Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Οι πολυδισεκατομμυριούχοι αυξάνουν τον πλούτο τους μέσα στην πανδημία



Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών διαπιστώνει ότι, τη στιγμή που δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τις δουλειές τους στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η ελίτ των υπερ-πλούσιων Αμερικανών έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά $282 δις μέσα σε μόλις 23 ημέρες. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 40% σ' αυτό το τρίμηνο. 



Η έκθεση επίσης τονίζει ότι μεταξύ του 1980 και του 2020, οι φορολογικές υποχρεώσεις των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων, ως ποσοστό του πλούτου τους, μειώθηκαν κατά 79%. Τα τελευταία 30 χρόνια, οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ αύξησαν τον πλούτο τους κατά πάνω από 1.100%, ενώ το μέσο νοικοκυριό κατά μόλις 5%. Το 1990, ο συνολικός πλούτος της Αμερικανικής τάξης των δισεκατομμυριούχων ήταν περίπου $240 δις. Σήμερα, αυτός ο αριθμός φτάνει τα $2,95 τρις. Έτσι, οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής συγκέντρωσαν περισσότερο πλούτο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από όσο είχαν συγκεντρώσει συνολικά πριν από το 1980. Ως αποτέλεσμα, τρεις μόνο άνθρωποι - ο CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφφετ της Berkshire Hathaway - έχουν τόσο πλούτο όσο τα μισά φτωχότερα νοικοκυριά των ΗΠΑ μαζί.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών μας δίνει μια εικόνα της σύγχρονης ολιγαρχίας, όπου οι υπερ-πλούσιοι έχουν κατακτήσει νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, ελέγχοντας τους νόμους που περνάνε. Η αναφορά συζητά για ένα φαινόμενο που το ονομάζει "βιομηχανία άμυνας του πλούτου", όπου "οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν εκατομμύρια για να γλιτώσουν δισεκατομμύρια σε φόρους", με ομάδες λογιστών, δικηγόρων, λόμπι και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που τους βοηθούν να κρύβουν τις τεράστιες περιουσίες τους σε φορολογικούς παραδείσους και στους λεγόμενους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Με αποτέλεσμα, το σακάτεμα των κοινωνικών προγραμμάτων, τη επιδείνωση των συνθηκών ζωής του κόσμου και ακόμα και τη μείωση του προσδόκιμου ζωής, κάτι που σπάνια το έχουμε δει να συμβαίνει στην ιστορία σε περιόδους εκτός των πολέμων και των λιμών. Πολλοί λίγοι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα δουν καλύτερες μέρες και οι στατιστικές έρχονται να τους επιβεβαιώσουν.

Πολύ επιδεικτικά, οι δισεκατομμυριούχοι δωρίζουν μόλις ένα ψήγμα από όσα έδιναν παλαιότερα σε φόρους, φροντίζοντας αυτές οι ενέργειές τους να έχουν τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα. Και εξασφαλίζουν τη θετική δημοσιογραφική κάλυψή τους, παρεμβαίνοντας για να διατηρήσουν στην επιφάνεια τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς με τη μεγαλύτερη επιρροή και απήχηση. Τον Δεκέμβριο, έρευνα του Mint Press ανακάλυψε ότι ο Μπιλ Γκέιτς είχε δωρίσει πάνω από $9 δις στον The Guardian, πάνω από $3 εκατ. στο NBC Universal, πάνω από $4,5 εκατ. στο NPR, $1 εκατ. στο Al Jazeera και το εντυπωσιακό ποσό των $49 εκατ. στο πρόγραμμα Media Action του BBC. Άλλοι, όπως ο Τζεφ Μπέζος προτιμούν απλώς να αγοράζουν μια και καλή ειδησεογραφικούς οργανισμούς, εξασφαλίζοντας την αμέριστη αφοσίωση των εκδοτών στους νέους ιδιοκτήτες.

Η έξαρση αυτή του πλούτου των δισεκατομμυριούχων συμβαίνει σε μια εποχή οικονομικής κατάρρευσης άνευ προηγουμένου. 26,5 εκατ. Αμερικανοί έχουν κάνει αίτηση για ταμείο ανεργίας τις τελευταίες 5 εβδομάδες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Ενώ οι υπερ-πλούσιοι έχουν τρυπώσει στις επαύλεις και τα γιοτ τους, 49 με 62 εκατ. Αμερικανοί που εργάζονται σε τομείς που χαρακτηρίζονται βασικοί για την κοινωνία, πρέπει να συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διατηρηθεί η λειτουργία της κοινωνίας, ακόμα κι αν πολλοί από αυτούς κερδίζουν λιγότερα από τα επιπλέον $600 την εβδομάδα στα επιδόματα ανεργίας που προβλέπει ο νόμος CARES [δηλ. κερδίζουν λιγότερα απ' ό,τι αν ήταν άνεργοι]. Πολλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, όπως οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων, έχουν αρρωστήσει και έχουν πεθάνει. Η μητέρα μιας 27χρονης εργαζόμενης στο Μέριλαντ, η οποία πέθανε με τον COVID-19, εισέπραξε την τελευταία πληρωμή της κόρης της. Ύψους $20,64.

Το προσωπικό της Amazon, που προσλαμβάνεται απευθείας απ' τον Μπέζος, επίσης διακινδυνεύει τη ζωή του για μια τιποτένια αμοιβή. Το 1/3 όλων των εργαζομένων στην Amazon, για παράδειγμα, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδόματος τροφής, δηλ. οι μισθοί τους είναι τόσο χαμηλοί που δεν τους φτάνουν για να πληρώσουν για τρόφιμα. Η τεράστια αντίφαση των επιπτώσεων του COVID-19 στους υπερπλούσιους έναντι όλων ημών των υπολοίπων, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων και η φτώχεια του υπόλοιπου κόσμου δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: ότι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δεν μπορούν να έχουν σπίτι ή ακόμα και φαγητό, παρότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο άνθρωποι όπως ο Μπέζος είναι πιο πλούσιοι ακόμα κι από πολλά κράτη. Η απάντηση του Τζεφ Μπέζος στο πρόβλημα πείνας των εργαζομένων του, ήταν να φτιάξει ένα φιλανθρωπικό ταμείο και να ζητά από τον κόσμο δωρεές για να βοηθήσει τους απελπισμένους εργαζομένους του!

Η πλειοψηφία της γενιάς της νέας χιλιετίας (millenials), έχοντας "ξυπνήσει" από το Αμερικάνικο όνειρο, ήδη προτιμούν τον σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό, βλέποντας τα μαύρα χρώματα του τελευταίου. Οι τελευταίες πληροφορίες ότι η τάξη των δισεκατομμυριούχων κάνει πάρτι με τους τραπεζικούς της λογαριασμούς, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής καταστροφής, μάλλον δεν θα τους κάνουν να αλλάξουν άποψη... 

Πηγή: mintpressnews 
Μετάφραση: Μαντάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου