Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Άρση μονιμότητας με 50.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και νέα φορολογική καταιγίδα. - Λύση; Ψήφο στην αριστερά(ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ)!-



Άρση μονιμότητας με 50.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και νέα φορολογική καταιγίδα αναμένει τους πολίτες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
 Όπως απαιτεί με επιστολή του ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ματίας Μόρς, από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, αναμένεται να καταργηθεί ο νόμος που εξαιρεί από τον ΕΟΠΥΥ όσα ταμεία δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Μάλιστα, σε έντονο -όπως λέγεται-ύφος κάνει παρατήρηση στους υπουργούς Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, απαιτώντας να ενημερωθεί άμεσα από την κυβέρνηση για το τι θα πράξει μέχρι τον Ιούνιο.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο κ. Μορς φαίνεται να ενεργεί σαν να μη λαμβάνει υπόψιν του ότι τον Ιούνιο την εξουσία θα ασκεί νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία και ουδείς μπορεί να προκαταβάλλει τι εκείνη θα πράξει.

Το κλιμάκιο της Τρόικα πρόκειται να επανακάμψει στη χώρα μας μεταξύ 16 - 21 Μαΐου για να συντονιστεί και να ελέγξει το νέο επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας για μία σειρά από θέματα, όπως ο απολογισμός του Μνημονίου 2 και η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, ύψους 11,6 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2013-2014.

Οι απαιτήσεις και σχέδια της Τρόικα

Επί τάπητος θα τεθούν το θέμα της περικοπής διπλών συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας, 
κατάργηση προνοιακών παροχών, μείωση συντάξεων του ΙΚΑ, περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, 50.000 απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η άρση της μονιμότητας. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να εντείνουν το κλίμα ύφεσης που επικρατεί στη χώρα μας με την Τράπεζα της Ελλάδος να την ανεβάζει στο 5% από το 4,7% που είχε προβλεφθεί. Μέσα στον προεκλογικό πυρετό των τελευταίων ημερών, η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε το δικό της μήνυμα, όπως είχε συμβεί και πριν τις εκλογές του 2009. Με την ύφεση όμως να ανεβαίνει στο 5% είναι εξαιρετικά πιθανό η τρόικα να απαιτήσει νέα μέτρα και για φέτος.

Άλλωστε το πραγματικό δίλημμα και το ιστορικό διακύβευμα των εκλογών που έθεσε η ΤτΕ, χρησιμοποιείται ως «μπαμπούλας» είτε ως «καταστροφή» στις τοποθετήσεις των κομμάτων. 

Αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να καταρτιστεί και νέο φορολογικό σχέδιο με μέτρα της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση που θα αναδειχτεί από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα αναγκαστεί από πολύ νωρίς να πάρει σκληρές αποφάσεις, για να μη διακοπεί η χρηματοδότηση της Αθήνας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. 

Για τον προσδιορισμό των μέτρων αυτών βρίσκεται στο τελικό στάδιο η οριστικοποίηση προτάσεων βάσει μελέτης που εκπονεί το ΚΕΠΕ, οι οποίες θα παραδοθούν με το τελικό κείμενο της έκθεσης στη νέα κυβέρνηση ώστε αυτή να λάβει τις αποφάσεις επί των συγκεκριμένων μέτρων, σε συνεννόηση με την τρόικα.

Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΠΕ που ανέλαβε να χαρτογραφήσει το σύνολο των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, έχουν ήδη παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών, ενώ για το θέμα είχε συνάντηση μέσα στην εβδομάδα ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ Π. Κορλίρας με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

Εφιαλτικό το τοπίο της ελληνικής οικονομίας

Ωστόσο είναι απορίας άξιον πως θα γίνει δυνατή η εφαρμογή σκληρότερων μέτρων αφού μόνο το 2011, σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΑ οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 25% και οι πολίτες είδαν το κατά κεφαλήν εισόδημά τους να κατακρημνίζεται από τα 20.457 στα 15.729 ευρώ. Την ίδια ώρα η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Την ίδια ώρα, στην επιφάνεια βγαίνει ξανά το σενάριο περί παράτασης ενός έτους, ως το 2015, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της λιτότητας στην ανάπτυξη.



http://www.zougla.gr/politiki/article/rantevou-meta-tis-ekloges-520352

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου