Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

ΑΡΑΓΕΣ: Όλοι και όλες στην απεργία και στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό Βρούτση | Τρίτη 18 Φλεβάρη

Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση
Ο νέος αντιασφαλιστικός Νόμος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση και εμβάθυνση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16), ο οποίος μετέτρεψε το ασφαλιστικό σύστημα σε φορολογικό-κεφαλαιοπoιητικό, και επέφερε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, ενοποίησε τα Ταμεία και εξαφάνισε τα αποθεματικά τους. Είναι δε προκλητικό για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να αυξάνονται οι εισφορές και να κόβονται οι συντάξεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ ευαγγελίζεται ότι ήρθε η ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση θεσμοθετεί για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλιστικές κλάσεις εισφορών εκ των οποίων θα επιλέγει ο ασφαλισμένος, και οι οποίες θα οδηγούν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές εισφορές. Η κατώτερη κλάση εισφοράς των 210 ευρώ το μήνα συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 19% για το 85% των «μη μισθωτών» (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όμως και οι «μπλοκάκηδες» μισθωτοί, σημαντικό τμήμα πλέον του συνολικού αριθμού των εργαζόμενων μηχανικών, καθώς το «μπλοκάκι» επεκτείνεται και σε κλάδους στους οποίους μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε).
Παράλληλα, από το νομοσχέδιο προκύπτουν τα εξής:
  • Οι νέες -σταθερής κλίμακας- εισφορές δεν θα είναι και τόσο σταθερές, αφού θα μεταβάλλονται με βάση το ΑΕΠ και το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
  • Θίγονται περισσότερο τα μπλοκάκια (αυξάνονται οι εισφορές για όσους/ες παίρνουν έως 17.500 ευρώ μεικτά).
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά.
  • Στις περιπτώσεις μισθωτής απασχόλησης που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα πρέπει οι εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση να καλύπτουν το ποσό που αντιστοιχεί στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία για τους αυταπασχολούμενους. Διαφορετικά, η διαφορά από τον ασφαλισμένο.
Όσον αφορά τις συντάξεις τα ζητήματα που προκύπτουν είναι κρίσιμα και πολλά:
  1. Αγνοείται η τύχη της Ειδικής Προσαύξησης αφού απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή στο Σχέδιο Νόμου. Θυμίζουμε ότι με το Ν4387/16 περικόπηκε πάρα πολύ από 1180 € σε 250 για 35 χρόνια.
  2. Δεν προβλέπονται Διοικούσες Επιτροπές των πρώην Ταμείων (πχ ΤΣΜΕΔΕ) που να εξετάζουν ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας και να βοηθούν συναδέλφους.
  3. Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει με την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων (3 χρόνια για το ΤΣΜΕΔΕ)
  4. Οι περίφημες αυξήσεις συντάξεων είναι ελάχιστες της τάξης των 50-70 €
  5. Για το εφάπαξ προβλέπονται μεγάλες μειώσεις.
Παρά τη μικρή αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης λόγω της απόφασης του ΣτΕ – οδηγούμαστε και επίσημα σε πολύ μικρές συντάξεις: στο 1ο επίπεδο για 40(!) χρόνια προκύπτει κύρια σύνταξη 772 ευρώ, ακόμα όμως και στο τελευταίο επίπεδο για 40 χρόνια προκύπτει μικτή κύρια σύνταξη περίπου 1634 ευρώ.
Το βασικότερο όλων όμως, είναι ότι εμπεδώνεται η κεφαλαιοποιητική λογική στο ασφαλιστικό σύστημα, που πέραν του ανοίγματος στην ιδιωτικοποίηση, δημιουργεί την αίσθηση ότι οι ασφαλισμένοι είναι «ατομικά υπεύθυνοι» για τις επιλογές τους (κλάσεις, δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση) και η ασφάλιση μετατρέπεται από κοινωνικό δικαίωμα σε «ατομική ευθύνη», την ώρα που ήδη πολλοί νέοι εργαζόμενοι έχουν διαμορφώσει την εικόνα ότι δύσκολα θα πάρουν σύνταξη ούτως ή άλλως.
Στην πραγματικότητα ούτε καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, ούτε πολύ περισσότερο τις ασφαλιστικές ανατροπές και τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας μνημονιακής δεκαετίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου Βρούτση. Κατάργηση του Νόµου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών νόµων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Αποκλειστικά ∆ηµόσιο, Καθολικό και Αναδιανεµητικό Σύστηµα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα λειτουργεί µε κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δηµόσιο υγειονοµικό σύστηµα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ειδικότερα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης ουσιαστικά δίνουν αυξήσεις στις συντάξεις για όσους έχουν από 30 ως 45 χρόνια ασφάλισης και “τιμωρούν” όσους έχουν πάνω από 46 χρόνια ασφάλισης αφού μειώνεται η σύνταξη σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Ασφαλισμένος με 700 ευρώ μισθό μεικτά (όσο περίπου είναι ο ασφαλιστέος μισθός του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού) και με 40 χρόνια σήμερα (με το Νόμο Κατρούγκαλου) λαμβάνει κύρια σύνταξη 684 ευρώ με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (του Νόμου Βρούτση) θα λάβει 734 ευρώ, δηλαδή τη γιγαντιαία μηνιαία αύξηση των 50 ευρώ Ωστόσο ακόμη και οι αυξήσεις που δίνονται για όσους έχουν 42 χρόνια ασφάλισης σε σχέση με αυτούς που έχουν 40 είναι περιορισμένες! Ειδικότερα για συντάξιμες αποδοχές 1000 ευρώ, τα ποσά των αυξήσεων κυμαίνονται από 7,7 ευρώ ανά μήνα για τα 30 χρόνια ασφάλισης και φτάνουν έως και 79,8 ευρώ ανά μήνα για τα 40 χρόνια. Από εκεί και πέρα τα ποσά των αυξήσεων συρρικνώνονται και γίνονται μειώσεις από τα 45 χρόνια και πάνω.
Για συντάξιμες αποδοχές ύψους 1500 ευρώ η μέγιστη αύξηση φτάνει στα 120 ευρώ και επέρχεται με τα 40 έτη ασφάλισης καθώς η σύνταξη φτάνει στα 1146 ευρώ ανά μήνα (μεικτά). Το κίνητρο παραμονής στην αγορά εργασίας από τα 40 έτη και μετά δεν γίνεται ιδιαίτερα ισχυρό καθώς για κάθε δύο έτη ασφάλισης, θα προκύπτει αύξηση μόλις 15 ευρώ στη σύνταξη.
Συνολική ελάχιστη μηνιαία επιβάρυνση Μηχανικού για το 2020:
  • 220 για ΚΣ-Υγεία-ΟΑΕΔ (ανύπαρκτος ακόμα)
  • 42 Επικουρικό
  • 26 Εφάπαξ
Συνολικά 288 € στα οποία πρέπει να προστεθούν 2Χ21,49=43 € αναδρομικά ετών 2017-2018 του ΕΤΕΑΕΠ. Συνολική μηνιαία επιβάρυνση 331 € δηλαδή… χωρίς να συνυπολογιστούν τυχόν δόσεις ρυθμίσεων που πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν.
Νέες εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων κλ.π.
Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. κατατάσσονται από 1-1-2020 σε έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης μαζί με τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης ως εξής:
Ασφαλιστικές κατηγορίεςΠοσά εισφορών κύριας σύνταξης σε ευρώΥΓΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣΥπέρ ΑνεργίαςΣύνολο
1η κατηγορία15555010220
2η κατηγορία18666010262
3η κατηγορία23666010312
4η κατηγορία29766010373
5η κατηγορία36966010445
6η κατηγορία50066010576
Οι ασφαλιστικές εισφορές προσαυξάνονται:
Από 1.1.2023Aπό 1.1.2024Από 1.1.2025 και μετά
Προσαύξηση κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. (Εκτός της εισφορά υπέρ ανεργίας)Προσαύξηση κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
(Εκτός της εισφορά υπέρ ανεργίας)
Προσαύξηση  κατ΄ έτος κατά το δείκτη μεταβολής μισθών(Εκτός της εισφορά υπέρ ανεργίας)
Νέοι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι
Για όλους τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες (και όχι μόνο τους επιστήμονες όπως προβλέπουν οι υφιστάμενες διατάξεις του ν.4387/2016) καθώς και τους αυτοτελώς απασχολούμενους θεσπίζεται ειδική κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών η οποία ισχύει για (5) έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος.
Ασφαλιστικές κατηγορίεςΠοσά εισφορών κύριας σύνταξης σε ευρώΥΓΕΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΟΣΥπέρ ΑνεργίαςΣύνολο
9333010


 
136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου