Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Τι συμβαίνει με την πολιτική ατζέντα;


Μπροστά στην τηλεόραση

“ Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, η επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και η εμφάνιση του Γιάννη Στουρνάρα στην Έλλη Στάη ”

Συνηθίζεται τις επιτυχίες να τις χαρακτηρίζουμε με το τετριμμένο «ε και τι έγινε;» ενώ τις αποτυχίες να τις χαρακτηρίζουμε ως «θριάμβους» και να τις παρουσιάζουμε με διθυραμβικά σχόλια στο φιλοθεάμον κοινό. Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς έστω και για μια φορά.

Η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής επίσκεψης Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία μπορεί να συνοδεύτηκε από αρκετό κρύο λόγω καιρού αλλά έδωσε τα…πρώτα σημάδια ζεστασιάς πίσω στην πατρίδα.

Του Κώστα Καπνίση

Ειδικά σε όσους πραγματικά πιστεύουν και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο για όλη την ελληνική κοινωνία και για τις επόμενες γενιές ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση ή τον κομματικό φανατισμό.

Σε μια συνάντηση φίλων και γνωστών πολλών και διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων έτυχε να ακούσουμε προχθές το απόγευμα τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του «σκληροπυρηνικού» Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Όχι από όποιο και όποιο μέσο αλλά σε ένα από τα κανάλια που λύνουν και δένουν σε ότι έχει να κάνει με την στήριξη στην τρικομματική του Αντώνη Σαμαρά. Η αλήθεια είναι ότι αν όχι σε όλους, τουλάχιστον στους περισσότερους από τους παρόντες στην παρέα τα νέα ακούστηκαν με μια ευχάριστη έκπληξη. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια αρχηγός ελληνικού κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε γερμανικό έδαφος έθεσε το γνωστό σε όλους αλλά «απαγορευμένο» ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και το θέμα Χριστοφοράκου – Siemens. Τα ξένα ΜΜΕ έκαναν άμεσα αναπαραγωγή της είδησης δίνοντας έμφαση στο τι έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου ο Αλέξης Τσίπρας και από την άλλη στο τι έθεσε από τη δική του πλευρά ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε που ήταν το γνωστό και μονότονο. Στήριξη του Μνημονίου και των «μεταρρυθμίσεων». Δεν περίμενε βέβαια κανείς να πείσει ο ένας τον άλλο με μια πρώτη επαφή. Οι Γερμανοί όμως έκαναν ένα πρώτο βήμα υποχώρησης. Συναντήθηκαν με αυτόν που δεν αναγνώριζαν. Τώρα λοιπόν τον είδαν και τον άκουσαν. Άρα τον νομιμοποίησαν. Μάλλον κάτι βλέπουν στον ορίζοντα.

Μήπως δεν ήξεραν τις απόψεις του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης; Για να δούμε. Είναι τελικά τα Μνημόνια μονόδρομος; Τα ελληνικά ΜΜΕ στην πλειονότητά τους ήταν ελαφρώς μουδιασμένα στην αντίδρασή τους τις πρώτες ώρες του ακούσματος της είδησης. Λίγο αργότερα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων αλλά και στις χθεσινές εφημερίδες το πράγμα «ωρίμασε» και η είδηση υποβαθμίστηκε(επιεικής χαρακτηρισμός) από τους «γνωρίζοντες». Κυριάρχησαν άλλα θέματα. Τέτοια που η αλήθεια είναι ότι είχαν να κάνουν την εμφάνισή τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θέματα τρομοκρατίας. Το αν θέλουν κάποιοι να βάλουν ή όχι εισαγωγικά είναι στη διακριτική ή διανοητική τους ευχέρεια. Αλήθεια είναι επίσης ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν υπάρχουν ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις. Το αν θα αναλάβει κάποια καινούρια τρομοκρατική οργάνωση την ευθύνη για το χτύπημα στη Συγγρού στα γραφεία της ΝΔ και συγκεκριμένα στο γραφείο του πρωθυπουργού μένει να το δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες αν θα συμβεί ή όχι. Άλλη μια αλήθεια είναι ότι αυτά τα κρούσματα με γκαζάκια, εκρήξεις και σφαίρες φαίνεται να παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

Το περίεργο βέβαια είναι ότι τον τελευταίο καιρό ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο «φορολογικό» νομοσχέδιο, ψηφίστηκαν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση – ψηφοφορία των υπευθύνων της λίστας Lagarde. Δεν είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε κυβέρνηση των τριών τελευταίων έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση ενώπιον της κοινής γνώμης. Το περίεργο είναι ότι ενώ έχουν ψηφιστεί τρία Μνημόνια και έχουν παρθεί στη συντριπτική τους πλειονότητα τα μέτρα εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας και δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση γιατί όλα αυτά γίνονται τώρα. Γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε φαινόμενα βίας – τρομοκρατίας; Δε μπορούμε να δώσουμε ασφαλή και τεκμηριωμένη εξήγηση. Ερωτήματα θέτουμε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η πολιτική ατζέντα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι και αυτό μόνο τον κυβερνητικό σχηματισμό μπορεί να εξυπηρετεί και κανέναν άλλο.

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε προχθές και τη συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα στη δημόσια τηλεόραση στην Έλλη Στάη. Πλούσιο το πρόγραμμα της Δευτέρας. Τι μας είπε ο υπουργός; Ότι η κοινωνική δικαιοσύνη αποκαθίσταται γιατί φέτος οι άνεργοι δε θα πρέπει να ανησυχούν. Όχι γιατί δε θα φορολογηθούν. Το αντίθετο. Θα φορολογηθούν και μάλιστα παραπάνω γιατί η πατρίδα ως γνωστό έχει ανάγκη. Φρόντισε όμως ο ίδιος να επιβάλλει τη «δικαιοσύνη» με το να τους βάλει να πληρώσουν με δόσεις. Μηδέν από μηδέν πόσο μας κάνει άραγε; Μάλλον ο υπουργός είναι της αλήστου μνήμης σχολής 0+0 ισούται με 14. Καλό αλλά παλιό. Ελπίζαμε ότι με το που μπήκαμε στον 21ο αιώνα τα μαθηματικά θα είχαν καλυτερεύσει αλλά φρούδες οι ελπίδες. Στα πλαίσια της κοινωνικής «δικαιοσύνης» οι έχοντες και κατέχοντες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο ή και καθόλου για τα σκάφη τους, θα συνεχίσει να ισχύει το μέτρο των αποδείξεων αλλά μόνο αν κάνουμε ταξίδια και αγορές στο εξωτερικό, θα μειωθεί από το 15% στο 10% ο φόρος από τα μερίσματα. Όλα αυτά και αρκετά άλλα στην προσπάθεια ελάφρυνσης αυτής της κατηγορίας ανθρώπων που πραγματικά δεινοπαθεί και δε μπορεί πια να αγοράσει χαβιάρι, σαμπάνια και γκοργκοντζόλα στη σωστή τιμή. Αναμένουμε και σχετική πρωτοβουλία από το ευαίσθητο ΥΠΟΙΚ του τύπου «νοιάζομαι – μοιράζομαι» ώστε να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τα προαναφερθέντα είδη πρώτης ανάγκης ώστε να ανακουφιστούν.

Από την άλλη μεριά, τα «οργανωμένα συμφέροντα» της πρώην μεσαίας τάξης αλλά και όσων τολμούν να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι γνωστοί αυτοί «φοροφυγάδες», αυτοί που τα έφαγαν όλοι μαζί, θα πληρώσουν ακριβά για να μάθουν να κάνουν παιδιά και να τολμάνε να ζητούν και αμοιβή όταν εργάζονται. Όσοι δε αποτόλμησαν να πάρουν και ένα αυτοκίνητο πριν λίγα χρόνια θα τιμωρηθούν πραγματικά για να μάθουν ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν πρέπει να παίζει κανείς. Όλοι αυτοί να είναι σίγουροι ότι θα πιαστούν άμεσα στις δαγκάνες του ΥΠΟΙΚ. Η κυβέρνηση δεν παίζει με το μέλλον των παιδιών της. Ήταν και προεκλογική της δέσμευση την οποία και υλοποιεί άλλωστε. Διαφάνεια, άπλετο φως, δικαιοσύνη και κατανομή των βαρών με ισοτιμία για «όλους». Κι αυτό καλό αλλά εξίσου παλιό. Για να δούμε τι θα γίνει με αυτή την ιστορία. Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια…

http://paganeli.wordpress.com/2013/01/17/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου