Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αγρίεψαν τα πράγματα - Επιδρομή του ΠΑΜΕ στο Μαξίμου

Αγρίεψαν τα πράγματα - Επιδρομή του ΠΑΜΕ στο Μαξίμου

Βίντεο-φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Μερικές ώρες μετά την περίφημη τροπολογία για την αλλαγή του νόμου περί απεργιών την οποία τελικά απέσυρε η κυβέρνηση, τα μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας όπου έσπασαν την είσοδο της στοάς με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και να ανοίξουν τα κεφάλια ενός διαδηλωτή και ενός αστυνομικού. 



Τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ έχουν αντιδράσει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον απεργιακό νόμοΜετά από αυτό, η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια προς το Μαξίμου όπου και πάλι μέλη του ΠΑΜΕ ήρθαν σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ. Έπεσε ξύλο, και έγινε χρήση χημικών.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ έχουν αντιδράσει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον απεργιακό νόμο, όπως δεσμεύτηκε μέσω της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους δανειστές.

Ο νέος νόμος προβλέπει πως για να πραγματοποιηθεί απεργία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στις γενικές συνελεύσεις χρειάζεται το 50+1 των εγγεγραμμένων μελών. Ο μέχρι σήμερα νόμος προέβλεπε πως η απεργία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με το 20% των παριστάμενων μελών της συνέλευσης. Ήδη το ΚΚΕ με επίσημα ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις προθέσεις της και μάλιστα με πολύ κατηγορηματικό τρόπο, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ακύρωση της μνημονιακής αυτής δέσμευσης.













Ένταση και επεισόδια


Νέα ένταση, με ρίψη χημικών, αντεγκλήσεις αστυνομικών-μελών του ΠΑΜΕ και ξύλο σημειώθηκε στις 13.45 το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλ. Κλαυθμώνος προς το Σύνταγμα και από εκεί προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου για δεύτερη φορά, εντός λίγης ώρας σημειώθηκαν επεισόδια.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 12.00 ενώ επεισόδια σημειώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας περίπου στις 12.30, όταν μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στη στοά που βρίσκεται η είσοδος, σπάζοντας τα στόρια που ήταν κατεβασμένα για λόγους ασφαλείας. Κατά την είσοδό τους αφαίρεσαν τα γράμματα που βρίσκονται πάνω από την είσοδο του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της έντασης υπήρξαν τραυματισμοί. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και 6 αστυνομικοί.

Περίπου στις 13.00 οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία και έφτασαν στο Σύνταγμα. Εκεί έγραψαν στο πεζοδρόμιο έξω από τη Βουλή με σπρέι το σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία». Στις 13.35 ο όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου.














Απόπειρα εισβολής στη ΒουλήΠροηγουμένως και πριν τα επεισόδια στο Μαξίμου, διαδηλωτές και κυρίως νέοι επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή από τα σκαλιά του Αγνώστου Στρατιώτη προς την αριστερή πλευρά όπου και απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας η οποία έκανε χρήση γκλοπ. 





Η χθεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας, φέρνοντας σαν τον κλέφτη στη Βουλή - και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί άρον άρον - τροπολογία για να ξεκινήσει το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία» αναέφερε χθες ανακοίνωση του ΚΚΕ υπό τον τίτλο «Κάτω τα χέρια σας από την απεργία».

«Πρόκειται για μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πάγια επιδίωξη του οποίου είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των "εταίρων" της στην ΕΕ, γι' αυτό το λόγο κλείνει γρήγορα τις αντεργατικές-αντιλαϊκές αξιολογήσεις» τόνιζε το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες, είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να τ' αγγίξει θα βρει απέναντί του τους εργαζόμενους και το ταξικό κίνημά τους».

Το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να είναι από αύριο και κάθε μέρα στους δρόμους, να πυκνώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη».



http://www.zougla.gr/greece/article/epidromi-tou-pame-ke-sto-maksimou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου