Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

(Καταρρέει ο μύθος των ανεξάρτητων εμπειρογνωμώνων που αναλαμβάνουν τον έλεγχο στις ΣΔΙΤ, απορρίμματα και αλλού! Κατρής: Ο Λώλος μου ζήτησε ως αντάλλαγμα την περιβαλλοντική παρακολούθηση της μονάδας)! Γ.Ε: ΔΕΝ ΕΘΕΣΕ ΟΡΟΥΣ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ Έρχονται ίσως σήμερα για επαφές οι δικηγόροι

Ο Ελλαδίτης μεγαλοεπιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας είναι πρόθυμος να κατέβει σύντομα στην Κύπρο, υπό κάποιες προϋποθέσεις, για να συλληφθεί και να ανακριθεί από την αστυνομία για το σκάνδαλο με τις μίζες στον ΧΥΤΑ Πάφου και τον ΧΥΤΥ Κόσης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Πολίτη».


Σε μια άλλη, παράλληλη εξέλιξη, απειλητικά μηνύματα και θεωρούμενες νουθεσίες προς τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος εκτοξεύονται τις τελευταίες μέρες από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», γνωστός Ελλαδίτης παράγοντας μετέφερε στον κ. Φαίδωνος «συμβουλή» από έμπιστο πρόσωπο των υπόπτων της Helector να σταματήσει να ασχολείται με την υπόθεση γιατί «θα φάει το κεφάλι του». Για τα μηνύματα προς τον κ. Φαίδωνος ενημερώθηκαν οι αρχές ασφαλείας.
Οδηγίες για άμεση έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του Προέδρου της Helector Λεωνίδα Μπόμπολα έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
Σε δήλωσή του ο κ. Κληρίδης αναφέρει  πως δεν ζήτησε όρους ο Μπόμπολας για την κάθοδο του στην Κύπρο”.
Η ανακριτική ομάδα συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες της για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων Κόσιης. Για την ίδια υπόθεση οι ανακριτικές αρχές προχωρούν στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και εναντίον του επίσης Ελληνα Θεοφάνη Λώλου, Διευθυντή της εταιρείας μελετών ENVIROPLAN, ο οποίος ορίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να επιβλέπει τα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.
Το παζλ των ερευνών φαίνεται να συμπληρώνεται, μετά τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Helector Αθανάσιου Κατρή, αλλά και τη θεληματική κατάθεση του τέως Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα. Για την υπόθεση η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη και του πρώην ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη, ο οποίος ήδη εκτίει εξαετή ποινή φυλάκισης.

Έρχονται οι δικηγόροι
Η αποκάλυψη της άμεσης εμπλοκής του μεγαλομετόχου της Ελλάκτωρ (μητρική εταιρεία της Helector) Λεωνίδα Μπόμπολα στο σκάνδαλο με τις μίζες στον ΧΥΤΑ Πάφου και τον ΧΥΤΥ Κόσης προκάλεσε σάλο και στην Ελλάδα, παρ’ ότι πολλά ΜΜΕ επέλεξαν να μην κάνουν σχετικές αναφορές. Ο κ. Μπόμπολας είναι, μεταξύ άλλων, μεγαλομέτοχος σε συγκροτήματα μέσων μαζικής ενημέρωσης και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με κρατικούς κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους. Παρότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα εφημολογείτο ότι θα εκδοθεί και εναντίον του διάταγμα σύλληψης, αυτή η κίνηση από τη Γενική Εισαγγελία της Κύπρου ήταν μη αναμενόμενη και ουσιαστικά προκάλεσε αιφνιδιασμό.
Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό φαίνεται ότι η πλευρά Μπόμπολα μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολούθησαν τα πρώην διευθυντικά στελέχη της Helector. Δηλαδή, να συνεργαστεί με την κυπριακή αστυνομία, να έλθει στην Κύπρο για να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για τις μίζες που δόθηκαν σε Κύπριους παράγοντες της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κρατικής μηχανής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως και σήμερα να φθάσουν στην Κύπρο δικηγόροι του κ. Μπόμπολα για να συζητήσουν με τις κυπριακές διωκτικές αρχές τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες είναι δυνατό να παραδοθεί ο πελάτης τους. Από την άλλη, οι αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι αν δεν καταστεί δυνατή η σύλληψη ή παράδοση του Λ. Μπόμπολα, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έρθει στην Κύπρο και αν θα συνεργαστεί με τις κυπριακές αρχές ο Θεοφάνης Λώλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Enviroplan, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην υπογραφή των συμβάσεων της Helector με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι μίζες
Η κατάθεση του Αθανάσιου Κατρή, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Helector από το 2003 μέχρι το 2012, ήταν άκρως επιβαρυντική, τόσο για τον Λ. Μπόμπολα όσο και για τον Θεοφάνη Λώλο. Για τον Μπόμπολα ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες ενημερώθηκε και έδωσε έγκριση για τις μίζες, ενώ σε κάποιες από αυτές ήταν και ο ίδιος παρών. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθανάσιου Κατρή για τη μίζα των 100.000 που δόθηκε στον Γιώργο Κουλαππή στην Αθήνα και για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε να κερδίσει η Helector τον διαγωνισμό για τον ΧΥΤΥ Λάρνακας.

Σε ξενοδοχείο
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», εξηγώντας στους ανακριτές την εμπλοκή Μπόμπολα και Λώλου, για τον ΧΥΤΥ Λάρνακας, ο Αθανάσιος Κατρής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Εnviroplan, που είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΧΥΤΑ, είχε υπολογίσει το κόστος του έργου πολύ χαμηλά σε σχέση με τον όγκο των απορριμμάτων, την τοποθεσία που επιλέχθηκε και τα τεχνικά έργα που απαιτούνταν, γεγονός που θα μεγιστοποιούσαν κατά πολύ το απαιτούμενο κόστος κατασκευής και επεξεργασίας. Σε σύσκεψη που έγινε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα αποφασίστηκε από τους εμπλεκόμενους της κοινοπραξίας, η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, δηλαδή τον Μπόμπολα και κάποια άλλα πρόσωπα, να προσφερθεί η τιμή των 54 ευρώ ανά τόνο, γεγονός που σήμαινε ότι, αν αφαιρεθεί το μερίδιο του τέλους που αφορά την κάλυψη κεφαλαίου, η πραγματική τιμή ανέρχεται στα 45 ευρώ τον τόνο. Ωστόσο, επειδή η προσφερθείσα τιμή ήταν 10 ευρώ τον τόνο πιο ψηλή από την εκτίμηση του Λώλου, αυτός ζήτησε εκ μέρους του υπουργείου από την εταιρεία Ηelector αιτιολογική έκθεση στην οποία θα ανέφερε κατά πόσον η προσφερθείσα τιμή ήταν εύλογη. Ο Λώλος, σύμφωνα με τον Κατρή, ζήτησε όμως με την έκθεση να δικαιολογηθεί το ποσόν των 54 ευρώ τον τόνο χωρίς να φαίνεται στο υπουργείο ότι η εταιρεία έκανε λάθος εκτίμηση και χωρίς να γίνεται αναφορά στον περιορισμένο προϋπολογισμό κατασκευής και ότι σε αυτόν οφείλεται η επαύξηση της τιμής, δηλαδή ότι αυτή περιελάμβανε και την πρόσθετη επιβάρυνση για την κατασκευή της μονάδας. Την έκθεση αυτή ο Λώλος την χρησιμοποίησε προκειμένου να δικαιολογηθεί το εύλογο της προσφοράς στο υπουργείο, με αποτέλεσμα να υπερκεραστούν τα προβλήματα και να υπογραφεί η σύμβαση. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Λώλος ζήτησε από τον Κατρή ως αντάλλαγμα για τα πιο πάνω να υπογράψει η εταιρεία του για μεγάλη χρονική περίοδο μια σύμβαση με μια κυπριακή εταιρεία, η οποία θα αναλάμβανε την περιβαλλοντική παρακολούθηση της μονάδας, όπως και έγινε. Δηλαδή, εξηγεί ο Κατρής, ο Λώλος ενώ ήταν σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών και εν γνώσει του ότι το πραγματικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού της προσφοράς, εσκεμμένα απέκρυψε αυτό το γεγονός, με στόχο να λάβει συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία είχε συμφέροντα ο Λώλος, το έργο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης της μονάδας.

Νέες καταθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» οι ανακριτές θα ξεκινήσουν από σήμερα να λαμβάνουν νέες ανακριτικές καταθέσεις από όλους τους κρατούμενους ενόψει και του γεγονότος ότι μόλις λήξει το πενθήμερο της κράτησής τους θα αφεθούν ελεύθεροι και η υπόθεση θα παραπεμφθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Από αυτόν τον κύκλο των ανακριτικών καταθέσεων ενδεχομένως να προκύψουν νέα στοιχεία για εμπλοκή και άλλων προσώπων. Μεταξύ αυτών που θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις είναι και οι κατάδικοι για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαληκκίδης και Σάββας Βέργας. Τον Ευτύχιο Μαληκκίδη ενέπλεξε στην πρώτη κατάθεσή του την Παρασκευή ο Σάββας Βέργας λέγοντας ότι εκείνος τον έφερε σε επαφή με τους Γιαννακόπουλο και Κατρή για να παίρνουν ποσοστά από τα κέρδη της Helector.

Δεκαεννέα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για το ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και εκκρεμούν άλλα δύο
Συνολικά 19  εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας Ηelector, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΥΠΕΣ.
Οι ανακριτικές αρχές εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και ήδη για την υπόθεση έχουν παρουσιαστεί στο δικαστήριο και τελούν υπό κράτηση ο Δημήτρης Πατσαλίδης ο οποίος διετέλεσε οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου και  οικονομικός σύμβουλος του ΧΥΤΑ, ενώ από την 19.5.2015 βρίσκεται σε διαθεσιμότητα για άλλη ποινική υπόθεση που διερευνάται εναντίον του. 

Ο Μιχάλης Πάντης, εν ενεργεία λειτουργός που εργάζεται στην Πολεοδομία, ενώ την 18η Μαρτίου του 2015 είχε αποσπαστεί στο Υπουργείο Εσωτερικών στον κλάδο διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ήταν επιβλέπων μηχανικός και συντονιστής του έργου στην Κόσιη.

Ο Αντώνης Κουρουζίδης, που αφυπηρέτησε, και συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης στην κατασκευή του έργου της Κόσιης. Ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης του κυττάρου Β1 στην Πάφο. Ήταν επιβλέπων μηχανικός και συντονιστής του έργου στην Κόσιη κατά τη διάρκεια της κατασκευής και ήταν το πρόσωπο που υπόγραφε τα διατακτικά πληρωμής για τις κατασκευαστικές εργασίες του Κόσιη.
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, εν ενεργεία λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικώ . Το 2007 μέχρι το 2009 ήταν επιβλέπων μηχανικός στο ΧΥΤΑ Πάφου ως επίσης μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης του κυττάρου Β1 στην Πάφο.

Ο Χριστάκης Πέτρου εν ενεργεία λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, που ήταν βοηθός του Αντώνη Κουρουζίδη στην επίβλεψη και συντονισμό του έργου της Κόσιης. Ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης στο κύτταρο Β1 στην Πάφο.

Ο Δήμαρχος της Επαρχίας Λάρνακας που εκλέγηκε την 1.1. 2012 και στην συνέχεια εκλέγηκε πρόεδρος του Συμβουλίου για το ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο Γιώργος Κουλλαπής πρώην λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών που αφυπηρέτησε το 2012 και από το 2002- 2007 ήταν στην διαχείριση στερεών αποβλήτων. Ήταν ο επικεφαλής του ΥΠΕΣ και υπεύθυνος για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης των έργων ΧΥΤΑ Πάφου και Κόσιης. Ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών στο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο Νικόλας Κουλλαπής γιατρός με ειδικότητα παθολόγος και γιος του Γιώργου Κουλλαπή. Είναι μέτοχος σε εταιρεία, η οποία σύναψε σύμβαση με τη Helector για ιατρικές υπηρεσίες για δέκα χρόνια για το ΧΥΤΑ της Πάφου και είχε αντίστοιχη συμφωνία ιατρικών υπηρεσιών από το 2010 μέχρι το 2020 στο ΧΥΤΥ Κόσιης.
Ο Imad Baqleh που ήταν ο διευθυντής του έργου της εταιρείας Helector στην Κόσιη και διαπραγματευτής εκ μέρους της Helector για το κύτταρο B1.

O Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρώην ΓΔ της Helector  από το 2007 – 2010 που αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Κοκότση και ο Αθανάσιος Κατρής ο οποίος από το 2003 – 2012 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Helector ΑΕ και ενεπλάκη στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, δηλαδή στην προκήρυξη, κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των μονάδων.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται και οι Παντελίτσα Μαππούρα υπεύθυνη λογιστηρίου της εταιρείας Helector Σκεύη Πρωτοπαπά, ιδιαιτέρα του Ιωάννη Κοκότση, Μιχάλης Μιχαήλ που το 2010 διορίστηκε διευθυντής του ΧΥΤΑ Πάφου και  ο Ιωάννης Κοκότσης ΓΔ της εταιρείας Helector από το 2007 και εκτελεστικός διευθυντής από το 2010. Και οι τέσσερις συνελήφθησαν και ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Σάββας Βέργας πρώην Δήμαρχος Πάφου ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου ΧΥΤΑ Πάφου από την ίδρυση του το 2008 μέχρι την παραίτηση του και αυτή την στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας ιδιοκτήτης ομίλου εταιρειών και κύριος μέτοχος της εταιρείας Helector ο οποίος καταζητείται, ο Θεοφάνης Λώρος Διευθυντής της εταιρείας ΕΝVIROPLANT που ορίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να επιβλέπει τα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης επίσης καταζητούμενος.
Τέλος ο Ευτύχιος Μαλληκίδης πρώην ΓΔ το ΣΑΠΑ και πρώην σύμβουλος ΧΥΤΑ Πάφου και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης

Οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον δικαστηρίου.
Στο μεταξύ μέχρι στιγμής δεν έχουν εκτελεστεί δύο εντάλματα σύλληψης του επικεφαλής του ελληνικού Ομίλου, Λεωνίδα Μπόμπολα και του διευθυντή της εταιρείας μελετών ENVIROPLAN, συμβούλου του Κράτους, επίσης Ελληνα, Θεοφάνη Λώλου .

Οι έρευνες των ανακριτικών αρχών με επικεφαλής το λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς προς όλες τις κατευθύνσεις και στις τέσσερις επαρχίες, ενώ αναμένονται να προσέλθουν άτομα από το εξωτερικό για κατάθεση.

Επίσης, θα κληθούν πρόσωπα για ανάκριση που φέρεται να εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια που αφορούν το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.
Επιπρόσθετα, παραλήφθηκε όγκος εγγράφων, όπως συμφωνίες, τιμολόγια, ημερολόγια δραστηριοτήτων, προσφορές και υπολογιστές τα οποία αξιολογούνται.ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
28/03/2016 - 16:22

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=320260&-V=articles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου