της Βουλής. 
Αυτά βλέπει η Άννα Νταλάρα, δεν το βάζει κάτω και θέλει να επανεκλεγεί. Κάπως έτσι ζήλεψε η Αλίκη Αρβανιτίδη και θέλει μέσω του ΛΑΟΣ να μπει σώνει και καλά στη Βουλή. Τι παραπάνω, σου λέει, έχει από μένα η Άννα Νταλάρα. Ότι είναι ξανθιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου