Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Η ανεργία οδήγησε 1.245 αθώους στον Άδη

Η ανεργία οδήγησε 1.245 αθώους στον Άδη
Η ανάπτυξης που δεν ήρθε φέρνει απόγνωση κι οδηγεί στο θάνατο τους Έλληνες
Στοιχεία που προκαλούν σοκ ήρθαν στη δημοσιότητα έπειτα από έγγραφο που διαβίβασε η ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή σχετικά με τις αυτοκτονίες Ελλήνων εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης.
Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ο πρόεδρος της στατιστικής αρχής Ανδρέας Γεωργίου και σύμφωνα με τα συμπεράσματα, 1245 συμπατριώτες μας έχουν εξωθεί στην αυτοκτονία από την οικονομική κρίση και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν σε χρέη και υποχρεώσεις.
Αναλυτικότερα, το 2009 οι αυτοχειρίες ανήλθαν σε 391, το 2010 σε 377 και το 2011 σε 477, συνολικά δηλαδή 1245 αυτοκτονίες μέσα σε τρία χρόνια. Τα νούμερα θα μπορούσαν να είναι δραματικότερα αν υπήρχε η δυνατότητα να συνυπολογιστούν και οι απόπειρες, ωστόσο η μεθοδολογία δεν το επιτρέπει. H  ΕΛΣΤΑΤ αντλεί τα στοιχεία της από τα ληξιαρχεία όλης της χώρας, με την εικόνα που υπάρχει να είναι συγκλονιστική, καθώς χιλιάδες οικογένειες διαλύονται εξ' αιτίας της κρίσης.
Το πρόβλημα αυτό αναδεικνύεται ανάγλυφα μέσα από έρευνα του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, σύμφωνα με την οποία η απειλή της ανεργίας δημιουργεί στρες σε εργαζόμενους με επισφαλές μέλλον. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η σταθερή εργασία λειτουργεί ψυχοπροστατευτικά για τον άνθρωπο, ενώ η απώλεια της έχει άσχημα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα στα 330 άτομα που απάντησαν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εργασία τους, τα 164 αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Σε ότι αφορά τις ευαίσθητες ομάδας, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τους άνδρες, ενώ όσο μεγαλώνει η ηλικία των ατόμων τόσο αυξάνεται η ψυχολογική συμπτωματολογία.
Οι νέοι απογοητεύονται περισσότερο από την απαισιοδοξία για το μέλλον, ενώ οι μεγαλύτεροι βρίσκονται σε υψηλότερα αδιέξοδα λόγω των ευθυνών που συνήθως φέρουν για την προστασία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/321734/i-anergia-odigise-1245-athooys-ston-adi#ixzz2XaR0SWDF


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου