Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

(Και για κάποιους που μας ζαλίζουν τον έρωτα με τους ισλαμοφασιτοκαπιταλιστές του Ιράν)! ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ



Η παι­δι­κή ερ­γα­σί­α, δεν εί­ναι έ­να  «φαι­νό­με­νο». Εί­ναι μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που ι­σχύ­ει και συν­δέ­ε­ται ά­με­σα με την υ­πο­δού­λω­ση των αν­θρώ­πων στις ορ­δές των ε­ξου­σια­στών. Αν  «ξε­νί­ζει» η ω­μή αυ­τή κα­τά­στα­ση, αυ­τό ο­φεί­λε­ται κυ­ρί­ως στις αυ­τα­πά­τες που καλ­λιερ­γού­νται και μέ­σα α­πό αυ­τές εμ­φα­νί­ζε­ται σαν κά­τι το ο­ποί­ο α­πο­τε­λεί πα­ρε­κτρο­πή. Κι ό­μως, α­νέ­κα­θεν η εκ­με­τάλ­λευ­ση και η κα­τα­πί­ε­ση δεν έ­κα­νε δια­κρί­σεις σε η­λι­κί­ες και οι ό­ποιοι κα­νό­νες που θε­σπί­στη­καν α­πό τους εκ­προ­σώ­πους των κρα­τών εί­χαν σαν σκο­πό να συ­γκα­λύ­ψουν τον ε­ξαν­δρα­πο­δι­σμό του αν­θρώ­πι­νου γέ­νους ή για να ρυθ­μί­σουν τους τρό­πους ε­φαρ­μο­γής με χρο­νι­κά ό­ρια. 

Τον 16ο αιώ­να πολ­λά παι­διά δου­λεύ­α­νε στα ο­ρυ­χεί­α χαλ­κού στο Kellerwaldes της Γερ­μα­νί­ας. Φο­ρού­σα­νε τσό­χι­να κα­πε­λά­κια για να προ­στα­τεύ­ο­νται α­πό τις πέ­τρες που πέ­φτα­νε, ζού­σαν σε λε­πτο­με­ρή τα­κτο­ποι­η­μέ­να σπι­τά­κια και γερ­νού­σαν με το που έ­φτα­ναν στην ε­φη­βεί­α. Στα 20 τους φαι­νό­ντου­σαν μι­κροί και ζα­ρω­μέ­νοι,—με τα κα­πε­λά­κια τους σαν νά­νοι.
Ε­πί­σης σή­με­ρα δου­λεύ­ουν πα­γκο­σμί­ως ένα ε­κα­τομ­μύ­ριο παι­διά για τη με­ταλ­λευ­τι­κή βιο­μη­χα­νί­α, σε υ­πό­γεια ο­ρυ­χεί­α, κου­βα­λά­νε με­γά­λα βά­ρη, α­σχο­λού­νται με ε­κρη­κτι­κές ύ­λες, ει­σπνέ­ουν ε­πι­βλα­βή σκό­νη και α­ντι­με­τω­πί­ζουν δη­λη­τη­ριώ­δεις ου­σί­ες ό­πως το μό­λυ­βδο και τον υ­δράρ­γυ­ρο. Τα παι­διά στην Α­φρι­κή δου­λεύ­ουν στην ε­ξό­ρυ­ξη δια­μα­ντιών, χρυ­σού και πο­λύ­τι­μων με­τάλ­λων, στην Α­σί­α στην ε­ξό­ρυ­ξη πο­λύ­τι­μων λί­θων και στη Νό­τιο Α­με­ρι­κή στην ε­ξό­ρυ­ξη χρυ­σού, σμα­ρα­γδιών, άν­θρα­κα και κασ­σί­τε­ρου.
Το 1992, το α­νώ­τα­το Δι­κα­στή­ριο στο Πα­κι­στάν α­να­κή­ρυ­ξε πα­ρά­νο­μη την παι­δι­κή ερ­γα­σί­α στη βιο­μη­χα­νί­α χα­λιών. Παρ’ ό­λα αυ­τά συ­νε­χί­στη­κε στην πρά­ξη, οι γο­νείς, που ή­ταν κα­τα­χρε­ω­μέ­νοι να δω­ρί­ζουν τα παι­διά τους στις ε­πι­χει­ρή­σεις. Ε­νά­ντια στη κα­τά­στα­ση αυ­τή δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε η ορ­γά­νω­ση  «BLLF» (Bonded Labour Libe­ra­tion Front – Μέ­τω­πο Ενά­ντια στη Δου­­λεί­α Λό­γω Χρε­ών). Το BLLF ξε­κί­νη­σε με δια­δη­λώ­σεις ε­νά­ντια στις βιο­μη­χα­νί­ες χα­λιών και δια μέ­σου μιας πο­λύ­πλευ­ρης δρά­σης ε­πι­τεύ­χθη­κε η α­πε­λευ­θέ­ρω­ση 12.000 παι­διών α­πό τη δου­λεί­α λό­γω χρε­ών. Παρ’ ό­λα αυ­τά, υ­πο­λο­γί­ζε­ται ό­τι σή­με­ρα πρέ­πει να δου­λεύ­ουν α­κό­μα 30 ε­κα­τομ­μύ­ρια παι­διά στο Πα­κι­στάν στη βιο­μη­χα­νί­α, στη γε­ωρ­γί­α, ως προ­σω­πι­κό υ­πη­ρε­σί­ας σε ι­διω­τι­κά νοι­κο­κυ­ριά, σε ξε­νο­δο­χεί­α ή α­κό­μα και σε βεν­ζι­νά­δι­κα.
Η α­κραί­α αυ­τή μορ­φή εκ­με­τάλ­λευ­σης δεν α­φο­ρά μό­νο το Πα­κι­στάν ή τις υ­πό­λοι­πες χώ­ρες που χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται ως υ­πα­νά­πτυ­κτες, αλ­λά ε­φαρ­μό­ζε­ται πα­γκο­σμί­ως. Για πα­ρά­δειγ­μα, στην Α­με­ρι­κή τα παι­διά δου­λεύ­ου­νε στις βαμ­βα­κο­φυ­τεί­ες και ποιος ξέ­ρει ό­τι στην Αγ­γλί­α 500.000 παι­διά ερ­γά­ζο­νται; Δεν πρό­κει­ται για παι­διά με­τα­να­στών, αλ­λά για άγ­γλους ερ­γα­ζό­με­νους. Στην Ι­τα­λί­α ερ­γά­ζο­νται πε­ρί­που 600.000 παι­διά, κυ­ρί­ως στη βιο­μη­χα­νί­α δέρ­μα­τος και πα­που­τσιών στη Σι­κε­λί­α, αλ­λά και σε άλ­λες πε­ριο­χές της χώ­ρας.
Για το λό­γο αυ­τό το πρώ­το συ­νέ­δριο ε­νά­ντια στην παι­δι­κή ερ­γα­σί­α πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το Μά­ιο του 2004 στη Φλω­ρε­ντί­α. Το ι­τα­λι­κό κρά­τος αρ­νή­θη­κε την εί­σο­δο σε 147 εκ­πρό­σω­πους α­πό Α­σί­α και Α­φρι­κή με την δή­θεν δι­καιο­λο­γί­α, ό­τι δεν μπο­ρού­σε να εγ­γυ­η­θεί για την α­σφά­λεια τους. Ό­ταν θέ­λη­σε ο Ι­τα­λός υ­πουρ­γός Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας να μι­λή­σει στο συ­νέ­δριο αυ­τό, τα παι­διά τον α­πέ­τρε­ψαν.
Τα παι­διά δου­λεύ­ουν στην πα­ρα­γω­γή ια­τρι­κών ερ­γα­λεί­ων, ό­πως νυ­στέ­ρια και άλ­λες χει­ρουρ­γι­κές συ­σκευές, οι ο­ποί­ες χρη­σι­μο­ποιού­νται στα δυ­τι­κά νο­σο­κο­μεί­α. Ε­πί­σης φτιά­χνουν ε­σώ­ρου­χα για πο­λυε­θνι­κές α­λυ­σί­δες ε­πι­χει­ρή­σε­ων. Στην Α­φρι­κή δου­λεύ­ουν στα χω­ρά­φια και στην κα­τερ­γα­σί­α κα­πνού, μια α­σχο­λί­α πο­λύ κο­πια­στι­κή α­κό­μα και για ε­νή­λι­κες. Στην Ιν­δί­α, α­πό τους 220.000 ερ­γα­ζό­με­νους στη βιο­μη­χα­νί­α σπίρ­των, τα 75.000 εί­ναι παι­διά κά­τω των 15 ε­τών. Ε­πί­σης στην κα­τα­σκευ­ή βεγ­γα­λι­κών χρη­σι­μο­ποιού­νται παι­διά, μέ­χρι και 13 ώ­ρες κα­θη­με­ρι­νά. Πρό­κει­ται για μια πο­λύ ε­πι­κίν­δυ­νη ερ­γα­σί­α, στην ο­ποί­α ε­πε­ξερ­γά­ζο­νται πολ­λές δη­λη­τη­ριώ­δεις ου­σί­ες.
Ε­κτός Ευ­ρώ­πης και Α­με­ρι­κής δου­λεύ­ουν πολ­λά παι­διά για την πα­ρα­γω­γή προ­ϊ­ό­ντων που ε­μείς κα­τα­να­λώ­νου­με. Έ­τσι, η Nike και η Reebok βά­ζουν στην Κί­να παι­διά α­πό 7 έ­ως 15 χρο­νών να δου­λεύ­ουν μέ­χρι και 14 ώ­ρες κα­θη­με­ρι­νά, για έ­να μη­νιαί­ο ει­σό­δη­μα της τά­ξης του 1,40 Ευ­ρώ. Ε­κεί ε­κτί­θε­νται οι ερ­γα­ζό­με­νοι και σε κα­ψό­νια, ε­πι­τρέ­πο­ντας τους μό­νο 3 φο­ρές την η­μέ­ρα να πη­γαί­νουν στην τουα­λέ­τα, και τους α­πα­γο­ρεύ­ουν να μι­λά­νε με­τα­ξύ τους. Οι α­ριθ­μοί και τα γε­γο­νό­τα αυ­τά προ­έρ­χο­νται α­πό μια α­να­φο­ρά της Unicef, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ό­μως εί­ναι α­κό­μα πιο ά­θλια.
Τα παι­διά α­πό το Πα­κι­στάν πα­ρή­γα­γαν μέ­χρι πριν λί­γα χρό­νια το 85% της πα­ρα­γω­γής που α­φο­ρά μπά­λες πο­δο­σφαί­ρου και τέ­νις πα­γκο­σμί­ως, έ­ως ό­του το κί­νη­μα ε­νά­ντια στην παι­δι­κή ερ­γα­σί­α μπό­ρε­σε να ση­μειώ­σει ε­πι­τυ­χί­α. Οι ε­πι­χει­ρή­σεις υ­πο­χρε­ώ­θη­καν στη θέ­ση των παι­διών να α­πα­σχο­λού­νται οι γο­νείς τους,  «έ­χο­ντας πε­τύ­χει» οι ε­πι­χει­ρή­σεις αυ­τές να ξε­φύ­γουν σε άλ­λες χώ­ρες ό­πως το Μπα­γκλα­ντές, τη Βρα­ζι­λί­α και την Ιν­δί­α, χώ­ρες στις ο­ποί­ες πολ­λά παι­διά δου­λεύ­ουν στην πα­ρα­γω­γή σο­κο­λά­τας, χω­ρίς ό­μως τα ί­δια να μπο­ρέ­σουν πο­τέ να α­γο­ρά­σουν μια πλά­κα σο­κο­λά­τας.
Τα H&M (Hennes & Mauritz – Σου­η­δι­κή ε­ται­ρεί­α ρού­χων μό­δας) βά­ζουν παι­διά στο Χον­γκ-Κον­γκ και την Τα­ϊ­βάν να δου­λεύ­ουν στην πα­ρα­γω­γή ρού­χων. Η Bayer και η Unilever βά­ζουν τα παι­διά να πα­ρά­γουν υ­βρι­δι­κούς σπό­ρους βαμ­βα­κιού.
Ε­ται­ρεί­ες, ό­πως η Coca-Cola, α­γο­ρά­ζουν ζά­χα­ρη α­πό το Έλ Σαλ­βα­δόρ και α­πο­κο­μί­ζουν τε­ρά­στια κέρ­δη α­πό την ε­κεί παι­δι­κή ερ­γα­σί­α. Μέ­χρι και 9 ώ­ρες κα­θη­με­ρι­νά, κό­βουν ε­κεί τα παι­διά κά­τω α­πό υ­ψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες με κο­φτε­ρά μα­χαί­ρια τα ζα­χα­ρο­κά­λα­μα και συμ­βαί­νουν πά­ντο­τε σο­βα­ρά α­τυ­χή­μα­τα με κο­ψί­μα­τα στα χέ­ρια και τα πό­δια.
Η ε­ται­ρεί­α ε­λα­στι­κών  «Bridge­sto­ne Firestone» έ­χει στη Λι­βε­ρί­α μια τε­ρά­στια φυ­τεί­α κα­ου­τσου­κό­δε­ντρων, ό­που κυ­ριαρ­χεί η παι­δι­κή ερ­γα­σί­α και οι σκλά­βοι – ερ­γά­τες. Ο­λό­κλη­ρες οι­κο­γέ­νειες α­σχο­λού­νται με τις φυ­τεί­ες αυ­τές α­πό την α­να­το­λή μέ­χρι τη δύ­ση του η­λί­ου, οι ο­ποί­ες έ­χουν ε­ντο­λή να α­νοί­γουν κα­θη­με­ρι­νά 750 δέ­ντρα, δου­λειά η ο­ποί­α ξε­κι­νά­ει α­πό τις 4:30 το πρω­ί. Ε­πί πλέ­ον, η χρή­ση δη­λη­τη­ριω­δών ε­ντο­μο­κτό­νων λι­πα­σμά­των δη­μιουρ­γεί προ­βλή­μα­τα στους ερ­γά­τες.
Η αύξηση του «φαι­νο­μένου» της παι­δι­κής ερ­γα­σί­ας οφείλεται στο γεγονός ότι τα παι­διά δου­λεύ­ουν με χα­μη­λό­τε­ρο μι­σθό, εί­ναι πιο εύ­κο­λο να τα πει­θαρ­χή­σεις α­φού μπο­ρεί να α­σκη­θεί πά­νω τους α­πί­στευ­του με­γέ­θους βί­α και τρο­μο­κρα­τί­α και μπο­ρούν να κα­τε­βά­σουν το ε­πί­πε­δο των συν­θη­κών ερ­γα­σί­ας και για τους ε­νή­λι­κες. Μια κοι­νω­νί­α, στην ο­ποί­α οι γο­νείς πρέ­πει να που­λή­σουν σε μια ε­πι­χεί­ρη­ση το παι­δί τους, α­να­πό­φευ­κτα στη συ­νέ­χεια α­πο­κτη­νώ­νε­ται και η αλ­λη­λεγ­γύ­η με­τα­ξύ των αν­θρώ­πων και των ερ­γα­ζό­με­νων σβή­νε­ται σι­γά-σι­γά.
Ό­μως το φαι­νό­με­νο της παι­δι­κής ερ­γα­σί­ας πά­ει α­κό­μα πιο πέ­ρα. Το Ι­ράν δεν εί­ναι μια τυ­χαί­α πε­ρί­πτω­ση ακριβώς γιατί δεν πρό­κει­ται για μια φτω­χή, αλ­λά για μια πλού­σια χώ­ρα. Α­ντί­θε­τα, το ε­πί­πε­δο ζω­ής των ερ­γα­ζο­μέ­νων εί­ναι ά­θλιο. Υ­πάρ­χουν πε­ρι­πτώ­σεις ερ­γα­ζο­μέ­νων γυ­ναι­κών, οι ο­ποί­ες ε­δώ και 3 χρό­νια δεν έ­χουν πά­ρει μι­σθό και πρέ­πει με δύ­ο, τρεις και τέσ­σε­ρις δου­λειές να ε­πι­βιώ­σουν. Ε­ξα­να­γκά­ζο­νται να  «δα­νεί­ζουν» τα παι­διά τους σε έ­ναν ε­πι­χει­ρη­μα­τί­α, για να μπο­ρέ­σουν να ε­πι­ζή­σουν. Το Ι­ράν εί­ναι μια κοι­νω­νί­α, ό­που τα 2/3 του πλη­θυ­σμού της εί­ναι κά­τω των 25 χρό­νων και μέ­σα στο τε­ρά­στιο πλή­θος α­νέρ­γων και φτω­χών ε­ξα­πλώ­νο­νται τα ναρ­κω­τι­κά, ό­που εν τω με­τα­ξύ η η­ρω­ί­νη εί­ναι φθη­νό­τε­ρη α­πό το ό­πιο.

Το Ι­ράν α­πο­τε­λεί παρ’ ό­λα αυ­τά μια ε­ξαί­ρε­ση στον κα­νό­να που υ­πο­κρι­τι­κά πα­ρου­σιά­ζει τους ε­ξου­σια­στές να α­ντι­τί­θε­νται στην παι­δι­κή ερ­γα­σί­α. Ε­δώ υ­πάρ­χουν νο­μο­θε­τη­μέ­νοι κα­νό­νες ό­χι κα­τά, αλ­λά υ­πέρ της παι­δι­κής ερ­γα­σί­ας. Έ­τσι, σύμ­φω­να με το νό­μο 1210 του ι­ρα­νι­κού Α­στι­κού Κώ­δι­κα, τα κο­ρί­τσια α­πό την η­λι­κί­α των 8½ και τα α­γό­ρια α­πό την η­λι­κί­α των 13½ χρο­νών θε­ω­ρεί­ται πως έ­χουν ε­νη­λι­κιω­θεί, πράγ­μα που ση­μαί­νει ό­τι ε­πι­τρέ­πε­ται να πα­ντρευ­τούν. Με αυ­τό ό­μως πα­ρα­βιά­ζε­ται α­πό το ι­ρα­νι­κό κρά­τος η Διε­θνής Συμ­φω­νί­α, σύμ­φω­να με την ο­ποί­α θε­ω­ρεί­ται κά­ποιος μέ­χρι την η­λι­κί­α των 18 παι­δί, παρ’ ό­λο που η συμ­φω­νί­α αυ­τή έ­χει υ­πο­γρα­φεί μό­λις το 1995.
Α­πό την άλ­λη με­ριά, η πα­ρά­γρα­φος 188 της ερ­γα­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας πρα­κτι­κά α­κυ­ρώ­νει τους ό­ρους, σύμ­φω­να με τους ο­ποίους η παι­δι­κή ερ­γα­σί­α για παι­διά κά­τω των 15 χρό­νων εί­ναι α­πα­γο­ρευ­μέ­νη. Η πα­ρά­γρα­φος αυ­τή ε­πι­τρέ­πει την παι­δι­κή ερ­γα­σί­α σε δη­μό­σιες ε­πι­χει­ρή­σεις (ό­πως το τα­χυ­δρο­μεί­ο), καθώς και σε ι­διω­τι­κές οι­κο­γε­νεια­κές ε­πι­χει­ρή­σεις. Πρα­κτι­κά, αυ­τό ση­μαί­νει ότι οι πα­τε­ρά­δες με­τα­φέ­ρουν το δι­καί­ω­μα φρο­ντί­δας των παι­­διών τους για ο­ρι­σμέ­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα σε ε­πι­χει­ρή­σεις, οι ο­ποί­ες και τα βά­ζουν να δου­λεύ­ουν γι’ αυ­τές. Με την 188 πα­ρά­γρα­φο το 85% των παι­διών στο Ι­ράν βρί­σκε­ται ε­κτός των ο­ρί­ων της νο­μο­θε­σί­ας που προ­στα­τεύ­ει την ερ­γα­σί­α, και τους  «ε­πι­τρέ­πε­ται» να ερ­γά­ζο­νται. Μό­νο στην Τε­χε­ρά­νη δου­λεύ­ουν τον και­ρό αυ­τό πε­ρί­που 1 ε­κα­τομ­μύ­ριο παι­διά, ε­νώ η πό­λη έ­χει 8-10 ε­κα­τομ­μύ­ρια κα­τοί­κους.
Το Ι­ράν πα­ρά­γει το 35% των χα­λιών που ε­ξά­γο­νται πα­γκο­σμί­ως. Στον κλά­δο αυ­τό α­πα­σχο­λού­νται πά­ρα πολ­λά παι­διά. Ε­πει­δή ε­πι­κρα­τεί έ­ντο­να η διά­κρι­ση των δύ­ο φύ­λων, τμή­μα της πα­ρα­γω­γής με­τα­φέ­ρε­ται στα σπί­τια, ό­που ερ­γά­ζο­νται οι γυ­ναί­κες και τα κο­ρί­τσια, ό­χι μό­νο στην πα­ρα­γω­γή χα­λιών, αλ­λά ε­πί­σης και στην πα­ρα­γω­γή βι­δών, πα­ξι­μα­διών και η­λε­κτρο­νι­κών κομ­μα­τιών.
Α­πό ποια η­λι­κί­α πρέ­πει τα παι­διά αρ­χί­ζουν να δου­λεύ­ουν; Πά­νω σ’ αυ­τό, α­να­φέρ­θη­κε μια ι­ρα­νι­κή ε­φη­με­ρί­δα σχε­τι­κά με έ­να ε­φτά­χρο­νο α­γό­ρι. Πα­ρου­σιά­στη­κε το α­γό­ρι αυ­τό με την υ­πο­γρα­φή  «αρ­χι­μά­στο­ρας χα­λιών», ο ο­ποί­ος έ­παιρ­νε και κά­ποια α­μοι­βή. Σε ποια η­λι­κί­α ό­μως πρέ­πει να εί­χε αρ­χί­σει να δου­λεύ­ει, έ­τσι ώ­στε στα ε­φτά του να έ­χει τον τί­τλο του  «αρ­χι­μά­στο­ρα»;
Και πό­σα λε­φτά λαμ­βά­νουν οι γο­νείς που  «δα­νεί­ζουν» τα παι­διά τους; Κο­ντά στην πό­λη Ghom, σύμ­φω­να με έ­ρευ­να Ι­ρα­νής δη­μο­σιο­γρά­φου, τα παι­διά δα­νεί­ζο­νται α­πό 6 έ­ως 16 χρο­νών για 20.000 έ­ως 120.000 Toman το χρό­νο, που ι­σο­δυ­να­μεί με 20 έ­ως 120 ευ­ρώ. Ε­τη­σί­ως!!
Το ι­σλα­μι­κό δί­καιο του Ι­ράν εί­ναι το δί­καιο της ι­διω­τι­κής ι­διο­κτη­σί­ας. Για πα­ρά­δειγ­μα το έμ­βρυο στο σώ­μα της μη­τέ­ρας θε­ω­ρεί­ται ιε­ρό και ο ά­ντρας που θα χτυ­πή­σει την έ­γκυο γυ­ναί­κα του τό­σο, που θα σκο­τώ­σει το κυο­φο­ρού­με­νο παι­δί, μπο­ρεί να κα­τα­δι­κα­στεί σε θά­να­το. Μό­λις ό­μως το παι­δί γεν­νη­θεί, ρι­σκά­ρει μό­νο 10 μέ­ρες φυ­λά­κι­σης και πρό­στι­μο στην πε­ρί­πτω­ση που το σκο­τώ­σει. Α­ντί­στοι­χα σκλη­ρή εί­ναι και τι­μω­ρί­α για τα παι­διά. Στα σχο­λεί­α ε­πι­τρέ­πε­ται η σω­μα­τι­κή ποι­νή, η ο­ποί­α και ε­φαρ­μό­ζε­ται και κα­μί­α α­πό τις 2.000 ε­φη­με­ρί­δες που υ­πάρ­χουν, δεν έ­χει δη­μο­σιεύ­σει πο­τέ πε­ρί­πτω­ση παι­δι­κής κα­κο­ποί­η­σης. Ε­πί πλέ­ον ε­φαρ­μό­ζε­ται στα παι­διά και η θα­να­τι­κή ποι­νή. Α­νά­με­σα στα έ­τη 1990 και 2005 θα­να­τώ­θη­καν 28 παι­διά, ε­νώ 2 α­κό­μα, που α­ντι­με­τω­πί­ζουν την θα­να­τι­κή κα­τα­δί­κη, βρί­σκο­νται στη φυ­λα­κή.
Ε­κτός α­πό το  «δα­νει­σμό « των παι­διών, υ­πάρ­χουν και δύ­ο α­κό­μη το­μείς που ακ­μά­ζουν τρο­μα­χτι­κά. Πολ­λά κο­ρί­τσια α­φή­νουν τους γο­νείς τους και πά­νε στην πό­λη, ό­που ε­πι­βιώ­νουν συ­χνά στην ά­κρη της πό­λης ζώ­ντας σε κού­τες. Πέ­φτουν πολ­λές φο­ρές θύ­μα­τα των συμ­μο­ριών της Μα­φί­ας, οι ο­ποί­ες πά­νε τα κο­ρί­τσια στο Ντου­μπάι ή στα Α­ρα­βι­κά Ε­μι­ρά­τα, πα­ρα­σέρ­νο­ντας και δί­νο­ντας τους την ελ­πί­δα ό­τι ε­κεί θα κά­νουν τη δου­λειά μιας γραμ­μα­τέ­ας και σε λί­γα χρό­νια θα μπο­ρέ­σουν να με­τα­να­στεύ­σουν στη  «χρυ­σή» Δύ­ση.
Στην πραγ­μα­τικότητα πρό­κει­ται για (ή για α­να­γκα­στι­κή) πορ­νεί­α και τα κο­ρί­τσια αυ­τά κα­τα­λή­γουν σε Σε­ΐ­χη­δες, σε κά­ποια Ντί­σκο ή σε οί­κους α­νο­χής και πω­λού­νται α­πό 50 και πά­νω δο­λά­ρια. Ή α­κό­μα χει­ρό­τε­ρα, πέ­φτουν θύ­μα­τα της βιο­μη­χα­νί­ας της παι­δι­κής πορ­νο­γρα­φί­ας. Ε­πί­σης τέ­τοιες ε­πι­χει­ρή­σεις προ­στα­τεύ­ο­νται α­πό την ι­ρα­νι­κή νο­μο­θε­σί­α, θε­ω­ρώ­ντας τα 9χρο­να κο­ρί­τσια ως  «πα­ντρέ­ψι­μα», θέ­το­ντας με το νό­μο την παι­δο­φι­λία ε­λεύ­θε­ρη α­πό ποι­νές και ό­λα αυ­τά σε συ­νερ­γα­σί­α με τις ι­ρα­νι­κές αρ­χές, α­φού στο Ι­ράν δεν υ­πάρ­χουν ι­διω­τι­κές πτή­σεις και τα τα­ξί­δια στο ε­ξω­τε­ρι­κό ε­λέγ­χο­νται αυ­στη­ρά.
Εί­ναι φα­νε­ρό πλέ­ον πως οι η­λι­κια­κές δια­βαθ­μί­σεις για τους σύγ­χρο­νους σκλά­βους δεν έ­χουν πλέ­ον και τό­ση ση­μα­σί­α. Η ε­πι­στρο­φή στις συν­θή­κες που ί­σχυαν πριν α­πό χι­λιά­δες χρό­νια δεν ε­νο­χλεί και τό­σο α­φού μπο­ρούν ό­λοι ν α­σχο­λού­νται με μια πα­ρω­νυ­χί­δα του συ­νο­λι­κό­τε­ρου πλέγ­μα­τος της κυ­ριαρ­χι­κής ε­πι­βο­λής α­φή­νο­ντας α­νε­μπό­δι­στα την ε­πέ­κτα­ση των συν­θη­κών ε­ξαν­δρα­πο­δι­σμού.
Η παι­δι­κή ερ­γα­σί­α εί­ναι μια πτυ­χή της ε­γκλη­μα­τι­κό­τη­τας των κρα­τών και στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση η δο­λο­φο­νί­α ε­κα­τομ­μυ­ρί­ων παι­διών στον πό­λε­μο Ι­ράν – Ι­ράκ, που στέλ­νο­νταν α­πό τους Α­για­το­λλάχ να σκο­τω­θούν στα ναρ­κο­πέ­δια του Ι­ράκ, τα ε­κα­τομ­μύ­ρια παι­διά που χά­θη­καν α­πό τον οι­κο­νο­μι­κό α­πο­κλει­σμό του Ι­ράκ και που συ­νε­χί­ζουν να χά­νο­νται μέ­σα στις συν­θή­κες ο­λο­κλη­ρω­τι­κού πο­λέ­μου που έ­χουν ε­ξα­πο­λύ­σει οι σύγ­χρο­νοι σταυ­ρο­φό­ροι και οι σύμ­μα­χοί τους εί­ναι το α­πο­κρου­στι­κό πρό­σω­πο της κυ­ριαρ­χί­ας που συ­μπλη­ρώ­νε­ται με την χρη­σι­μο­ποί­η­ση των παι­διών – σκλά­βων για κά­θε εί­δους ε­πι­διώ­ξεις.
Ε. – Γ.
Πη­γή: Infoverteile, 71, Δε­κέμ­βριος 2006
Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 62, Ιούνιος 2007

http://gregordergrieche.blogspot.gr/2017/12/blog-post_18.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου