Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

(Βρουφακιστές της... καθυστερημένης συμφωνίας της... άφραγκης δημιουργικής ασάφειας, αυτό σημαίνει ότι η... αφραγκία θα συνεχιστεί, για να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο εκβίασης του λαού σε τυυχόν δημοψήφισμα); Σόιμπλε: Είχα συμβουλεύσει τον Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα


Τα σενάρια περί δημοψηφίσματος μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης Ελλάδας κι Ευρώπης σχολιάζει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, αποκαλύπτοντας ότι το 2011 είχε συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει την ετυμηγορία του λαού, κάτι. «Εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης» σημειώνει με νόημα την ίδια στιγμή που εκβιάζει εμμέσως με το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής χρεοκοπίας της χώρας, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη FAZ, ο Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι της Ευρώπης, αλλά της Ελλάδας». Σημειώνει ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, τονίζει ωστόσο πως ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Λέει επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες… αρκεί να τις εφαρμόσει.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τοποθετείται επίσης αναφορικά με την δήλωση Τσίπρα ότι «εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα», αποκαλύπτοντας ότι το 2011 είχε συμβουλέψει τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει στο βήμα αυτό.
«Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» τονίζει ο Σόιμπλε.
Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναζητά την πολιτική βούληση που θα κλειδώσει οριστικά ως την Δευτέρα μία κατ' αρχήν συμφωνία με τους πιστωτές, οι Γερμανοί… ξανάρχονται να δυναμιτίσουν το αισιόδοξο κλίμα των τελευταίων ημερών, με τον «στρατηγό» της γερμανικής οικονομίας να προειδοποιεί για τον κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.«Η εμπειρία σε άλλα κράτη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην χρεοκοπία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην Ελλάδα, στη συνέντευξή του.
Επίσης, προεξοφλώντας την κατάληξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ότι δεν αναμένει μια τελική συμφωνία του τύπου «μεταρρυθμίσεις για ρευστό» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών.
Όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο Έλληνας συνομιλητής του στο Eurogroup. «Οι εφημερίδες πρώτα είχαν κάνει σούπερσταρ τον Βαρουφάκη, τώρα τον θάβουν. Και τα δύο είναι εξίσου λάθος. Ο Βαρουφάκης φυσικά γνωρίζει άψογα πώς να αξιοποιεί υπέρ του τους όρους της σύγχρονης επικοινωνίας, αλλά αυτό δεν έχει προσφέρει πολλά επί της ουσίας», είναι το σχόλιο του.
http://tvxs.gr/news/ellada/soimple-eixa-symboyleysei-ton-papandreoy-na-kanei-dimopsifisma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου