Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Απολύσεις fast track


Σχέδιο ταχείας... απόδοσης για άμεσες απολύσεις καταστρώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Μαξίμου, την ώρα που αναζητείται το «ΟΚ» της τρόικας για «τράτο» στο πρόγραμμα κινητικότητας (διαθεσιμότητα, μετατάξεις). Ήδη, ηχηρά χτυπά η καμπάνα για χιλιάδες εργαζομένους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο στόχαστρο είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) στους ΟΤΑ, οι οποίοι μέσω της δικαστικής οδού (σ.σ: με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα) παραμένουν στις θέσεις τους.


Επίσης, «ψαλίδι» ετοιμάζεται για εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα του στενού πυρήνα των υπουργείων που θα καταργηθούν, με οδηγό την περίφημη «λίστα Σταμάτη» η οποία θα ενεργοποιηθεί από τα εποπτευόμενα των φορέων υπουργεία, αλλά περιλαμβάνει μικρό αριθμό (200-250 άτομα) σε σχέση με το σύνολο των υπαλλήλων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Έτσι, στον σχεδιασμό για μείωση προσωπικού η κυβέρνηση περιλαμβάνει εν είδει «μεγάλης δεξαμενής» εκπαιδευτικούς Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου αλλά και μόνιμους οι οποίοι ως υπεράριθμοι θα μετακινηθούν για να καλύψουν κενά στον δημόσιο τομέα ή, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα οδηγηθούν στην έξοδο.



Αλλεπάλληλες συναντήσεις


Είναι ενδεικτικό ότι ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε την περασμένη Παρασκευή αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς που συνδέονται με αυτό τον σχεδιασμό για τις αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα και τις δεξαμενές των απολύσεων.

Συζητήσεις είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, για τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ώστε να διεκπεραιωθούν ταχέως οι εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη για συμβασιούχους οι οποίοι επαναπροσλήφθηκαν με προσωρινές διαταγές. Επίσης, συνάντησε τον υπουργό Παιδείας, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ενώ επαφές είχε και με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη.


Την Δευτέρα η κρίσιμη σύσκεψη με την τρόικα


Με πυρετώδεις ρυθμούς ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την κρίσιμη σύσκεψη που θα έχει τους εκπροσώπους της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα στις 19.30. Ο λόγος; Ότι επί τρικομματικής τον περασμένο Απρίλιο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών να γίνουν 2.000 απολύσεις μέσα στον Ιούνιο και συνολικά 4.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθεί η κινητικότητα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013, με «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις τη μνημονιακή πρόβλεψη για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας των πρώτων 12.500 μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη στις συζητήσεις με τους δανειστές είναι να εξασφαλίσει παράταση του χρόνου για την υλοποίηση της κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Θα επιμείνει προβάλλοντας το ότι δεν πρέπει η κινητικότητα να αποτελέσει προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, μιας και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ναυάγιο τις προσπάθειες για να υπάρξει ορθολογική κατανομή του προσωπικού και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου με μετακινήσεις όπου υπάρχουν κενά.

Μάλιστα, θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο ότι ήδη, αυτή τη στιγμή, έχουν καταγραφεί στο πεδίο των απολύσεων οι 2.656 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ προχωρά με ταχείς ρυθμούς το σχήμα της κινητικότητας, για το οποίο όμως χρειάζεται ολιγόμηνη διορία για την πλήρη εφαρμογή του.
Άμεσες μετακινήσεις προσωπικού

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την πλευρά του, προωθεί άμεσες μετακινήσεις προσωπικού, με καταγραφή εκ παραλλήλου υπαλλήλων που είναι υπεράριθμοι και κενών θέσεων στις οποίες θα μπορούν άμεσα να μετακινηθούν με διαδικασίες-εξπρές. Ως βάση έχει το... μοντέλο μετατάξεων των 1.882 εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι, αν και με καθυστέρηση, τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις, καλύπτοντας κενά στη δημόσια διοίκηση.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει παράλληλα να καταγράψει τους εργαζόμενους που έχουν επαναπροσληφθεί μέσω προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας συγκεκριμένους αριθμούς από τα υπουργεία, ιδιαίτερα από το Εσωτερικών, καθώς οι δήμοι έχουν τη μερίδα του λέοντος σε αυτή την κατηγορία.


Στο στόχαστρο γυμναστές, θεολόγοι, καθηγητές πληροφορικής

Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας «τρέχει» ολοταχώς για την καταγραφή του αριθμού των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα μείνουν εκτός σχολείου με βάση την κατάργηση οργανικών θέσεων που προκύπτει από τη συγχώνευση σχολικών μονάδων και την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας προβάλλει το επιχείρημα ότι όσοι βγουν σε κινητικότητα θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πάντως, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών θεωρούν ότι πρόκειται για έναν εύσχημο τρόπο ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις, τις οποίες απέκλειε μέχρι πρότινως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι - ως επί το πλείστον - οι ειδικότητες που θα πληγούν είναι γυμναστές, θεολόγοι και καθηγητές πληροφορικής.

Οι μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο στην εκπαίδευση όσο και στους ΟΤΑ μιλούν για μεθόδευση και θεωρούν τις απολύσεις στα σχολεία και στους δήμους της χώρας «casus belli». Εξάλλου, έντονες είναι και οι διαρροές που κάνουν λόγο για αναγκαστικές αποχωρήσεις και από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.


Ο ρόλος του μεταρρυθμιστή

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να βάλει τη σφραγίδα του ως «μεταρρυθμιστής», όπως έλεγαν από το επιτελείο του, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν απολύσεις που είναι πραγματικά απαραίτητες. Άλλωστε η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα καλύπτεται από το ιδεολογικό του προφίλ καθώς αλλά επιδιώκει να διαχωρίσει τις απολύσεις από την κινητικότητα. Βέβαια, από το ηγετικό επιτελείο του νέου υπουργού δεν παραλείπουν να διευκρινίζουν ότι οι απολύσεις δεν διασταυρώνονται με την κινητικότητα, μέχρι του σημείου όμως που θα βρεθούν θέσεις για να γίνουν μετακινήσεις. Από κει και πέρα, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η κινητικότητα όσων δεν αντιστοιχηθούν με κενά προς κάλυψη, θα μετατραπεί σε εισιτήριο εξόδου από το Δημόσιο. Και όλα αυτά με δεδομένη την κυβερνητική δέσμευση για ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013.

Ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι θα καταφέρει να πάρει την παράταση και ότι η τρόικα δεν θα τραβήξει το χαλί σε έναν υπουργό που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του και κυρίως σε έναν πολιτικό που κινείται ιδεολογικά στον αστερισμό του κοινωνικού φιλελευθερισμού - αν και κατ' άλλους είναι νεοφιλελεύθερης κοπής. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλους τους τόνους στέλνει το μήνυμα ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι συντονιστής ενός έργου που απαιτεί την ανταπόκριση και την αποτελεσματική συνεργασία από τα υπόλοιπα υπουργεία. Γι' αυτό, όπως έλεγαν συνεργάτες του, δεν θα μείνει άπραγος στην περίπτωση που ολιγωρήσουν και θα προχωρήσει σε συντονισμένη πίεση με το Μαξίμου αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις για όσους φρενάρουν την υλοποίηση αποφάσεων.


http://www.zougla.gr/politiki/article/apolisis-fast-track

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου