«Κλείδωσαν» οι πρώτες 2.500 απολύσεις στο Δημόσιο και αναμένονται οι μετακινήσεις ακόμη 13.000 υπαλλήλων λίγες ώρες πριν από την πρώτη συνάντηση Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών.
Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 11.00 και η κυβέρνηση έχει αρκετά ανοιχτά «μέτωπα», όπως τα ονόματα των 2.000 επίορκων υπαλλήλων που ζητεί η τρόικα να απολυθούν μέσα στον Ιούνιο, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι τις 15 του μήνα, το νέο σύστημα αυτόματης αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η κατάργηση αρκετών ΔΟΥ κ.ά..
Από τους πρώτους δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν στη λίστα μπαίνουν όσοι εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και η επιλογή τους θα γίνει από την ΕΡΤ καθώς και από τρεις αμυντικές βιομηχανίες, τις ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΑΣ.
Στις τέσσερις αυτές ΔΕΚΟ ο αριθμός των υπαλλήλων ανέρχεται σε 5.300. Από αυτούς στην αμυντική βιομηχανία υπάρχουν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι, όπως και στην ΕΡΤ, όπου το σχέδιο προβλέπει απόλυση περίπου 600 ατόμων.
Από τους 17 φορείς και οργανισμούς στους οποίους μπαίνει λουκέτο θα απολυθούν 300 άτομα, ενώ από τους επίορκους έγινε η λίστα και το πρώτο κύμα απολύσεων περιλαμβάνει περίπου 200 άτομα.
Οι απολύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, έτσι ώστε βάσει των μνημονιακών επιταγών να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα απολύσεων, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οικειοθελείς αποχωρήσεις
Σχέδιο οικειοθελών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων με τη θέσπιση κινήτρων, όπως η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης, επεξεργάζεται το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την πίεση της μνημονιακής δέσμευσης για 4.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2013.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η ρύθμιση θα αφορά δημοσίους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση και για το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013- 2014 και εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Αν και όλες οι πλευρές εκτιμούν έως τώρα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, στην περίπτωση που δεν ισχύσει η εισφορά 0,1% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ, θα προκύψει δημοσιονομικό κενό 650 εκατ. ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», αναμένεται να τεθούν και οι νέες προβολές για την προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος σε συνάρτηση με τις νεότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ύφεσης, οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, καθώς και η πρόοδος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με το ΔΝΤ να εμμένει στην τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, εάν διαπιστωθούν καθυστερήσεις.
Σχετικά με το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, η τρόικα αφενός θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για μια τέτοια κίνηση και αφετέρου δεν επιθυμεί να σταλεί μήνυμα χαλάρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
http://www.zougla.gr/greece/article/arxizoun-i-apolisis-sto-dimosio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου