Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

(Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος: Με απειλεί άτομο που σχετίζεται με την Helecto)! Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα




 Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Λεωνίδα Μπόμπολα

Το ένταλμα αφορά μαρτυρίες και στοιχεία, σε σχέση με την πληρωμή μιζών από την εταιρεία Helector, του ομίλου Μπόμπολα σε αξιωματούχους στη Κύπρο, ώστε να επιλεγεί η Helector για την διαχείριση απορριμμάτων παρά το ότι οι τιμές που πρόσφερε ήταν πολλαπλάσιες του πραγματικού κόστους

Εκδόθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον του επικεφαλής της εταιρείας Helector, Λεωνίδα Μπόμπολα και του διευθυντή της επίσης ελληνικής εταιρείας ENVIROPLAN, Θεοφάνη Λώλου, σε σχέση με τις έρευνες που γίνονται στην Κύπρο για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Νωρίτερα ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποβληθούν ή να επιβληθούν οποιοιδήποτε όροι σχετικά με την άφιξη ή μη οποιουδήποτε καταζητούμενου. Το σχόλιο αφορούσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μπόμπολας θέτει όρους για να παρουσιαστεί αυτοβούλως στην Κύπρο και να συλληφθεί.

«Θέλω απλώς να διευκρινίσω» είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, «ότι τα εντάλματα σύλληψης εναντίον οποιουδήποτε προσώπου εκδίδονται για να εκτελούνται. Με αυτήν την έννοια πρόκειται να προχωρήσουμε -και έχω ήδη δώσει οδηγίες- για την άμεση έκδοση ενταλμάτων, ευρωπαϊκών, σύλληψης των δύο αυτών προσώπων, τα οποία φάνηκαν -ως αποτέλεσμα των αστυνομικών ανακρίσεων- να ενέχονται στην υπόθεση».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εις βάρος του κ. Μπόμπολα έχει εκδοθεί ήδη ένταλμα σύλληψης και, σε περίπτωση που έρθει στην Κύπρο, θα συλληφθεί στο αεροδρόμιο και θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, για να ζητηθεί η προφυλάκισή του.

Το ένταλμα αφορά μαρτυρίες και στοιχεία, σε σχέση με την πληρωμή μιζών από την εταιρεία Helector, του ομίλου Μπόμπολα σε αξιωματούχους στην Κύπρο, ώστε να επιλεγεί η Helector για την διαχείριση απορριμμάτων, παρά το ότι οι τιμές που πρόσφερε ήταν πολλαπλάσιες του πραγματικού κόστους.

Την καταβολή μιζών έχουν επιβεβαιώσει νυν και πρώην στελέχη της Helector, που έχουν συλληφθεί, αναφέροντας ότι κανένα ποσόν δεν πληρωνόταν, χωρίς γνώση και εντολή του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως σήμερα πάνε στην Κύπρο για επαφές οι δικηγόροι του.
 
Τον κάρφωσε πρώην συνεργάτης  

Κλειδί για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Λεωνίδα Μπόμπολα ήταν η κατάθεση του Θανάση Κατρή, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Helector την περίοδο 2002-2013. Ο Κατρής στην κατάθεση του αμέσως μετά τη σύλληψη του ανέφερε ότι οι μίζες δίνονταν σε δημάρχους και αξιωματούχους στη Κύπρο μόνο με έγκριση Μπόμπολα. Η συγκεκριμένη αναφορά ακούστηκε στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου στο οποίο παρουσιάστηκε ο Κατρής για να εκδοθεί διάταγμα προφυλάκισης του. Αναφέρθηκε ακόμη ότι σε κάποιθες περιπτώσεις ο  Λ. Μπόμπολας ήταν παρών όταν δόθηκαν χρήματα ως μίζες.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κατρής έφτασε στη Κύπρο και παραδόθηκε συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Γιάννη Ματζουράνη. Την υπεράσπιση του Θ. Κατρή στη Κύπρο ανέλαβε ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης.

Την καταβολή μιζών έχουν παραδεχθεί και τα επίσης διευθυντικά στελέχη της Helector, Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Γιάννης Κοκότσης οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν και μάλλον έχουν κάνει συμφωνία να πουν όσα ξέρουν και να μετατραπούν σε μάρτυρες κατηγορίας ώστε να μην καταδικαστούν ή να μετριαστεί η ποινή τους σε περίπτωση καταδίκης. Ο Γιαννακόπουλος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε 310.000 ως μίζα.
 
Στημένος διαγωνισμός

Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για τον Θεοφάνη Λώλο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας μελετών Enviroplan η οποία είχε αναλάβει ως σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση των σκουπιδιών και είχε διενεργήσει τη σχετική μελέτη. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα οι αρχές προκύπτει ότι η Enviroplan είναι άμεσα εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο καθώς έκοψε και έραψε τις μελέτες στα μέτρα της Helector με την οποία είχε σχέσεις συνεργασίας, αποκλείοντας άλλες προτάσεις και εταιρείες που ήταν πολύ χαμηλότερου κόστους σε πρώτη φάση έως και 50 εκατ. ευρώ. Ο Λώλος φέρεται να ετοίμασε σε συνεργασία με τον Λ. Μπόμπολα την έκθεση του για τις Κυπριακές Αρχές έτσι ώστε να δικαιολογείται η υψηλή τιμή που πρόσφερε η Flector και να αποκλείονται άλλες εταιρείες.
 διαχειρίζονταν. Ως αντάλλαγμα ο Λώλος και η εταιρεία του έλαβαν τη συνεργασία με τη Helector σε διάφορα έργα μέσω μιας περιβαλλοντικής εταιρείας που είχε συστήσει η Enviroplan.
 
Πήραν όλοι

Πριν την κατάθεση του Θανάση Κατρή οι ανακριτές είχαν στα χέρια τους και την κατάθεση του τέως Δημάρχου Πάφου  Σάββα Βέργα (είναι κατάδικος για άλλο σκάνδαλο) ο οποίος ομολόγησε τις μίζες που πήρε και κατονόμασε τον Διευθυντή του ΣΑΠΑ (Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου) Ευτύχιο Μαληκκίδη (κατάδικος και αυτός για άλλο σκάνδαλο) ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον έφερε σε επαφή με τους Γιαννακόπουλο και Κατρή. Για τον εαυτό του ο Σάββας Βέργας παραδέχθηκε ότι πήρε μίζες 300.000 ευρώ, ενώ έδωσε, όπως είπε, και στον Μαληκκίδη 165.000 ευρώ για να τα μοιράσει με τους υπάλληλους του Κυπριακού υπουργείου εσωτερικών που βοήθησαν στην επιλογή της Helector. Κατονόμασε επίσης ακόμα ένα άτομο για είσπραξη μιζών.
 
Μετρητά

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτές σε κάποιες περιπτώσεις οι μίζες δίνονταν (πάντα σε μετρητά) είτε σε ξενοδοχεία στην Αθήνα είτε στα γραφεία της Helector.
Η συμφωνία που είχε γίνει προέβλεπε ότι θα λάμβαναν 5% από τις πληρωμές που θα γίνονταν στη Helector από τον ΧΥΤΑ Πάφου και θα μοιράζονταν ως εξής: το 40% ο Βέργας, το 30% ο Μαληκκίδης και το υπόλοιπο 30% θα το μοιράζονταν οι υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών.
 
Θα φας το κεφάλι σου

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε κατόπιν επιμονής του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ο οποίος κατονόμασε ως βασικό ύποπτο τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Ο κ. Φαίδωνος φέρεται να έχει δεχθεί απειλές από άτομο που σχετίζεται με την Helecto που του είπε να είναι προσεκτικός γιατί θα φάει το κεφάλι του. Για τις απειλές αυτές έχει γίνει καταγγελία στην αστυνομία.

 
Τεράστιες πολιτικές ευθύνες

Ο υπουργός εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως ο ίδιος είχε διαβλέψει την μεγάλη απάτη με τη διαχείριση των απορριμμάτων και για αυτό από τον Ιούλιο του 2013 είχε διατάξει έρευνα η οποία όμως δεν οδήγησε σε ποινικές διώξεις γιατί τότε η αστυνομία δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει αδικήματα. Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι φέρουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες οι προκάτοχοι του υπουργοί εσωτερικών, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Ο κ. Χάσικος υπενθύμισε πως ο κ. Μπόμπολα δεν είναι μόνο μεγάλος παράγοντας στον χώρο της οικονομίας αλλά και μεγάλος επιχειρηματίας στα ΜΜΕ της Ελλάδας. 
http://www.protothema.gr/greece/article/565248/europaiko-edalma-sullipsis-gia-ton-leonida-bobola-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου