Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικα έσπευσαν σαν τους ”κλέφτες” να βάλουν υπογραφές στο έγκλημα του Ελληνικού!

ελληνικού


Μετά την πραξικοπηματική (ν)τροπολογία των πλειστηριασμών.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το κερδοσκοπικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, που το αποκαλούν επένδυση του Ελληνικού, υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συναρμόδιοι υπουργοί, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Το σχέδιο υπέγραψαν οι ποινικά ένοχοι υπουργοί Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, Πολιτισμού, ΛυδίαΚονιόρδου, ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος, ΣωκράτηςΦάμελλος, και η υφυπουργός Οικονομικών, ΚατερίναΠαπανάτσιου.
Προηγουμένως είχε εγκριθεί από το Κεντρικό ΣυμβούλιοΔιοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου θα πολεοδομηθεί το Ελληνικό.
Το σχέδιο, πέραν των άλλων, προβλέπει έξιουρανοξύστες που θα έχουν ύψος 200 μέτρων (!) έκαστος, παρά το ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει τονίσει πως κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του λόφου της Ακρόπολης. Η Λυδία Κονιόρδου είχε συμφωνήσει αρχικά με τους αρχαιολόγους, αλλά τελικά επικράτησε η θέση των επενδυτών!!!
Το ΚΑΣ είχε αντιδράσει στα σχέδια των επενδυτών, υπογραμμίζοντας πως κανένα από τα κτίρια που θα κατασκευαστούν δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των 156 μέτρων του λόφου της Ακρόπολης. Υπέρ της θέσης των αρχαιολόγων είχε ταχθεί αρχικά και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα υπέσκαπτε τη μεγάλη προσφορά τους και την κληρονομιά που υπηρετεί σε όλη της τη ζωή με το έργο της.
Ωστόσο, επικράτησε το αρχικό αντιαισθητικό, περιβαλλοντοκτόνο και κερδοσκοπικό πλάνο του επενδυτικού σχήματος με επικεφαλής τη Lamda Development.
Το Προεδρικό Διάταγμα που περιγράφει τι ακριβώς θα γίνει και πού, μαζί με τους όρους δόμησης και χρήση γης, το αργότερο ως τις 28 Δεκεμβρίου θα έχει κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι γενικές περιοχές κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης 

Το βήμα σηματοδοτεί τη βούληση της κυβέρνησης να τελειώσει άμεσα με το έγκλημα του Ελληνικού, εφόσον το ΣτΕ εκδώσει γρήγορα την απόφασή του, και ταυτόχρονα επιλυθούν οι εκκρεμότητες με την αποχώρηση από το Ελληνικό φορέων όπως το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, τότε μέσα στο 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα εκσκαφικά έργα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο χωρίζεται αρχικά σε δύο γενικές περιοχές, το «τέως αεροδρόμιο», και το «παράκτιο μέτωπο», κάθε μία εκ των οποίων, «σπάει» σε πολλές μικρότερες «γειτονιές», που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Εξ αυτών των 11 επιμέρους γειτονιών, οι 6 είναι κυρίως περιοχές κατοικίας.
Η μεγαλύτερη από τις δύο γενικές περιοχές, είναι το «τέως αεροδρόμιο», έκτασης 5.249.873,49 τ.μ. που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου, και απαρτίζεται από έξι περιοχές προς πολεοδόμηση, μια ζώνη ανάπτυξης και το Μητροπολιτικό Πάρκο. Κάθε μια από αυτές τις επιμέρους περιοχές έχει πάρει και διαφορετική ονομασία : «Γειτονιά τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας», «Δυτική Γειτονιά του Πάρκου», «Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου», «Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης», «Γειτονιά του Λόφου», «Γειτονιά των Τραχώνων», «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου», και Μητροπολιτικό Πάρκο.
Η δεύτερη γενική περιοχή είναι αυτή του «παράκτιου μετώπου» που ανέρχεται σε 758.203 τ.μ., περιλαμβάνει την έκταση του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοίας Αγίου Κοσμά, και την έκταση του Εθνικού Αθλητικού ΚέντρουΝεότητας, και «σπάει» σε μια περιοχή προς πολεοδόμηση και δύο ζώνες ανάπτυξης. Αθροιστικά μιλάμε για 6.008.076,49τ.μ. (6.008 στρ). Εδώ έχουμε την «Γειτονιά Παραλίας Αγίου Κοσμά», την «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά«, και την «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά».

Αλλαγές στο επενδυτικό σχήμα

Η έγκριση του προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης «ξεπάγωσε» μια σειρά προειλημμένων αποφάσεων από εγχώριους μεγαλοεπενδυτές γύρω από την Lamda Development.
Ως αποτέλεσμα, μέσα σε 48 ώρες άλλαξε χέρια το 13,43% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda. Χθες, η Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου(Pharmathen), αγόρασαν το 12,8% της Lamda από το fund της Blackstone, δηλαδή 10,2 εκατ. τεμάχια, και σήμερα τα Αττικά Πολυκαστήματα (όμιλος Folli Follie, Kων. Λαμπρόπουλος, κ.α.). απέκτησαν ένα επιπλέον 0,63%, δηλαδή 500.000 τεμάχια, από την ίδια την εταιρεία.
Είναι προφανές ότι οι επιχειρηματίες αυτοί παίρνουν θέσεις στη Lamda, διαβλέποντας τα τεράστια κέρδη που συνεπάγεται το ξεμπλοκάρισμα του μεγαλύτερου project των επόμενων ετών στο Ελληνικό, διάρκειας 15-20 ετών.
Επρόκειτο για δρομολογημένες εδώ και καιρό κινήσεις που όμως είχαν παγώσει, λόγω των αλλεπάλληλων ”εμπλοκών” και ”εμποδίων” που αντιμετώπιζε η επένδυση, η οποία ουκ ολίγες φορές είχε κινδυνέψει να τιναχθεί στον αέρα.
Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, η Lamda επικαιροποίησε τη σύνθεση του μετοχολογίου της. Σύμφωνα με αυτήν, η εταιρεία απομένει πλέον με ποσοστό 2% επί συνολικού αριθμού 79.721.775 μετοχών, με την Lamda Holdings να ελέγχει το 51%, τους ξένους θεσμικούς επενδυτές το 29%, τους έλληνεςιδιώτες το 11% και τους έλληνες θεσμικούς το 7%.
http://www.iskra.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου