Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΗΠΑ: Να μην επιλέξουμε ανάμεσα στη ζωή και την οικονομία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή στην κρίση COVID. Αυτή την εβδομάδα, το έθνος ενδέχεται να ξεπεράσει τους 100.000 θανάτους και αναπτύσσονται νέα καυτά σημεία στο νότο και στα μεσοδυτικά. Σαράντα-δύο πολιτείες είτε έχουν αρχίσει να “ανοίγουν εκ νέου” τις οικονομίες τους είτε αμέσως σχεδιάζουν να το κάνουν χωρίς να θέσουν σε εφαρμογή απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Από τις 7 Μαΐου, περισσότερα από τις μισές πολιτείες που είτε είχαν ανοίξει εκ νέου είτε είχαν προγραμματίσει να το πράξουν (30 εκείνη την περίοδο) έχουν σημειώσει αύξηση στις μετρήσεις κρουσμάτων ή στις θετικά τεστ. Ειδικοί της δημόσιας υγείας προβλέπουν έναν ακόμα γύρο μαζικών ασθενειών και θανάτων.

Ο πρόεδρος Τραμπ, το πολιτικό μέλλον του οποίου συνδέεται με την πανδημία και την οικονομική κατάρρευση, ενθάρρυνε τις διαμαρτυρίες που απαιτούσαν το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας. Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά λαθών που έγιναν από τότε που η Κίνα προειδοποίησε για πρώτη φορά τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων του νέου ιού στις 3 Ιανουαρίου. Θέτει την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία και διακινδυνεύει περισσότερους από 200.000 θανάτους μέχρι τον Οκτώβρη, στο αποκορύφωμα των εκλογών του 2020. Φαίνεται να φοβάται μια ύφεση περισσότερο υφεσιακή από μαζικούς θανάτους από COVID. Στο τέλος, μπορεί να πάρει και τα δύο.
Αναπτύσσονται δύο αντίθετα λαϊκά κινήματα. Το κίνημα που ενθάρρυνε ο Τραμπ υποβαθμίζει την πανδημία και πιέζει για επαναλειτουργία της οικονομίας. Συγκέντρωσαν την εθνική προσοχή λόγω της ανοικτής κατοχής όπλων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του νομοθετικού σώματος του Μίσιγκαν. Το άλλο κίνημα χαρακτηρίζεται από κύμα απεργιών, απεργίες ενοικίων και μια αναδυόμενη εκστρατεία γενικής απεργίας, η οποία καλεί για προστασία της υγείας των εργαζομένων, αμοιβή από κινδύνους, βασικό εισόδημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη χωρίς οικονομικά εμπόδια. Αυτό το κίνημα καλύπτεται μόνο από τα ανεξάρτητα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το εξτρεμιστικό κίνημα επανέναρξης της οικονομίας
Οι επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες παίζουν ρόλο στην ανατροπή των περιορισμών που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καλύπτονται με ετικέτες “πατριωτισμού”, “ελευθερίας” και “φιλελευθερισμού” αλλά υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης από το χρηματοδοτούμενο από τον Charles Koch “Αμερικάνοι για την Ευημερία” και το Αμερικανικό Συμβούλιο Νομοθετικού Συναλλάγματος (ALEC). Το φιλοεπιχειρηματικό περιοδικό Forbes χαρακτήρισε τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες όχι αυθόρμητες αλλά κατευθυνόμενες. Αναφέρουν τα ευρήματα μιας εταιρείας ασφαλείας ότι προέρχονται από “διάφορα λόμπι δικαιωμάτων όπλων, κρατικούς οργανισμούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και συντηρητικές ομάδες σκέψης, θρησκευτικές ομάδες και ομάδες υπεράσπισης”.
Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούν κόκκινα καπέλα Τραμπ και μπλουζάκια. Ο Τραμπ αποκρίθηκε αγκαλιάζοντας την πίεση για επανέναρξη, και ενθάρρυνε ακόμα και διαμαρτυρίες εναντίον κυβερνητών που διατηρούν οδηγίες για καταφύγιο, διαδηλώνοντας στα τέλη Απριλίου, “LIBERATE MINNESOTA!” και “LIBERATE MICHIGAN!” Όταν οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν τα μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ τους ενθάρρυνε, χαρακτηρίζοντας τα μέσα ενημέρωσης “μη απαραίτητα” και “fake news”. Περιέγραψε τους ένοπλους διαδηλωτές ως “υπέροχους ανθρώπους”.
Στο Μίσιγκαν, η κατοχή των όπλων ήταν επιθετική. Ομάδες όπως η πολιτοφυλακή Michigan Liberty έστειλε ένοπλους διαδηλωτές εντός της πολιτειακής βουλής και συνωστίστηκαν στο θεωρείο της κρατικής Γερουσίας, αφού ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα. Η απόπειρα απαγόρευσης όπλων εντός της κρατικής βουλής εμποδίστηκε από το Ρεπουμπλικανικό νομοθετικό σώμα, με αποτέλεσμα το Μίσιγκαν να ακυρώσει τη νομοθετική συνεδρίασή του.
Το Newsweek αναφέρει, “Δεκάδες δημοσιεύσεις σε ιδιωτικές προσκλήσεις μόνο στο Facebook ζητούσαν τον απαγχονισμό, το λιντσάρισμα, τον πυροβολισμό, τον ξυλοδαρμό ή τον αποκεφαλισμό της Δρ. Whitmer. Ένας πρότεινε πηγές χρηματοδότησης από το κοινό για να προσλάβει έναν εκτελεστή για να την σκοτώσει.” Αυτά ακολούθησαν τις επιθέσεις του Προέδρου Τραμπ στην Whitmer. Κάποιοι νομοθέτες φορούσαν αλεξίσφαιρο γιλέκο στο κτίριο Καπιτώλιο και ένας μαύρος νομοθέτης συνοδευόταν από ένοπλους προστάτες. Οι ένοπλοι εξτρεμιστές ανήκουν στη μειοψηφία, καθώς οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των κατοίκων του Μίσιγκαν υποστηρίζουν τα μέτρα αποκλεισμού.
Στο Γουισκόνσιν, η απόφαση του κυβερνήτη Τόνι Έβερς ανατράπηκε με απόφαση 4-3 του δημοκρατικά ελεγχόμενου πολιτειακού Ανώτατου Δικαστηρίου. Η Tavern League of Wisconsin δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την είδηση της απόφασης και είπε ότι σήμαινε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν αμέσως. Λίγες ώρες μετά την απόφαση, οι άνθρωποι κατέκλυσαν σε μπαρ στο Μιλγουόκι χωρίς να φορούν μάσκες προσώπου ή να εξασκούν τη φυσική απόσταση. Ορισμένες επαρχιακές κυβερνήσεις έσπευσαν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες αποκλεισμού. Ο Έβερς είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αλλάζει την επιστήμη και προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς στο σπίτι για να προστατεύσουν τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητές τους. Έχουν υπάρξει και ξανά διαμαρτυρίες επανέναρξης, αν και το 70% των Γουισκονσιτών υποστηρίζουν την εντολή του κυβερνήτη.
Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι άνθρωποι εθεάθησαν να κρατούν πλακάτ με σβάστικα. Σε μια διαδήλωση στις 2 Μαΐου στο Boise, στο Idaho, ο εξτρεμιστής της πολιτοφυλακής Ammon Bundy συνέκρινε τα κυβερνητικά μέτρα καραντίνας με το ναζιστικό ολοκαύτωμα και χαρακτήρισε τα μέτρα δημόσιας υγείας “τυραννία.” Μια διαδήλωση “Reopen Philadelphia”, που οργανώθηκε από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και μέλη των ακροδεξιών Proud Boys, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο την περασμένη Παρασκευή.
Αυτοί οι εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν το φόβο είναι μια μικρή μειψηφία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατη δημοσκόπηση του PBS/Marist έδειξε την ευρεία αντίθεση στην βιασύνη για επανέναρξη. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν 85% ενάντια στην επαναλειτουργία των σχολείων, 80% ενάντια στο να επιτραπεί η είσοδος σε εστιατόρια και 65% πιστεύει ότι η επαναλειτουργία τώρα θα ήταν κακή ιδέα. Η Νικόλ Χάμερ, συγγραφέας του  Messengers of the Right, είπε ότι αυτές ήταν διαμαρτυρίες σχεδιασμένες για κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά “Αυτό που πρέπει να θυμάστε για αυτές τις διαμαρτυρίες είναι ότι είναι πολύ μικρές. Αντιπροσωπεύουν μια μικρή εκλογική περιφέρεια”.
Στοιχεία σε όλη την ιστορία δείχνουν ότι οι πανδημίες μπορεί να έχουν δεύτερο και τρίτο κύμα. Οι χώρες που επιχείρησαν να ανοίξουν ξανά έχουν δει αύξηση στην καμπύλη και έκλεισαν ξανά. Κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης του 1918-19, το δεύτερο κύμα ήταν χειρότερο από το πρώτο. Μας έχουν προειδοποιήσει ότι ένα δεύτερο κύμα είναι πιθανό να συμβεί το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης, ειδικά εάν ξανανοίξουμε πολύ γρήγορα.
Οι επαναληπτικές διαμαρτυρίες είναι μια χορωδία θανάτου που είναι πρόθυμη να θυσιάσει ζωές για την οικονομία. Ο πρώην Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Κρις Κρίστι τη συνέκρινε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι στρατιώτες εστάλησαν στη μάχη. Είπε, “Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τώρα πρέπει να υπερασπιστούμε τον Αμερικανικό τρόπο ζωής” καθώς “θα πρέπει να” δεχτούμε περισσότερους θανάτους για να ανοίξουμε ξανά την οικονομία. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα στο πλαίσιο του Νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής για να αναγκάσει τους μεταποιητές κρέατος να παραμείνουν ανοικτοί παρά τον κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και προέτρεψε τις πολιτείες να αρνηθούν τα επιδόματα ανεργίας σε άτομα που αρνούνται να επιστρέψουν στην εργασία.
Το Ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα Προστατεύει Τη Ζωή
Οι άνθρωποι λαμβάνουν δράση για την άποψη της πλειοψηφίας, ζητώντας επαρκή προστασία της υγείας των εργαζομένων, καθώς και αμοιβή από κινδύνους, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη χωρίς οικονομικό κόστος και ένα συνεχιζόμενο βασικό εισόδημα για την παροχή οικονομικής ασφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και της οικονομικής κατάρρευσης.
Το κύμα απεργιών κρατάει πλέον 3 μήνες. Η  Payday Report έχει εντοπίσει πάνω από 200 απεργίες βάσης από τις αρχές Μαρτίου. Μεταξύ των απεργών είναι και οι σημαντικοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων, την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταφορές. Το κύμα απεργίας των φρουτοβιομηχανιών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έχει εξαπλωθεί σε 13 μεγάλες πόλεις και υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα φορτηγατζήδων που απεργούν σε όλη την επικράτεια. Οι φορτηγατζήδες διέκοψαν μια παρουσίαση του Rose Garden από τον Τραμπ να πατώντας τις κόρνες τους καθώς μιλούσε. Ο Τραμπ είπε ψευδώς στο κοινό ότι τον υποστήριζαν. Όταν οι εργαζόμενοι στην αποχέτευση κατέβηκαν σε απεργία στη Νέα Ορλεάνη, αντικαταστάθηκαν από σκλάβους φυλακών, αλλά ο εργολάβος έκτοτε το σταμάτησε αυτό. Η απεργία βρίσκεται τώρα στη δεύτερη εβδομάδα της.
Oι εργαζόμενοι της Amazon, ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, διαδηλώνει πέρα από τα εθνικά σύνορα, όπως στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων είναι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και ο επιπλέον χρόνος διακοπής, δύο εβδομάδες με αμειβόμενη αναρρωτική άδεια και η παράταση του απεριόριστου προγράμματος μη αμειβόμενης αναρρωτικής άδειας που μόλις έληξε η εταιρεία στις ΗΠΑ. Θέλουν η εταιρεία να εργαστεί καλόπιστα με τα συνδικάτα και να αποκαταστήσει τους εργαζόμενους που απολύθηκαν για τον ακτιβισμό τους. Καθώς ο πλούτος του Μπέζος αυξήθηκε κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω πανδημίας, η Amazon σταμάτησε την αμοιβή κινδύνου των 2 δολαρίων την ώρα για τους εργαζόμενους. Ένας εκτελεστικός μηχανικός για την Amazon παραιτήθηκε λόγω της κακομεταχείρισης των εργαζομένων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 91 νοσηλευτές έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας ασθενών με COVID19, ενώ κανένας νοσηλευτής δεν έχει πεθάνει στον Καναδά. Πολλοί νοσηλευτέςγιατροί και προσωπικό νοσοκομείων απολύθηκαν επειδή παραπονέθηκαν για έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Έξω από τον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία για τους θανάτους νοσοκόμων.
Τα μέλη της Ένωσης Εργαζομένων Διαμετακόμισης σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κάνει στάσεις εργασίας για να απαιτήσουν ασφάλεια στη μαζική μεταφορά. Οδηγοί λεωφορείων του Ντιτρόιτ ξεκίνησαν διαδηλώσεις στις 17 Μαρτίου, στις αρχές της πανδημίας, και κέρδισαν όλα τα αιτήματά τους σχετικά με την ασφάλεια στη μαζική μεταφορά. Οι οδηγοί του Birmingham ανέλαβαν δράση στις 23 Μαρτίου και επέστρεψαν στην εργασία τους την επόμενη ημέρα, αφού κέρδισαν πολλά μέτρα ασφαλείας. Τον Απρίλιο, οδηγοί σε Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια και Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνα κέρδισαν επίσης μέτρα ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι στη διαμετακόμιση τώρα αναζητούν τον επαναπροσδιορισμό της μαζικής διαμετακόμισης στην περίοδο μετά την COVID όπου η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι σημαντική.
Ομάδες που εκπροσωπούν εργαζομένους, μετανάστες και υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας πολύ σύντομα. Όπως είπε ένας συνήγορος, “Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα.” Οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά θέλουν να ανοίξει ξανά η οικονομία με ασφάλεια. Οι ζωές των ανθρώπων δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο για την οικονομία.
Αυτοί οι υπερασπιστές πολιτικών δικαιωμάτων έχουν την επιστήμη με το μέρος τους. Στις 12 Μαΐου, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημέρωσαν μια επιτροπή της Γερουσίας ότι ο κορονοϊός δεν είναι περιορισμένος και ότι η γρήγορη επαναλειτουργία είναι πολύ επικίνδυνη. Ο Δρ. Anthony S. Fauci προειδοποίησε ότι “υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προκαλέσετε ένα ξέσπασμα που ίσως να μην μπορείτε να ελέγξετε.” Δρ. Dr. Robert R. Redfield, διευθυντής του CDC, ο οποίος προσλήφθηκε από τον Τραμπ, είπε, “Δεν έχουμε βγει από το δάσος ακόμα.”
Η Ντέμπορα Μπέργκερ, συμπρόεδρος της Εθνικής Νοσηλευτικής Ένωσης (NU), δήλωσε στο In This Times, “Είναι πολύ νωρίς για το άνοιγμα όταν οι υποθέσεις σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν μειωθεί αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται”, προσθέτοντας, “Εξακολουθούμε να βιώνουμε μια περιορισμένη κατανομή εξοπλισμού ατομικής προστασίας, μασκών N95 και άλλων προστατευτικών εργαλείων. Μόλις κάναμε αγρυπνία για πάνω από 100 νοσοκόμες που έχουν πεθάνει”.
Προστασία της δημόσιας υγείας πριν από το νέο άνοιγμα
Είναι λάθος επιλογή να ισχυριζόμαστε ότι η χώρα πρέπει να ανοίξει αμέσως και πάλι παρά τους κινδύνους για την υγεία. Πρόκειται για έναν παραπλανητικό πολιτικό ελιγμό από τον Τραμπ. Μπορούμε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την οικονομική ασφάλεια ώστε να μπορούμε να τεθούμε σε κασαντίνα με ασφάλεια και να ανοίξουμε ξανά όταν θα είναι ασφαλές. Αυτό περιλαμβάνει ένα σύστημα δημόσιας υγείας σε κάθε χώρα που κάνει εξετάσεις και τεστ για το COVID19, παρακολουθεί τις επαφές εκείνων που βρήσκονται θετικοί και απομονώνει όλα τα θετικά κρούσματα και τις επαφές τους μέχρι να αναρρώσουν. Απαιτεί ένα καθολικό βασικό εισόδημα μέχρι να τελειώσει η πανδημία και η ύφεση. Και απαιτεί στέγαση για όλους, καθολική υγειονομική περίθαλψη και διαγραφή χρέους. Οι βασικοί εργαζόμενοι πρέπει να εφοδιάζονται με ό,τι χρειάζονται για να προστατεύσουν την υγεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παιδική μέριμνα και διαχωρισμό από τις οικογένειές τους, ώστε να μπορούν να εργάζονται.
Η διχαστική πολιτική του Προέδρου Τραμπ μπορεί να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν περισσότερους από 200.000 θανάτους από COVID μέχρι το φθινόπωρο και ότι η ύφεση έχει μετατραπεί σε βαθιά ύφεση. Η ευκαιριακή πολιτική του θα έχει ως αποτέλεσμα ανθρώπινες θυσίες για την αποτυχημένη επανεκκίνηση της οικονομίας. Ήδη τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να μειωθεί ψευδώς ο αριθμός των θανάτων. Για παράδειγμα, η Φλόριντα δεν υπολογίζει τις αναφορές από τους ιατροδικαστές. Και η απώλεια θέσεων εργασίας υποτιμάται. Στο τέλος, τίποτα από αυτά δεν θα κρύψει την πραγματικότητα. Ο κόσμος θα δει πως οι εξαιρετικά πλούσιοι της Γουόλ Στρίτ για άλλη μια φορά εξαπάτησαν τους υπόλοιπους από εμάς, ενώ λεηλατούσαν την Κεντρική Οδό. Για να το αποτρέψουμε αυτό, πρέπει να οργανώσουμε και να απεργήσουμε τώρα.
Οι κρίση του COVID και της οικονομικής κατάρρευσης είναι το έναυσμα για να απαιτήσουν οι άνθρωποι αλλαγή ως πύλη για έναν νέο και καλύτερο κόσμο. Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις δημόσιας ασφάλειας και οικονομικής ασφάλειας θα πρέπει να συνοδεύονται από πιο μακροπρόθεσμες απαιτήσεις για το Medicare για όλους με μια εθνική υπηρεσία υγείας που θα ελέγχεται από την κοινωνία. Μετά την πανδημία και την ύφεση, πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία με τρόπο που να παρέχει οικονομική ασφάλεια σε όλους, αντιμετωπίζοντας την ανισότητα και προστατεύοντας τον πλανήτη με μια Πράσινη Νέα Συμφωνία. Η πραγματικότητα του καπιταλισμού έχει αποκαλυφθεί, καθώς το χρηματιστήριο δείχνει την αποσύνδεσή του στην πραγματική οικονομία και την υψηλή ανεργία.
Η καθεστηκυία τάξη έχει εκτεθεί και η εμπειρία αυτή θα ενσωματωθεί στην κατανόηση του κόσμου. Αυτό καθιστά τους ισχυρούς πιο αδύναμους από ποτέ και αν ενεργήσουμε αλληλέγγυα, οι ευκαιρίες για θετική αλλαγή είναι μεγάλες.
πηγή: Popular Resistance– μετάφραση: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου