Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

H Eλλάδα του Τρίτου Κόσμου




Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έρευνα
Oι άνθρωποι που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετώνΤη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης καταγράφει η Στατιστική αρχή. 

Συνθήκες εξαθλίωσης που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι φτωχοί Έλληνες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 



Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.





Το 40% των φτωχών Ελλήνων στερείται ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά, ενώ το 50% στερείται ακόμη και την θέρμανση, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους δείκτες συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού για το 2013 προκύπτει ότι η στέρηση 9 βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού).:

- Οικονομική αδυναμία μίας εβδομάδας διακοπών

- Οικονομική αδυναμία για αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών περίπου 550 ευρώ

- Οικονομική αδυναμία για τηλέφωνο (σταθερό ή κινητό)

- Οικονομική αδυναμία για έγχρωμη τηλεόραση

- Οικονομική αδυναμία για πλυντήριο ρούχων

- Οικονομική αδυναμία για ΙΧ επιβατηγό

- Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση

Από το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, οι 2 στους 10 στερούνται τουλάχιστον τα 4 από τα 9 βασικά αγαθά, ενώ η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε άτομα ηλικίας έως 64 ετών.

Παράλληλα η έρευνα αποκαλύπτει μεγάλη δυσκολία κάλυψης βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα:

- Διατροφή: 4/10 φτωχού πληθυσμού στερούνται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,7%.

- Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (550€):8/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες.

- Αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης: 5/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση και 24,3% για το μη φτωχό πληθυσμό.

- Δαπάνες στέγασης: 6/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης και 4/10 του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει

- Πάγια έξοδα (φως, νερό, τηλέφωνο): 6/10 του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών εγκαίρως, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κλπ.

- Αντιμετώπιση συνήθων αναγκών: 6/10 του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

- ΙΧ & ηλεκτρονικός υπολογιστής: 2/10 του φτωχού πληθυσμού δε διαθέτουν ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ούτε προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και το χρειάζονται.

Ποιοι στερούνται 4 από τα 9 βασικά αγαθά και υπηρεσίες (ηλικιακά):

- 23,3% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών

- 35,2% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

- 21,6% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 64 ετών

- 9,4% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση

- 13,7% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω

- 15,0% γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω

- 12,1% άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω.


http://www.zougla.gr/greece/article/h-elada-tou-tritou-kosmou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου