Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ιρλανδία: Μαζική διαδήλωση ενάντια στις χρεώσεις του νερού «Ληστεία Νερού»


Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δουβλίνο ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας να επιβάλει χρεώσεις στις υπηρεσίες ύδρευσης. Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει σημειωθεί ενάντια στις πολιτικές λιτότητας εδώ και χρόνια.

Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες ύδρευσης στην Ιρλανδία ήταν δωρεάν. Ωστόσο ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να χρεώνει τα νοικοκυριά εκατοντάδες ευρώ από την επόμενη χρονιά. «Υπάρχει πραγματική αγανάκτηση για όσα έχει επιβάλει οι κυβέρνηση στους πολίτες», δήλωσε ένας 50χρονος διαδηλωτής, ο οποίος κρατούσε ένα πανό που έγραφε: «Σταματήστε τη μεγάλη ληστεία του νερού».
Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση για χρέωση στις υπηρεσίες ύδρευσης, τα κυβερνητικά κόμμα ελπίζουν πως θα κερδίσουν τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε 18 μήνες βασιζόμενα στη σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων που καταγράφεται. Σημειώνεται πως η Ιρλανδία εξήλθε από το πρόγραμμα δανειοδότησης και σημειώνει ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει το 4,7%.

Επιπλέον η κυβέρνηση παρουσίασε τον πρώτο της προϋπολογισμό στον οποίο δεν προβλέπονται νέα μέτρα λιτότητας, για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνι. Από την πλευρά τους σωματεία, αντιπολίτευση και οργανώσεις καταγγέλλουν πως η «ανάκαμψη» δεν έχει αντίκρισμα σ την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητά τους.  «Η ανάκαμψη είναι για τους πλούσιους, για το 1% (…) δεν είναι για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης», δήλωσε ο Πολ Μέρφι, του κόμματος της Ένωσης κατά της Λιτότητας, που κέρδισε μια έδρα στο κοινοβούλιο αφότου ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

http://tvxs.gr/news/kosmos/maziki-diadilosi-enantia-stis-xreoseis-toy-neroy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου