Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

(Εγώ δεν πίνω coca cola. Εσύ);

(Δευτ. 4/5/15 - 10:37 - 20:00)          
250.000 ΕΥΡΩ ΖΗΤΕΙ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκδικάστηκε την Δευτέρα (4/5) η εξ αναβολής αγωγή που έχει καταθέσει η Coca Cola εναντίον εργαζομένων και μελών της ΠΟΕΕΠ (Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλομένων Ποτών), σχετικά με τον αγώνα για το μποϋκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.
Στόχος της πολυεθνικής είναι να τρομοκρατήσει τους απεργούς με επιλεκτικές αγωγές και να εξαναγκάσει αυτούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς εκπροσώπησής τους να εγκαταλείψουν τοναγώνα για την ακύρωση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου.
Η αγωγή στρέφεται κατά 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου του επιχειρησιακού Σωματείου στη Θεσσαλονίκη και κατά 22 μελών της ΠΟΕΕΠ και αφορά σε σχετικά δελτία Τύπου της Ομοσπονδίας, με τα οποία καταδίκασε την απόλυση των 33 εργαζομένων που απασχολούνταν στο τμήμα διακίνησης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη. Η πολυεθνική με την αγωγή της ζητά από τους εργαζομένους ποσό – "μαμούθ", ύψους 250.000, ευρώ ως αποζημίωση κατηγορώντας τους για ηθική βλάβη και δυσφήμηση εις βάρος της.
Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης πραγματοποιείται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκη, ενώ η Π.Ο.Ε.Ε.Π. σε πρόσφατη συνεδρίασή της (25/4) αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών σήμερα, Δευτέρα 4 Μάη 2015 από ώρα 00:00 έως της 24.00.

Η απεργία πραγματοποιείται, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, "σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια της εταιρείας Coca Cola να τρομοκρατήσει τους απεργούς με επιλεκτικές αγωγές και να τους εξαναγκάσει αυτούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς εκπροσώπησης τους να εγκαταλείψουν τον αγώνα για την ακύρωση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου".
Παράλληλα, η Διοίκηση της Π.Ο.Ε.Ε.Π. καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την πολυεθνική Coca Cola, η οποία, όπως υπογραμμίζεται, "συνεχίζει με αντεργατικό και αντικοινωνικό μένος την αυταρχική και απαξιωτική της στάση απέναντι στις οικογένειες των απεργών και το καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας". Παράλληλα, "υπενθυμίζει την τεράστια κερδοφορία της εταιρείας, τα συμφωνηθέντα για τις γραμμές παραγωγής και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο τον αγώνα των απεργών ενώ καλεί τους καταναλωτές να κάνουν το ίδιο μποϊκοτάροντας τα προϊόντα της Coca Colaέως ότου ακυρωθούν όλες οι απολύσεις και επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο".
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο οι απεργοί της «Coca Cola» έχουν να αντιμετωπίσουν την εκδίκαση μιας σειράς αγωγών εκ μέρους της πολυεθνικής, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο νατρομοκρατήσει τους απολυμένους ζητώντας τους υπέρογκα ποσά αποζημιώσων. Από την άλλη πλευρά, εδώ και έξι μήνες, οι εργαζόμενοι περιμένουν την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την προσφυγή που έχουν κάνει εναντίον της εταιρείας με αίτημα οι απολύσεις στο εργοστάσιο της Θέρμης να κριθούν παράνομες.

Για τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Coca Cola Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στην582η ημέρα απεργίας μίλησε στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" και τον Κώστα Σαββόπουλο, ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος εκ μέρους των εργαζομένων και με αφορμή την εκδίκαση της αγωγής της εταιρίας κατά εργαζομένων του Σωματείου και μελών της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) για το μποϊκοτάζ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Παρά τη φίμωση από τα ΜΜΕ, ο κόσμος στηρίζει τον αγώνα μας και το μποϊκοτάζ».
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΕΛΕΩ «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΙΩΞΕΩΝ» ΤΗΣ ΝΕΚ
Εν τω μεταξύ, στη δικαιοσύνη και στο εδώλιο του Μονομελές Πρωτοδικείου Θάσου θα βρεθούν σήμερα ως κατηγορούμενοι 45 ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, με την κατηγορία της«παρακώλησης συγκοινωνιών». Οι ναυτεργάτες κατηγορούνται από την ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΚ, ιδιοκτησίας Μητσόπουλου, για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχαν προκηρύξει η ΠΝΟ και η ΓΣΕΕ, στις 21/4/2010, 22/4/2010, 5/5/2010, 14/10/2011, 18/10/2011, 19/10/2011, 20/10/2011, 21/10/2011, 22/10/2011, 19/3/2012, 20/3/2012.
Δευτέρα 4 Μαίου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20448:coca-cola-apergia&catid=91:er-kinitopoiiseis&Itemid=274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου