Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

"ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ": ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!

alt(Κυρ. 29/12/13 - 20:40)
Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΣΕΡΗ
Το 2013 υπήρξε μια πολύ άγρια, μουντή καισκληρή χρονιά. Φεύγει, όμως, με μιαευχάριστη έκπληξη.
Η έκπληξη είναι η κινηματογραφική ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, η οποία συνέθεσε και το θαυμάσιο σενάριο της ταινίας.

Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου ούτε ειδικός σε θέματα τέχνης. Μου αρέσει, όμως, ο «σινεμάς», έτσι τον λέγαμε από μικροί, και για μένα η «Μικρά Αγγλία» που είδα, ήταν ένα μικρό αριστούργημα και αν αναλογισθούμε τα πενιχρά μέσα με τα οποία πραγματοποιήθηκε, μιλάμε για ένα πραγματικό καλλιτεχνικό άθλο.
Άλλοι αρμοδιότεροι και ικανότεροι εμού είναι βέβαιον ότι θα γράψουν και θα πούν (έχουν ήδη γράψει και πέι) σημαντικά και εύστοχα πράγματα για την ταινία.
Αυτό που θα καταθέσω εγώ είναι ένα μόνο: Το μικρό αριστούργημα του Παντ. Βούλγαρη και τηςΙωάννας Καρυστιάνη με βοήθησε να κατανοήσω με τον πιο ουσιαστικό  και αισθητικά απλό και ειλικρινή τρόπο το μεγαλείο, τον ηρωισμό και την τραγωδία της ελληνικής ναυτοσύνης.
Κι’ αυτό μέσα από το ερωτικό δράμα δύο αδερφών, της Όρσας και της Μόσχας, και την απίστευτη καταπίεση της γυναίκας σε μια κλειστή νησιώτικη κοινωνία, ένα διαχρονικό υπερτοπικό δράμα, που με άλλες πολύ διαφορετικές και απόκρυφες μορφές, φθάνει και στις μέρες μας.
Η ανεπανάληπτη ομορφιά, η ανθρωπιά, η ευγένεια, το ήθος και το έπος της Άνδρου συμπλέκεται με μοναδικό τρόπο στην ταινία με τον συντηρητισμό που επέβαλε, ίσως, η αφάνταστα δύσκολη επιβίωση της.
Η «Μικρά Αγγλία» δείχνει ότι η "μικρή" Ελλάδα, παρά την κρίση και τη μνημονιακή κτηνωδία, κρύβει μέσα της αστείρευτες δυνατότητες και μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της.
Ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη μας έστειλαν ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς, δημιουργίας και προσφοράς που μπορεί να ξεπεράσει τις αντιξοότητες.
Αυτό το μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης, οφείλουμε να το λάβουμε όλοι και όλες μας.
Αξίζει να δούμε τη "Μικρά Αγγλία"!
 Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου