Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Συνήγορος του Πολίτη κατά ΕΛΑΣ για παράνομη κράτηση πολίτη



Για παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία δεν απέδωσε πειθαρχική ευθύνη ούτε απεκατέστησε οικονομικά και ηθικά πολίτη ο οποίος κρατήθηκε παράνομα επί οκτώ ημέρες καθώς εσφαλμένα αναζητούνταν ως φυγόποινος κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως αναφέρει η Αρχή η ΕΛ.ΑΣ. δεν ανταποκρίθηκε στις συστάσεις της με αφορμή διαμαρτυρία πολίτη ότι ενώ έδινε κανονικά το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, συνελήφθη και κρατήθηκε επί οκτώ ημέρες από την ΕΛΑΣ και τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από δικές του νομικές ενέργειες, αποδεικνύοντας, ότι εσφαλμένα αναζητούνταν ως φυγόποινος.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή, ο πολίτης στη συνέχεια προσήχθη ακόμη δύο φορές σε αστυνομικά τμήματα, γιατί σε γενόμενους ελέγχους εμφανιζόταν και πάλι εσφαλμένα ως καταζητούμενος.
Έπειτα από πρόταση του Συνηγόρου για διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε από την ΕΛΑΣ Ένορκη Διοικητική Εξέταση που αναγνώρισε ότι η κράτηση του συγκεκριμένου πολίτη για οκτώ ημέρες και η προσαγωγή του, ακόμη δύο φορές, οφειλόταν αποκλειστικά σε δικά της οργανωτικά- διοικητικά λάθη.
Παρόλα αυτά, αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, η ΕΛΑΣ δεν απέδωσε πειθαρχική ευθύνη για το ζήτημα σε κάποιο στέλεχος, ούτε προχώρησε στην οικονομική και ηθική αποκατάσταση του παθόντος.
Μάλιστα, η Αρχή ζητά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διερευνηθεί η δυνατότητα, είτε µε βάση το ισχύον δίκαιο είτε µε σχετική τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, εφόσον έχει προηγηθεί σχετική Ε∆Ε που αναγνωρίζει ευθύνη της Διοίκησης, να καταβάλλεται εύλογη αποζημίωση στον παθόντα και να αναγνωρίζεται εγγράφως το σφάλμα και να εκφράζεται συγγνώμη προς αυτόν.
Επίσης, να μελετηθούν οργανωτικές αλλαγές οι οποίες θα καθιστούν δυνατή την ακριβή παρακολούθηση των διοικητικών διαδικασιών και την απόδοση προσωπικής ευθύνης σε αντίστοιχες περιπτώσεις διοικητικών σφαλμάτων.
Τέλος, η Ανεξάρτητη Αρχή εκτιμά, ότι μία σύγχρονη αστυνομία, όταν σφάλει, οφείλει να επιδεικνύει έμπρακτα θάρρος και ευθύτητα για τη διόρθωση των πραγμάτων και την αποκατάσταση των τυχόν παθόντων πολιτών.

http://tvxs.gr/news/ellada/synigoros-toy-politi-kata-elas-gia-paranomi-kratisi-politi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου