Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η Αλέκα κάνει αυτοκριτική

Στις κομματικές δραστηριότητες -εκτός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας- της Αλέκας Παπαρήγα, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, που υπογράφει η δημοσιογράφος Μαριτίνα Ζαφειριάδου. Η πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που εγκατέλειψε την ηγεσία του κόμματος της τον Απρίλη του 2014, παρουσιάζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα η «πιο πιστή στρατιώτης του κόμματος», με συχνή παρουσία στις ΚΟΒ, όταν την καλούν. 


Αν δεχθούμε την βασιμότητα του δημοσιεύματος, (η συντάκτρια του επικαλείται ότι βρέθηκε σε συγκέντρωση Οικοδόμων που μίλησε η πρώην γ.γ του ΚΚΕ και μεταφέρει αυτούσια τα λεγόμενα της), η Αλέκα Παπαρήγα δεν διστάζει να κάνει κριτική στην πολιτική γραμμή του ΚΚΕ ακόμα και για την διάρκεια που η ίδια ήταν γ.γ. του κόμματος, ενώ έχει μόνιμα στο στόχαστρο της τους "οπουρτουνιστές" και όποιους κατά την ίδια κάνουν "υπονομευτική δουλειά" στο ΚΚΕ, όπως ο "Εργατικός Αγώνας":

Μια άλλη Αλέκα Παπαρήγα, πιο απελευθερωμένη, πιο σίγουρη, πιο γλυκιά, βλέπουν το τελευταίο διάστημα τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, καθώς η πρώην γραμματέας συμμετέχει σε κομματικά αχτίφ και παρουσιάζει μεταξύ άλλων το βιβλιο της Ιδεολογικής Επιτροπής του Περισσού «Κόμμα "παντός καιρού"». Σε μία από τις παρουσιάσεις στη μεγάλη αίθουσα του Συνδικάτου των Οικοδόμων, παραβρέθηκε και η Realnews.

Η Αλ. Παπαρήγα είναι η μακροβιότερη αρχηγός κόμματοςστη μεταπολίτευση, αλλά και η μακροβιότερη γενική γραμματέαςτου ΚΚΕ. Διαμένει στο σπίτι της στη Νέα Μάκρη και, εν αντιθέσει με άλλους πολιτικούς αρχηγούς αποφεύγει και στο παραμικρό να θίξει τον διάδοχό της τον Δημήτρη Κουτσουμπά. Ακόμα και στη Βουλή, αν και παραμένει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ αφού οΔ. Κουτσούμπας δεν είναι ακόμα βουλευτής λαμβάνει τον λόγο μόνο στις συζητήσεις αρχηγών, ενώ αρνείται κατηγορηματικά να παραχωρήσει συνέντευξη. Παρ' όλα αυτά, ωστόσο, στο γραφείο της στον Περισσό πηγαίνει από τους πρώτους ενώ ποτέ δεν αρνείται να συμμετάσχει σε εκδήλωση όταν της το ζητούν οι κομματικές οργανώσεις.


«Είπαν ότι το ΚΚΕ τρελάθηκε»

Η πρώην γραμματέας δεν διστάζει μιλώντας στους συντρόφους της να ασκεί αυστηρή κριτική ακόμα και στη δική της ηγεσία: «Δεν είδαμε έγκαιρα τη φθορά του ΠΑΣΟΚ. Δεν προσαρμόσαμε τον λόγο μας στο ενδεχόμενο να βρεθεί στην προ ημερησίας διάταξη μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προετοιμάσαμε τον κόσμο μας από το 1974 και μετά να μην τον δελεάζει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία».

Σε άλλο σημείο, υπερασπιζόμενη το κόμμα, ζητάει να μη γίνετα ι «αφαίρεση» από το πώς ήταν το κόμμα το 1991-1992. «Παραλίγο να μην υπάρχει το 1991. Η ανόρθωση δεν ήταν εύκολη. Είχαμε χάσει τα αυγά και τα καλάθια (...) Είδαμε ότι έτρεμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Noμίζετε εμείς που μείναμε δεν είχαμε απορίες για τον Σοσιαλισμό;», είπε, παραμένοντας όμως μέσα να παλέψουν.
«Το '58 διαλύθηκαν οι οργανώσεις και αποφάσισε το κόμμα ότι θα εντασσόταν στην ΕΔΑ», επισήμανε, κάνοντας λόγο για ένα «θεμελιακό υποκειμενικό λάθος», ζητώντας συλλογική επαγρύπνηση και σήμερα, αφού «στο όνομα των υπαρκτών προβλημάτων μπορείς να ενσωματωθείς στο σύστημα».  Πηγαίνοντας ακόμα πιο μακριά, αναρωτήθηκε αν ήταν σωστή η συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1944. Στην ευρύτερη προσπάθεια, άλλωστε να μελετήσει σήμερα το ΚΚΕ την Ιστορία, παρατηρεί ότι «η πείρα έχει και σαβούρα μέσα», φέρνοντας ως παράδειγμα τον Λένιν, που το 1917 αναίρεσε όσα έλεγε το 1905. 


Η πρώην γραμματέας μίλησε για τη χειροτέρευση του συσχετισμού δυνάμεων. «Θυμάστε, σύντροφοι, πόσο σοκάριζε το 2012 όταν είπαμε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν χειροτέρευση του συσχετισμού δυνάμεων; Μερικοί τύπου Εργατικός Αγώνας -αυτό το σάιτ που κάνει την υπονομευτική δουλειά- αλλά και άλλοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. είπαν ότι το ΚΚΕ  τρελάθηκε. Εδώ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πέφτουν και λένε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων είναι χειρότερος», είπε, αποδίδοντάς τους όμως επιφανειακή εξήγηση, αφού ο κόσμος δεν εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και
τη ΝΔ γιατί βάζουν βαθύτερα τη χώρα στην Ε.Ε. και γιατί υποστηρίζουν την αστική τάξη. Σε άλλο
σημείο, μάλιστα, υποστήριξε ότι οι απώλειες του 2012 «δεν είναι στοιχείο του ότι μας εγκατέλειψαν
κάποιοι», αφού ο συσχετισμός δυνάμεων δεν κρίνεται μόνο από την κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά από το τι μπορείνα κερδίσει κανείς και τι να χάσει. «Σε συνθήκες καπιταλισμού,δεν μπορεί να νικήσει η εργατική τάξη... Παζαρεύει την πώλησή της», σημείωσε.

«Δεν είμαστε εμείς που καθορίζουμε τον συσχετισμό δυνάμεων. Μόνο σε συνθήκες επανάστασης έχουμε καλύτερο ρόλο και πάλι χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε», είπε, σημειώνοντας ότι ήταν προετοιμασμένοι και άντεξαν και πως τώρα η όποια πρωτοπορία πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη των δυνάμεων.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα θεωρητικά ρεύματα των «μικροαστών» και των «οπορτουνιστών», ζητώντας από τα μέλη του κόμματος να παραμείνουν μακριά. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε "λίγοι και καλοί"», επισήμανε, τονίζοντας τη συσπειρωτική δυνατότητα στο κίνημα, όχι όμως με ευκαιριακές κινήσεις αφού σε μία απότομη άνοδο του κινήματος ελλοχεύει ο κίνδυνος να φέρει κανείς ανώριμο κόσμο, που πιστεύει ότι χρειάζεται μια εξέγερση για να λυθούν τα πάντα.

«Λένε πολλοί "τι κάνει το ΚΚΕ;". Τι να κάνει; Εξέγερση; Να μαζευτούμε στο Σύνταγμα και να πάμε στη Βουλή. Ωραία. Να πάρουμε τα έδρανα, τους λες. Και; Ε, δεν το έχουν καθαρό», είπε σε άλλο σημείο της εκδήλωσης απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, παρατηρώντας ότι το κίνημα είναι σε κρίση και ότι δεν υπάρχει αξιόμαχο της εργατικής τάξης.

«Η οξύτητα των προβλημάτων συνεπάγεται και οξυμένες μορφές πάλης», συμπλήρωσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Μέσα στο κίνημα δεν είμαστε μόνο εμείς είναι και αυτοί που το υπονομεύουν».

«Διπλές εκλογές τον Μάρτιο»

Η Αλ. Παπαρήγα προέβλεψε εκλογές τον Μάρτιο, πιθανόν δε και διπλές κάλπες. «Τον Μάρτη μπορεί να γίνουν εκλογές και πιθανόν θα πάμε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις», είπε και επέμενε στην ανάγκη ενδυνάμωσης του ΚΚΕ, προεξοφλώντας ότι η πίεση που θα δεχθείτο κόμμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή του 2012. 

«Ο κόσμος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι καλύτερο θα κάνει», υποστήριξε, καλώντας τα μέλη του κόμματος να παλέψουν αυτή τη λογική, αφού «δεν είμαστε στο '81 που μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι. Στη
λογική τού ωραίου καπιταλισμού αντιπαραβάλλουμε την ανάγκη επαναστατικής αλλαγής», είπε.

«Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ο καπιταλισμός του προηγούμενου και του προπροηγούμενου αιώνα. Και τότε υπήρχαν καρτέλ, έστω και αν τα ονόμαζαν τραστ», ανέφερε και σχολίασε τις προτάσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Αν πάμε στη λογική των 750 ευρώ κατώτατου μισθού που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο θα αναζωογονηθεί η οικονομία; Τρίχες κατσαρές. Θα πάρουμε περισσότερο γιαούρτι και μαϊντανό. Μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα φέρει αυτό την ανάπτυξη», είπε και χαρακτήρισε την Κουμουνδούρου «Νέα Σοσιαλδημοκρατία».


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_682.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου