Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Εφιάλτης προ των πυλών

Εδώ και τρεις μέρες το πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ “Cape Ray” βρίσκεται έμφορτο με τα χημικά της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, συνοδεία πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Θεωρητικά η διαδικασία για πρώτη φορά εν πλω της υδρόλυσης έχει ξεκινήσει. 
Το ίδιο θεωρητικά οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και όλα κινούνται βάσει ενός χρονοδιαγράμματος από 60 έως 90 μέρες. Ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών παραπέμπει για τις όποιες ευθύνες στους Αμερικανούς, διαβεβαιώνει όμως ότι επιθεωρητές του διαρκώς παρακολουθούν το όλο εγχείρημα και πιστοποιούν ότι κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης θα καταγραφούν τα πάντα, ωστόσο δεν αναμένουν κανένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος (!).



Τόσο οι Αμερικανοί όσο και ο Οργανισμός υποστηρίζουν ότι, έστω και χωρίς τα χημικά της Συρίας (;), όλες οι δοκιμές πάνω στο “Cape Ray” έδειξαν ότι το σύστημα με τους διπλούς αντιδραστήρες λειτουργεί ασφαλώς. Αρνήθηκαν όμως να απαντήσουν επίσημα αν γνωρίζουν εκ των προτέρων πως αυτό θα ανταποκριθεί στις αντιδράσεις των χημικών της Συρίας που θα υδρολυθούν. Πολύ περισσότερο που Οργανισμός, στο ερώτημά μας αν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε περίπτωση διαρροής στη θάλασσα ή τον αέρα ή ατυχήματος, αντί απάντησης δήλωσε άγνοια, παραπέμποντας στην αποστολή του “Cape Ray”, η οποία επίσης για το θέμα αυτό δεν έδωσε καμία απάντηση.
Νέα στοιχεία 
Ο Έλληνας καθηγητής στην Ιαπωνία δρ Γιώργος Ζουγανέλης, που και στο παρελθόν είχε παρουσιάσει συγκλονιστικά στοιχεία για το επικίνδυνο του όλου εγχειρήματος, επανέρχεται τώρα με νέα στοιχεία και μάλιστα με επίκεντρο το σύστημα υδρόλυσης πάνω στο “Cape Ray”, σε σχέση με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας που πρόκειται να εξουδετερωθεί, παραθέτοντας στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που κατά την επιστημονική του ανάλυση ενισχύουν την άποψή του, ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο κ. Ζουγανέλης, «σε προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφέρει πως η όλη διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών στο πλοίο “Cape Ray” απαιτούσε ένα χώρο μέσα στο πλοίο με χοντρά τοιχώματα, ρομπότ κ.λπ., στον οποίο με την κατάλληλη μηχανική επεξεργασία θα αφαιρούντο τα χημικά από τις οβίδες πριν οδηγηθούν προς υδρόλυση. Υπέθεσα για λίγο ότι στο πλοίο “Cape Ray” χρησιμοποιούσαν την πιο τελευταία τεχνολογία».
Σημειώνεται ότι πάνω στο πλοίο, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, δε θα εξουδετερωθούν μόνο πρόδρομες χημικές ουσίες, αλλά και περιεχόμενο από χημικά οπλικά συστήματα της Συρίας.
Παλιά τεχνολογία 
«Απ’ όσα περιφραστικά ανέφεραν άλλοι συνάδελφοι στην Ελλάδα, που παρακολουθούν πιο στενά το θέμα, κατάλαβα ότι στο “Cape Ray” χρησιμοποιείται μια παλαιότερη τεχνολογία, που δεν απαιτεί χρήση ρομπότ, αλλά περισσότερη ανθρώπινη συμμετοχή, πράγμα το οποίο κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο επικίνδυνο. Είναι χρήσιμο να εξηγηθεί οπτικά το “γιατί” και αυτό κάνω στη συνέχεια. Αν δεν το δείτε, δε θα καταλάβετε την επικινδυνότητα του δήθεν ασφαλούς εγχειρήματος. Δε θα καταλάβετε την ευθύνη της κυβέρνησης, που δεν απαντά σοβαρά στα ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και την ευθύνη των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, που αποκρύπτουν το πρόβλημα από τον ελληνικό λαό».

http://anarhogatoulis.blogspot.gr/2014/07/blog-post_9859.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου