Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

(Εξαιρετικός... Ζούγκλα-ς)!Εντός 60 ημερών η απόφαση για την έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο

Εντός 60 ημερών η απόφαση για την έκδοση του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Κύπρο

Νομικά «παράθυρα» αναζητά ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας για να αποφύγει την έκδοσή του στην Κύπρο. 

Τέσσερις ημέρες μετά την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν σε βάρος του οι κυπριακές αρχές, ο Λεωνίδας Μπόμπολας, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, εμφανίστηκε αυτοβούλως στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών. Η κίνησή του αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια να προκαταλάβει τις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πρωτοβουλία.




Ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια… βήματα που είχε επιλέξει και όταν ενεπλάκη το όνομά του στη λίστα Λαγκάρντ, με την αυθόρμητη εμφάνισή του και τότε στις εισαγγελικές αρχές, ο κ. Μπόμπολας επιδιώκει αφενός να «σώσει» την εικόνα του, αφετέρου να αποκτήσει ο ίδιος τον έλεγχο των καταστάσεων, αξιοποιώντας κάθε δικονομικό περιθώριο που του δίνει ο νόμος.



Ακριβώς τη στιγμή που βλέπει να σφίγγει γύρω του ο κλοιός της Δικαιοσύνης και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κυπριακής, ο Λεωνίδας Μπόμπολας προσέρχεται στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πετύχει τελικά τη μη έκδοσή του στην Κύπρο.

Προτιμώντας την …ολιγόωρη κράτησή του στη ΓΑΔΑ, με την απαραίτητη φωτογράφιση και δακτυλοσκόπησή του, ο επιχειρηματίας κατάφερε, όπως φαίνεται, να μεταφέρει την υπόθεση του, έστω και προσωρινά στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί τον λόγο πλέον θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει για το θέμα της έκδοσής του στην Κύπρο. 

Εντός 60 ημερών θα πρέπει να έχει συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει αν κάνει ή όχι δεκτό το αίτημα των κυπριακών Αρχών προκειμένου να λογοδοτήσει για τις πράξεις που τού αποδίδονται σχετικά με τη λειτουργία του χώρου εναπόθεσης σκουπιδιών ΧΥΤΑ Πάφου, που διαχειρίζεται εταιρία, της οποίας μέτοχος είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συγκληθεί άμεσα για το θέμα αυτό δικαστικό συμβούλιο, ο επιχειρηματίας με την επιβολή σε βάρος του μόνο του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ευελπιστεί ότι θα «ροκανίσει» τον χρόνο και ίσως πετύχει το ευκταίο για αυτόν σενάριο της μη έκδοσής του στην Κύπρο.



Για την υπόθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Πάφου έχουν εκδοθεί στην Κύπρο αρχικά έξι εντάλματα σύλληψης και -όπως αναφέρει ο κυπριακός Τύπος- θα ακολουθήσουν και άλλα για βαριές κατηγορίες όπως συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρηση εξουσίας, κλοπή, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του Δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Ο δικηγόρος του Λεωνίδα Μπόμπολα υποστηρίζει πάντως πως κάποια από τα αδικήματα που του αποδίδουν οι κυπριακές Αρχές έχουν τελεστεί στην Ελλάδα, άρα δεν έχουν δικαιοδοσία τα κυπριακά δικαστήρια αλλά τα ελληνικά. Απομένει να δούμε εάν «σταθεί» ο ισχυρισμός αυτός στο Συμβούλιο Εφετών που θα έχει τον τελικό λόγο. 

Η απόφαση αυτή πάντως θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ενδέχεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις, ακόμη και σε εκδοτικό επίπεδο, σε μια εποχή μάλιστα «εύθραυστων» συμμαχιών στο χώρο των MEDIA.


http://www.zougla.gr/greece/article/ston-isagelea-parousiastike-aftovoulos-o-leonidas-mpompolas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου