Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Υγειονομική βόμβα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την ανακοίνωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων,πως στο νερό ύδρευσης του νοσοκομείου ανιχνεύθηκε το βακτήριο Λεγιονέλλα. Δέκτης της συγκεκριμένης επιστολής έγινε και η ΠΟΕΔΗΝ η οποία έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία καταγγέλλοντας μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πάνω από 3.000 ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Λεγιονέλλα στο δίκτυο ύδατος του «Παπαγεωργίου»Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία παραθέτει και το σχετικό έγγραφο της Επιτροπής του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ επισημαίνεται πως το βακτήριο ανιχνεύτηκε στις 29 Αυγούστου στο δίκτυο θερμού ύδατος.
Με το έγγραφο ζητείται η λήψη μέτρων προστασίας των ασθενών, όπως η διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος, με το οποίο κάνουν μπάνιο οι ασθενείς του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η λεγεωνέλλωση (προκαλείται από το συγκεκριμένο βακτήριο) είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που οφείλεται στα βακτηρίδια του γένους Legionellae.
Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας. Τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila.
Οι δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου είναι πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή και νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως με πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρο σε 5% έως 30% των κρουσμάτων περίπου.
Το zougla.gr, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα διότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία ασθενών και προσωπικού.
«Σχετικά με το συγκεκριμένο μικρόβιο η θνησιμότητα στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που θα προσβληθούν αγγίζει το 50%», αναφέρει και προσθέτει: «Μόλις είδαμε την ανακοίνωση δεν το πιστεύαμε. Κατά την άποψή μου πρέπει να ελεγθεί και το νερό στην γύρω περιοχή».
Ακούστε τι δηλώνει:
Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε και με τον πρόεδρο στης επιτροπής υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτη Τουχτίδη, ο οποίος εκτίμησε πως το πρόβλημα με το βακτήριο εντοπίζεται μόνο στο νοσηλευτικό ίδρυμα και συγκεκριμένα στη δεξαμενή θερμού ύδατος, ενώ παράλληλα δηλώνει επιφυλακτικός σχετικά με την περαιτέρω εξάπλωση της μόλυνσης.
Αναφορικά με την μετάδοση της λοίμωξης αναφέρει: «Η λεγιονέλλα μεταδίδεται αερογενώς, με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων. Δηλαδή με το ζεστό ντουζ».
Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται οι λεγεωνέλλες είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο.
Ακούστε τι δηλώνει:
Aναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
«ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βρέθηκε στο δίκτυο παροχής νερού του Νοσοκομείου
το μικρόβιο Λεγιονέλλα που η θνησιμότητα
στους νοσηλευόμενους ασθενείς που θα προσβληθούν αγγίζει το 50%.
Γιατί θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας; Πάνω από 3.000 Νοσηλευόμενοι ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Τριπλάσιο το ποσοστό προσβολής από Νοσοκομειακό μικρόβιο στα δικά μας Νοσοκομεία απ’ ότι στα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης.
Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της Ε.Ε. είναι 5% επί των εισαγωγών στα Νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο είναι στο 15% επί των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Τι έχει να πει για την παρακάτω καταγγελία μας ο κος Πολάκης; Ο λαλίστατος Υπουργός του facebook;
Είναι φυσιολογικό;
Τι φταίει;
Η κακή μοίρα των ασθενών ή οι πολιτικές που ασκούνται από τον κο Πολάκη και την κυβέρνησή του στη Δημόσια Υγεία;
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Ναυαρχίδα των Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος. Ανιχνεύτηκε Λεγιονέλλα στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου.
Σας κοινοποιούμε έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ που ενημερώνει για την ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου (29/8/2017) και την λήψη μέτρων για την προφύλαξη ασθενών.
Υποδεικνυόμενα μέτρα όπως διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος(εκεί βρέθηκε το μικρόβιο). Για φανταστείτε τους ασθενείς να κάνουν μπάνιο ή να πλένονται με το ζεστό νερό. Παίζουν με το θάνατο!!! Υποδεικνύουν επίσης τη χρήση στείρου αποστειρωμένου ύδατος αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οτιδήποτε παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση.
Την μη χρησιμοποίηση ως πόσιμου το νερό της βρύσης και το νερό των ψυκτών για κατηγορίες ασθενών.
Δίνουν επίσης οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα προσβληθούν από το εν λόγω νοσοκομειακό μικρόβιο.
Τι προκαλεί η Λεγιονέλλα (Legionella):
Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.
Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα]. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα
Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιωρήματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια.Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο.
Αν είναι δυνατόν!
Πώς βρέθηκε το εν λόγω Νοσοκομειακό μικρόβιο στο δίκτυο νερού του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ;
Τι φταίει κύριε Πολάκη;
Φταίει ασφαλώς η έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης του δικτύου παροχής νερού, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου που λειτουργεί με νερό του δικτύου.
Που είναι τα χρήματα για την συντήρηση του Νοσοκομείου κύριε Πολάκη;
Πόσοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν ή κινδυνεύουν στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ;
Θα λογοδοτήσει κανείς;
Το μικρόβιο είναι εξαπλωμένο σε όλο το δίκτυο νερού. Ποιος θα μας πει αν κινδυνεύουν κάτοικοι στα σπίτια της γύρω περιοχής ή σε άλλα Νοσοκομεία που είναι διασυνδεδεμένα με το ίδιο δίκτυο παροχής νερού;
Εάν κινδυνεύουν ασθενείς σε άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;
Τι να πει κανείς;
Ντροπή!!!»
http://www.zougla.gr/ygeia/article/i-legionella-ktipise-to-papageorgiou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου